Şırnak'ta Besicilerin Zorlu Mesaisi Başladı

Sonbaharın gelmesiyle birlikte Şırnak’taki besiciler, kış hazırlıklarına hızla devam ediyor. Yüksek kesimlerde zorlu koşullar altında toplanan çalılar, kış aylarında hayvanların besin kaynağı olacak.

Şırnak merkez Özveren (GUNDİ DEHLABİ) köyünde yaşayan besiciler, büyük ve küçükbaş hayvanların ihtiyaçları için arsalarındaki ağaçlardan çalı çırpı topluyor. Özellikle meşe ve palamut gibi ağaçlardan elde edilen çalılar, kış boyunca hayvanların günlük besin gereksinimlerini karşılamak amacıyla uygun bir şekilde muhafaza ediliyor.

Köylülerden Emin Güleş, “Sonbahar, hayvanlarımızın kışlık besin ihtiyaçlarını karşılamak için çalı çırpı topladığımız bir dönem. Bu, atalarımızdan kalma bir yaşam biçimi. Şimdiden topladığımız çalıları evin önünde biriktirip kurutuyoruz. Daha sonra kışın bu yiyecekleri hayvanlarımıza veriyoruz.” dedi.Osman İrmez ise, eski zamanlarda köy halkının imece usulü bir araya gelerek tüm hayvanlar için çalı çırpı topladığını belirtti. İrmez, “Son zamanlarda herkes kendi aile bireyleriyle bu işi yapıyor. Ben de komşularımın yardımına geldim. Onların yükünü hafifletiyoruz bu şekilde. Eskiden atalarımız, köy halkı olarak birlikte imece usulü bu işi yaparlardı. Şimdi o geleneğimiz kalmadı.” şeklinde konuştu.Kış hazırlıklarının yoğun bir şekilde devam ettiği köyde, besiciler hayvanlarının sağlıklı bir kış geçirmesi için ellerinden geleni yapıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri