İlkbahar mevsiminde köylüler tarafından toplanan ve şifalı olduğuna inanılan kenger bitkisi piyasaya çıktı. Baharın gelişiyle birlikte Şırnak, Siirt, Hakkari, Batman ve Diyarbakır'ın yüksek kesimlerinde yeşeren şifalı otları toplayarak tezgâhlarında satan vatandaşlar, ailelerinin geçimini sağlamaya çalışıyor. Dağların yüksek kesimlerinde yetişen kenger, toplanarak çarşı merkezinde tezgâhlarda satışa sunan vatandaşlar, müşterilerinin ilgisinden memnun olduklarını söyledi.
KENGER OTU NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Bakımı ve yetiştiriciliği oldukça kolay olan kenger otu, dünyanın dört bir yanında yetişen şifalı bir bitkidir. Her mevsim beliren otlar arasında yer alan kenger otu, halk arasında deve dikeni olarak da bilinir. Genellikle kurak iklim bölgelerinde yetişir. İnsan vücuduna olumlu etkileri ile bilinen ot; sütlü, dikenli ve tüylü yapısı ile öne çıkar. Görüntüsüyle kendine hayran bırakan deve dikeni, C vitamini açısından oldukça zengin bitkiler arasında yer alır.
Kenger Otu Nedir?
Papatyagiller familyasından olan kenger otu, ülkenin hemen her yöresinde yetiştirilebilen, özellikle karaciğer üzerindeki etkileri ile bilinen ve aynı zamanda 70-80 cm'ye kadar uzayabilen oldukça süslü bir bitkidir. Dağların sarp kayalık bölgelerinde, yüksek yerlerde, iç mekanlarda, çakıllı ve kurak topraklarda da varlık gösterir.
Otun gövdesi kısa, kalın ve az dallı olup yaprakları ise tüylü ve damarlıdır. Çok yıllık otsu bir bitki olan kenger, dikenli olup dikenleri üzerinde ise kırmızı ve mor renkli çiçekler bulunur. Dikenin üzerindeki çiçekler, olgunlaşma dönemlinde sarıya dönük yeşilimsi bir renk alır. Kendine has sütü ile diğer otlardan ayrılan kenger, çok zorlu iklim şartlarında dahi ayakta kalabilir. Dikeni ve sakızı ile oldukça ünlü olan kenger otu, düzenli kullanımda pek çok fiziksel rahatsızlığa iyi gelir.
Kenger Otu Nasıl Kullanılır?
Kenger otu bazı bölgelerde deve dikeni, dağ kengeri, kangal otu, kenger sakız bitkisi isimleriyle de bilinir. Faydaları ile son dönemlerde oldukça popüler olan otun pek çok farklı kullanımları vardır. Ülkemizde çokça yetiştirilen kenger otu, doğal sakız yapımında kullanılabildiği gibi kahve ve lezzetli yemeklerin yapımında da tercih edilir.
Tadı oldukça lezzetli olan bu otu hem taze tüketebilir hem de sakız formuyla çiğneyebilirsiniz. Diş eti sağlığı ve mide rahatsızlıkları için oldukça yararlı olan kenger sakızı, otun köklerinden elde edilir. Sakızın yapımında kurumuş kenger otları kullanılır.
Kurumuş bitkinin kök kısmı çıkarılır ve ortaya çıkan kök çapraz biçiminde kesilir. Kesilen köklerden beyaz süt akar. Köklerden akan sütler sakız kıvamına gelir, böylece kenger sakızı elde edilir.