Tatar,"herkesi kan vermeye davet ediyoruz"

Türk Kızılayı kan toplama aracı Dörtyol mevkiinde kan verecek gönüllüleri bekliyor. Türk Kızılayı Silopi Şube Başkanı Murat Tatar herkesi kan vermeye davet etti. Türk Kızılayı Silopi Şube...
Türk Kızılayı kan toplama aracı Dörtyol mevkiinde kan verecek gönüllüleri bekliyor. Türk Kızılayı Silopi Şube Başkanı Murat Tatar herkesi kan vermeye davet etti.

 

Türk Kızılayı Silopi Şube Başkanı Murat Tatar, “Değerli Silopi halkı, Türk Kızılayı kan bağışı aracı Silopi ilçemizde bulunmaktadır. Bir umut bekleyenlere umut olmak için Kan Bağışı araçlarına sizleri davet ediyoruz. 24 Nisan itibari ile Kızılay kan bağışı aracı Silopi Dörtyol mevkiinde kan bağışı toplamak için bekleyecektir. Kan bağışında bulunacak gönüllüleri bekliyoruz” dedi.

Ramazan ayında kan bağışının azaldığını ifade eden Tatar, vatandaşlara seslenerek kan bağışında bulunmalarını istedi. Tatar, “Ramazan ayında insanların kendini yorgun hissetmesi ve orucu bozacağı düşüncesiyle kan bağışı oranı ciddi bir şekilde düşmektedir. Herkese lazım olabilecek kan stoklarının depolanması açısından kan bağışı ciddi önem arz etmektedir. Kanın nerede ne zaman lazım olacağı belli olmaz. Bu maksatla tüm vatandaşlarımızı kan vermeye davet ediyoruz” diye konuştu.

KAN BAĞIŞININ ÖNEMİ VE FAYDALARI NELERDİR?

Kan muadili olmayan belki de tek sıvı. Bu yüzden kan bağışlamak, hayat kurtarmak ila eş değer. Ayrıca kan bağışlayarak sağlığınıza fayda da sağlamanız mümkün.

Ülkemizde kan bağışı ile ilgilenen kurumlar; Sağlık Bakanlığı, Kızılay, SGK ve üniversite hastanelerine bağlı kan merkezi istasyonlarıdır. Kızılay ise ülkemizin kan ihtiyacının yüzde 82’sini tek başına karşılamaktadır.

Düzenli kan bağışı sayesinde (kaza sonrası ve bazı hastalıkların tedavisinde ihtiyaç duyulan kan) can kayıpları azalabilir. Türkiye’deki yıllık kan bağışın yüzde 35’i askerlerden elde edilir.

Vücudumuz çok karışık olmasının yanında bir o kadar da sistematik çalışır. Bir kan eksikliği olduğunda da yeni kan üretimine başlar. Kan verdikçe kan hücreleri yenilenir, gençleşirsiniz. Kemik iliğiniz yağlanmasını önler. Kalp krizi riski yüzde %90 azalır. Kandaki yağlanma oranı düşer, baş ağrınız, stresli ruh hâliniz, tansiyonunuz gider. Kolesterol ve şeker düzeyleriniz dengede kalır. Her kan verdiğinizde tarama testi yapılır. Böylece HIV, Hepatit B, Hepatit C ve frengi taramasından da geçmiş olursunuz. Ve elbette hiç tanımadığınız insanlara hayat vererek kazandığınız o mutluluk duygusu…

Kan vermeden on iki saat evvel alkol alınmadığı müddetçe; elli kilo ve üzeri, 18 – 65 yaş arası, hemoglobin ölçümü normal olan herkes kan bağışında bulunabilir. Erkekler doksan günde bir yılda dört defa, kadınlar ise yüz yirmi günde bir yani üç defa kan bağışlayabilir iken; uyuşturucu bağımlıları, kalp krizi geçirenler, bulaşıcı hastalığı olanlar, nabzı çok düşük ve yüksek olanlar, kanı pıhtılaşanlar, aşırı alkol tüketiminden organ ve doku nakli olanlar, grip olanlar, kanı etkileyici ilaç kullananlar, vücut sıcaklığı 37.5 üzeri olanlar kan bağışında bulunamazlar. Kan verme işlemi sonrası hemen ayağa kalkmamak, on dakika dinlenmek, kan verdiğiniz kolunuz ile ağır taşımamak, meyve suyu ve suyu ilk dört saat bol tüketmek, bedeni yoracak spor aktivitelerinden kaçınmak ve saunaya girmemek gibi şeylere dikkat edilmelidir.

Kanlar ihtiyaç sahiplerine ulaştığında üzerlerinde bulunan barkod numarası ile telefonunuza kanın kim tarafından kullanıldığını bildiren bir teşekkür kısa mesajı gelmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri