Şırnak’ta 300 Yıllık Mezarlık Ziyareti Geleneği Devam Ediyor

Şırnak'ın Cudi Dağı eteklerindeki Balveren Mezarlığı, bu yıl da 300 yıllık geleneğin sürdüğü etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Ekim ayının ilk Perşembe günü gerçekleştirilen etkinliğe, çevre illerden ve yurt dışından gelen 3 bin kişi katıldı. Katılımcılar, metrelerce uzunluktaki sofralarda birlikte yemek yedi ve dualar etti.

Her yıl düzenlenen geleneksel mezarlık ziyareti, Balveren Beldesi'nin nüfusuna kayıtlı vatandaşları bir araya getiriyor. Katılımcılar, ölen yakınlarının ruhları için dualar ederek yemekler ikram ediyor. Bu yılki etkinlikte, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile kazan dolusu yemekler pişirildi.Etkinliğe katılan Keleş Erkan, bu geleneğin 350-400 yıldır sürdüğünü belirterek, “Her yıl Ekim’in ilk haftasında buraya toplanıyoruz. Ölülerimizin ruhlarına Fatihalar okuyarak, yemeklerimizi pişirip dağıtıyoruz” dedi.

Melike Kabul ise, “Bu bir geleneğimizdir. 300 yıldan fazla bir süredir devam ediyor. Her evden birileri geliyor ve birlikte bu geleneği kutluyoruz” şeklinde konuştu.Balveren Beldesi’nin ileri gelenlerinden Abdurrahman Bayram, “Burada 300 yıl civarında bir kültür var. Eskiden mezarlığın etrafını örter, hocalar Kur’an okurdu. Herkes bir araya gelirdi” diyerek geleneğin önemine dikkat çekti.Etkinlik, dayanışma ve birlikteliği pekiştirirken, Balveren Beldesi’nin köklü kültürel mirasının da yaşatılmasına katkıda bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri