Şırnak Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre vatandaşların kız mevsiminde güvenli bir şekilde seyahat edebilmeleri için düzenlenmiş trafik tedbirlerini açıkladı.
Kış aylarında yoğun kar yağışları, olumsuz hava şartları, don olayları vatandaşları trafikte tedirgin etmektedir. Özellikle kış aylarında bu tedbirleri almak oldukça önemlidir. Trafikte güvenle seyahat edebilmek için açıklanan tedbirleri şu şekilde sıralandı.
Kış mevsiminde çatılardan sarkan buz ve kar kütleleri zaman zaman vatandaşlarımızın ölüm ve yaralanmalarına, araçlarının hasar görmesine neden olduğundan Belediye Başkanlığınca; bütün kamu kurum ve kuruluşlar ile apartman, bina, site, kooperatif yöneticileri yazılı ve sözlü olarak uyarılıp tedbir aldırılacak, tehlike arz eden binaların görünür kısımlarına vatandaşların görebileceği şekilde ‘uyarı levhaları’ astırılması sağlanacaktır.
Şehir merkezinde karla mücadele sırasında, vatandaşlarımız araçlarını, karla mücadele eden ekiplerin çalışmalarını engellemeyecek şekilde park edeceklerdir. Cadde ve sokak aralarında kar veya buzlanma sebebiyle yolda kalan ve trafik akışına engel olan araçlar İl Emniyet Müdürlüğü ve Belediyelere ait çekiciler ile çekilecektir.
Araç ve yayaların kar yağışı ve buzlanma nedeniyle herhangi bir olumsuzluk yaşamamaları için; Sorumluluk alanlarına göre, Belediyeler, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğince görevlendirilecek kar küreme ve tuzlama ekiplerinin çalışmalarına Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri tarafından refakatle yardımcı olunacak; özellikle, yaya trafiğinin yoğun olduğu kesimlerde yaya kaldırımlarında yayaların güvenli ortamda yürüyebilmeleri için buzlanmaya karşı kar temizleme ve tuzlama çalışmaları aralıksız sürdürülecektir.
Kış mevsimindeki aşırı kar yağışlarında öncelikle; Valilik hizmet binası, İlçe Kaymakamlık binaları, emniyet ve güvenlik güçleri binaları, itfaiye, hastaneler, 112 acil servis, taşıma eğitimi yapılan yollar, eğitim kurumları, Kızılay depoları, cami, mezarlık ve fırınların yanı sıra elektrik, su, haberleşme, doğalgaz hizmeti veren yerlerin kar temizleme çalışması yapılacak ve kamuya açık yerlerin çatı ve bahçeleri ile ara yolları (özellikle okullar) sık sık temizlenerek ulaşım sağlanacaktır.
Kış mevsimi nedeniyle oluşturulacak ilave ekiplerde önceden personel, araç ve gereç planlaması yapılarak yol açma ve kurtarma çalışmalarında olası mazeretler ortadan kaldırılacak; Emniyet ve Jandarma Trafik araçlarının kışlık bakımları yaptırılacak ve avadanlıkları eksiksiz olarak bulundurulacaktır. Ayrıca; trafik hizmetlerinde görevlendirilen araçlarda trafik güvenliğini olumsuz etkileyecek şekilde akaryakıt tasarrufuna gidilmeyecek ve ihtiyaç halinde ek akaryakıt talepleri karşılanacaktır.
İl ve ilçe merkezlerinde, Aralık ayının ilk haftası Pazar gününden itibaren 8 (Sekiz) gün süreyle saat 10.00-12.00 ile 14.00-16.00 saatleri arasında; Karayolu güzergahlarında yol kenarı trafik denetimlerinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı yol kenarı denetim istasyonlarında, Terminal/otogar giriş ve çıkışlarında yoğunlaştırılmış "Kış lastiği" denetimi yapılacaktır.
Emniyet ve Jandarma Trafik Ekiplerinin özellikle okul servis araçları ile yolcu taşımacılığı yapan minibüs ve otobüslerin denetiminde azami hassasiyet göstermesi sağlanacaktır. Otobüslerde mevsimsel olarak kış lastiğinin olup olmadığı, çekme halatı, yangın söndürme tüpü gibi avadanlıklarının bulunup bulunmadığı, ışık far donanımı kontrol edilecek, eksikliği olanların tamamlamadan çıkışına izin verilmeyecektir.
Otobüslere yönelik denetimlerin terminaller, dinlenme tesisleri, mola yerleri gibi, taşıtların durduğu noktalarda yapılmasına özen gösterilecektir. Denetim esnasında, sürücülere durdurulma nedenleri ve işlemler hakkında nezaketle bilgilendirme yapılacak, halkla ilişkileri zedeleyen diyalog ve tartışmalara girilmeyecektir.
Kamu kurum ve kuruluşlarına ait servis araçları ile özellikle öğrenci servis araçlarında teknik yönden bir eksikliğin bulunup bulunmadığı, aşınmış lastik, kış lastiği kullanılıp kullanılmadığı, elektrik ve ısıtma donanımı gibi hususlara dikkat edilecek olup mevsim şartlarına göre gerekli teçhizat ve avadanlıkları (zincir, çekme halatı, takoz vb.) bulunmayan araçların eksikliklerini tamamlamaları için Emniyet ve Jandarma Trafik Ekiplerince gerekli kontroller sıklaştırılacaktır.
Emniyet, Jandarma ve Karayolları ekipleri koordinasyonunda; yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan nedeniyle, yolun trafiğe kapandığı durumlarda, il ve ilçe merkezleri ile dinlenme tesislerinde bulunan taşıtların karayoluna çıkışlarına müsaade edilmeyecek, tuzlama ve küreme işlemleri, trafiğin yoğun olduğu saatler dışında yapılacak ve karayolunun ulaşıma hazır hale getirilmesi sağlanacaktır. Karayolu trafiğe açılıncaya kadar, araçlar; konaklama tesisleri, bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri, kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesisler ve benzeri uygun yerlerde bekletilecektir. Sürücüler; buzlanma, yoğun yağış, tipi gibi görüş mesafesinin azaldığı ve kaza riskinin yoğunlaştığı kesimlere varmadan önce hava, yol ve çevresi hakkında bilgilendirilecek, hatalı geçme/sollama ve şerit kullanma ile takip mesafesi konusunda uyarılacak, zincir takılması gerektiğinde zincir taktırılacaktır. Gerekli görüldüğünde ise taşıtlar trafik ekibi öncülüğünde ve kontrolünde konvoy haline getirilecektir.
Mahalli yazılı ve görsel basın-yayın organları ve diğer iletişim kanalları vasıtası ile; vatandaşlarımızın kış şartlarında güvenli taşıt kullanımı, trafikte karşılaşabilecekleri riskler, buzlanma, çığ, heyelan, sis nedeniyle riskli bölgeler, taşıtlarda bulundurulması gereken avadanlık ve gereçler konularında düzenli bir şekilde bilgilendirilmeleri ve bilinçlendirilmeleri sağlanacaktır.
Karayolunda trafiğin düzenlenmesi, yönetilmesi, tanzimi ve denetlenmesi ile taşıt kurtarma, yol açma, temizlik ve benzeri hizmetler sırasında trafik güvenliği hizmetlerini yürüten personelin görünürlüğünü artırmak ve bu nedenle meydana gelebilecek kazaları önlemek amacıyla yansıtıcılı kıyafet ve şapka dahil hava koşulları ve aydınlık durumuna göre gerekli donanımı giymesi ve kullanması sağlanacaktır.
Trafik yoğunluğu artan yol kesimlerinde gerek görülmesi halinde trafik akımı normale dönünceye kadar çekici, kamyon, tanker gibi ağır tonajlı taşıtlar uygun yerlerde bekletilecek; denetim amacıyla durdurulan kamyon, tanker, römork ve yarı römorklar için arka koruma çerçevesi, lastik, yansıtıcı malzeme, takograf, ışık donanımı ve benzeri teknik kontrolleri yapılacaktır.
Kapalı yolların açılmasında; salgın hastalık, doğum, ölüm gibi acil vakaların bulunduğu kesimler ile eğitim yapılan kurumların güzergahlarına öncelik verilecek ve eğitimin aksamaması sağlanacaktır. Olumsuz hava şartları ve kar yağışı nedeniyle, İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından okullar tatil edildiğinde, İl Milli Eğitim ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince; Belediye ve/veya Müftülüklere ulaşılarak derhal anons yöntemi ile halka duyuru yapılacaktır.
Şırnak-Hakkari karayolu güzergahı üzerinde yoğun kar yağışı nedeniyle her yıl ulaşıma kapanan yollara önlem olarak; Karayolları Ekipleri ile İl Özel İdaresi Ekiplerinin koordineli çalışmasıyla İl sınırlarımız içinde bulunan Şırnak-Uludere güzergahının yanı sıra Uludere-Beytüşşebap güzergahının Uzungeçit Beldesinden geçen üst yol ve Habur-2 mezrasından geçen alt yol ile Habur-2 mezrası-Ortaköy arasındaki karayolunun daha seri ve etkin bir şekilde temizlenebilmesi için gerekli ve yeterli kar küreme ve iş makineleri Gülyazı Bakımevi ile Beytüşşebap Bakımevinde veya uygun görülen başka mevkilerde hazır bulundurulacaktır.
İl Sağlık Müdürlüğünce; olumsuz hava şartlarında meydana gelebilecek kazalarda, yaralanan vatandaşlarımıza zamanında müdahale edilebilmesi için gerekli tedbirler alınacaktır. İl merkezi ve ilçelere bağlı uzak köy ve mezralarda yaşayan ve devamlı kontrol altında tutulması gereken doğum, kanser, şeker hastası, engelli, yaşlı ve benzeri vatandaşların tespiti yapılacak olup kimlik bilgileri, hastalıkları ve telefon numaraları alınarak takipleri yapılacaktır.