Seminere; Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış ve Halk Bankası Yönetim Kurlu Başkanı Recep Süleyman Özdil ile Halk Bankası Genel Müdürlük personelleri ile üniversitenin akademik personel ve öğrencileri katıldı.
LOW CODE NEDİR?
Low Code Türkçe karşılığı ile düşük kod, çok az kod kullanımıyla veya hiç kod kullanmadan uygulama geliştirmeye atıfta bulunmak için kullanılan bir terimdir. Herhangi bir kod yazmayı gerektirmeyen platformlar, No Code Platformu (Kodsuz Platform) olarak bilinir. Bu yaklaşımlar, derin kod bilgisine ihtiyaç duymadan, iş uygulamalarını hızlıca oluşturmanıza olanak sağlar.
Geleneksel bir yazılım geliştirme aracıyla, geliştirmenin tüm ağırlığı Bilgi Teknolojileri departmanına aittir, bu nedenle potansiyel çıktı bu departmanın operasyonel kapasitesiyle sınırlıdır.
Ayrıca, nihai ürünün son kullanıcının gerçek ihtiyaçlarından çok uzak olma riski vardır. Ancak günümüzde şirketlerin tüm odağı kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir ve bu süreç hızlı, çevik ve mevcut fırsatlar karşısında anında hareket edebilmelidir. Peki, neden diğer çalışanları geliştirme sürecine dahil etmeyelim? İşte bunu sağlayabilmek adına, Low Code platformlar hayatımıza girdi.
Low Code Platformlar
Low Code platformlar; klasik programlama sözdizimi ihtiyacını ortadan kaldırarak, uygulama geliştirmeyi kolaylaştırıp, iş kullanıcılarının programlama bilgisine ihtiyaç duymadan kolayca uygulamaları oluşturmalarına olanak sağlayacak şekilde geliştirilmiştir. Low Code platformlar, uygulamaları oluşturmak için sürükle ve bırak arayüzlerine ek olarak, iş mantığının (koşullar, aşamalar, atamalar, döngüler vb.) yapılandırılmasını kolaylaştırmak için görsel öğelere sahiptir.
Hızlı, akıllı, basit ve ölçeklenebilir olan bu yazılım geliştirme metodolojisi, onu uygulamaya başlayan departmanlara ve şirketlere çok önemli faydalar sağlar. Low Code modalitesinin temel faydalarından biri, Bilgi Teknolojileri ekibi ve uygulamaları kullanan kişiler arasında daha fazla işbirliğine izin vermesidir. Geliştirme kolaylığı aynı zamanda müşteriye odaklanmaya, müşteri ihtiyaçlarına çeviklikle yanıt vermeye yardımcı olur.
Low Code ile yazılım geliştirmek için derin bir programlama bilgisine sahip olmak gerekli değildir, bu nedenle artık iş kullanıcısı kendi uygulamalarını tasarlayabilir ve başlatabilir, böylece sürecin sahibi olarak, süreci geliştirebilir, ekibin multidisiplinerliğine katkıda bulunabilir ve organizasyonun esnekliğini artırabilir.
Low Code çözümlerin Bilgi Teknolojisi departmanının yerini almadığını, aksine onu geliştirdiğini belirtelim. Kullanıcıyı geliştirme sürecine dahil etme gerçeği, bu departmanın artık daha fazla kaynağa sahip olduğu ve en kalifiye personelin yeni uygulamaların güvenliği, ölçeklenebilirliği veya verimliliği gibi uzmanlıklarıyla ilgili teknik yönlere odaklanabileceği anlamına gelir.
“Low Code Eğitim Semineri ve sertifika töreni” hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.