DENEYAP Teknoloji Atölyelerine kabul edilecek öğrencileri belirlemek amacıyla düzenlenen Deneyap Türkiye Uygulama Sınavı, Türkiye genelinde 81 ilde ve 122 merkezde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
Şırnak'ta 2021 yılında açılan DENEYAP Atölyelerine kabul edilecek öğrenciler, Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kapalı spor salonunda düzenlenen uygulama sınavında ter döktü. Öğrencilerden "Uzay Kapsülü Tasarımı" yapmaları istendi.Sınav, sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki seansta gerçekleştirildi. Sabah seansında 4. ve 5. sınıf öğrencileri, öğleden sonra ise 8., 9. ve lise hazırlık sınıfları öğrencileri sınava katıldı.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Şırnak İl Sorumlusu ve Teknofest İl Koordinatörü Rukiye Asan, öğrencilerin üç farklı aşamadan geçerek uygulama sınavına girmeye hak kazandıklarını belirtti. Asan, “81 ilimizde 122 farklı lokasyonda eş zamanlı olarak başlayan DENEYAP Teknoloji Atölyeleri 2024 öğrenci alımı sürecinin son aşaması bugün Şırnak'ta da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Ortaokul kategorisinden 4. ve 5. sınıflar, lise kategorisinden 8., 9. ve liseye hazırlık sınıfları öğrencileri sınavda yerlerini aldılar. İlk aşama e-sınav aşamasıydı ve bu aşama toplam puanın yüzde 70'ini etkiliyor. İkinci aşama ise çevrimiçi görev tamamlama ve video izleme aşamasıydı ve bu da yüzde 15 etkiliydi. Son aşama olan uygulama sınavında ise öğrenciler 90 dakika içinde uzay kapsülü tasarlayıp, senaryolarını ve sunumlarını jüriye sundular.” dedi.
DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, geleceğin mühendisleri, bilim insanları ve teknoloji yıldızlarını yetiştirmek amacıyla Türkiye'nin 81 ilinde faaliyet göstermekte. 2021 yılında Şırnak'ta kurulan atölyelerin ana paydaşları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TÜBİTAK olarak belirtiliyor.Sınava katılım sağlayan 697 öğrenciden 263'ü final aşamasına kalmaya hak kazandı. Asan, “Şırnak ve çevre illerden katılım oldukça yüksekti ve bu da bizim teknolojiye olan ilgimizi kanıtlıyor. Maketlerini sergileyip, jüriye senaryolarını sundular. DENEYAP atölyesi öğrencisi olmaya hak kazanan öğrenciler ise 36 ay boyunca ücretsiz bir şekilde DENEYAP Teknoloji Atölyelerinde eğitim görecekler. Hem uygulamalı hem de teorik dersler, işin ehli mühendisler tarafından verilecek. Jüriler de yine mühendislerden oluşmakta. Tüm bu gelişmeler, ülkemizin teknolojiye olan ilgisini ve ilerlemesini büyük ölçüde ortaya koyuyor.” diye konuştu.Sınava katılan 9. sınıf öğrencilerinden Mehmet Amed Ürey, DENEYAP Atölyesi öğretmenlerinin öğrencilerin üretkenliklerini kullanarak tasarım yapmalarını istediklerini ifade ederek, “Burada herkes farklı bir şeyler yapıyor. Gençlerimizin üretkenliklerini öğrenebiliyoruz. Herkes birbirinden farklı şeyler yapıyor. Buraya gelince görüyoruz.” dedi.9. sınıf öğrencisi Nurullah Okuşluk ise, “Sınavda uzay kapsülü yapmamız istendi. İlk astronotumuz Alper Gezeravcı'nın yardımı ve ilhamı ile bir uzay kapsülü yapmamız talebinde bulunuldu. Bizler de uzay kapsülünü yaptık. Sınav çok kolay geçti ve süremiz de yetti. Sınavın güzel geçtiğini umuyorum.” ifadelerini kullandı.