Şırnaklı Eski Bakan Prof Dr. Yıldırım’dan Çözüm Süreci ve GAP Projesi Yorumu

GAP’tan Sorumlu Şırnaklı Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Salih Yıldırım, Gündeme Dair Önemli Açıklamalarda Bulundu.

Güneydoğu Anadolu Projesi’nden (GAP) çözüm sürecine kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan Şırnaklı eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Salih Yıldırım,www.cizremgazetesi.com haber portalı muhabiri Rahmet Yürük’e konuştu. Yıldırım, özellikle bakanlık döneminde hayata geçirmeyi arzuladığı GAP Projesi’nin tamamlanmamasının Türkiye’ye büyük bir ekonomik ve tarımsal kayıp yaşattığını ifade etti.

Şırnaklı eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Salih Yıldırım, Şırnak’a yaptığı bir dizi ziyaret ve program kapsamında gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım, özellikle bakanlık döneminde hayata geçirmeyi arzu ettiği büyük projelerden biri olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) hakkında bilgiler verdi ve son dönemde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Lideri Devlet Bahçeli’nin çözüm süreciyle ilgili açıklamalarını değerlendirdi.

"GAP Projesi, Türkiye'nin Geleceğini Değiştirebilirdi"

Yıldırım, GAP Projesi’nin sadece Türkiye için değil, bölgesel anlamda da büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Proje hakkında şunları söyledi: "Güneydoğu Anadolu Projesi, dünyanın en büyük 10 projesinden biri. Tek başına 3,8 milyon insana iş demekti, 27 milyar kilovatsaat enerji üretimi demekti. 1,7 milyon hektar arazinin sulanması ve 26 milyon ton tarım üretimi artışı sağlanacaktı. Ancak, bu proje hayata geçmedi. O zamanlar bu projeye tahsis edilmesi gereken 32 milyar dolardan sadece 11,5 milyar dolar harcandı. GAP'ın tamamlanması için kalan 20,5 milyar dolara ise ulaşılmadı."

"Türkiye'nin Tarım ve Ekonomi Kaybı Devasa"

GAP’ın tamamlanmaması nedeniyle Türkiye’nin büyük bir tarımsal üretim kaybı yaşadığını belirten Yıldırım, "Bugün bu projede yaşanan gecikme, tarım sektöründe 84 yıla tekabül ediyor. Eğer GAP tamamlanmış olsaydı, bitkisel üretimde 26 milyon ton artış, hammaddesi tarım olan sanayi ürününde 13,5 milyon ton artış olacak .Bu Türkiye’nin geleceğini değiştirebilirdi. 15 milyar dolarlık tarım ithalatına baktığınızda, bunun ne kadar büyük bir kayıp olduğunu görüyorsunuz" dedi.

"Çatışma Süreci ve Emperyalist Müdahaleler"

Yıldırım, 40 yıllık çatışma sürecinin Türkiye’ye ve millete büyük bir maliyet yüklediğini belirterek, bunun sebeplerinin başında dış müdahalelerin olduğunu ifade etti. "Emperyalist ülkeler, Türkiye’deki çatışmaları körüklemek için her türlü yolu denedi ve başarılı oldular. Bizi, birbirimize kırdırdılar. Ama bu sürecin artık son bulması gerekiyor" dedi.

"Çözüm İçin Katılımcı Bir Yaklaşım"

Yıldırım, çözüm sürecinin başarıya ulaşabilmesi için herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. "Herkesin katılımcı olması gerekiyor. Çözüm önerileri geliştirmek, herkesin sorumluluğu olmalı" diyerek, geçmişte yapılan yanlışlardan ders çıkartılması gerektiğini belirtti.

Devlet Bahçeli’nin Demokratik Çözüm Çağrısı

Yıldırım, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin çözüm sürecini demokratik bir platformda tartışma çağrısının kendisini umutlandırdığını ifade etti. "Devlet Bahçeli’nin bu süreci gündeme taşıması çok önemli. Merkez sağın liderinin bu konuda atılacak adımların öncüsü olması, Türkiye’nin geleceği için büyük bir adım olur" dedi.

"Kürtlerin Sorumluluğu Çok Büyük"

Yıldırım, Kürt halkının bu süreçte büyük bir sorumluluğa sahip olduğunu belirterek, "Bu işin çözülmesi için sağlam bir siyasi iradeye ihtiyacımız var. Kürtlere düşen görev ve sorumluluk, diğerlerinden fazla. Bu sürece ciddi katkı sağlamak, bizim sorumluluğumuz" dedi.

"Türkiye’nin Geleceği İçin Umutluyum"

Yıldırım, çözüm sürecinin başarıya ulaşacağına olan inancını yineleyerek, "Ben umutluyum, inşallah iyi şeyler olacak. Bu ülkenin geleceği hepimizin sorumluluğudur" diyerek sözlerini tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri