Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı işbirliği ile düzenlenen ``Vekalet Yoluyla Kurban Organizasyonu``nun geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla 2019 yılında Ülke genelinde, tüm illerde teşvik toplantıları düzenlenmektedir.
Şırnak Merkezde Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı toplantı salonunda, Cizre İlçesinde de Ömer Halisdemir İmam Hatip Ortaokulunda düzenlenen ``Vekaletle Kurban Kesme Organizasyonu`` toplantılarına İl Müftüsü Ramazan Tolan, Bolu Eğitim Merkezi Müdürü Zeki Yavuz Yılmaz, İl Müftü Yardımcısı Selahattin Özçelik, İlçe Müftüleri ve merkez ile ilçelerden din görevlileri katıldı.
Kurban bayramı yaklaştı; Türkiye Diyanet Vakfı ise 2015 organizasyonu kapsamında vekaletle kurban programı için tüm hazırlıklarını tamamladı. Avrupa’daki bilgilendirme toplantılarına da hız verildi. Bir önceki yıla oranla yurtdışı kurban vekaleti sayısını yüzde 41 arttıran vakfın bu yılki hedefi ise çok daha büyük.
Türkiye Diyanet Vakfı, bu yıl kurban bayramında türkiye’de 182 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında da 76 ayrı ülkenin 450 bölgesinde kurban kesimi yapacak. Vakıf, vekalet yoluyla kurban programında bu yıl 200 bin hisseyi hedefliyor.
Yurt Dışındaki Kurban Vekaleti Sayısı Geçen Yıla Oranla Yüzde 41 Oranında Arttı. Türkiye Diyanet Vakfı, bugüne kadar 686 bin 920 hisse kurbanı dünyanın farklı coğrafyalarında ve yurt içinde ihtiyaç sahiplerine dağıttı. Kurban Vekalet sayısını geçen yıla oranla türkiye`de yüzde 62, yurt dışında da yüzde 41 arttırdı. 2015 yılı organizasyonu çerçevesinde kurban kesim ve dağıtımlarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için programın her aşaması planlandı, tüm hazırlıklar tamamlandı. Kurban bedelleri bu yıl yurt içinde 625 tl, yurt dışında da 450 tl olarak açıklandı.
Avrupa`da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız ise Türkiye Diyanet Vakfının organizasyonu kapsamında 150 avroya ya da 180 dolara vekaletle kurban kestirebilecek.
TDV Kocatepe Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Erbaş, insanlığın günümüzde pek çok sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını ifade ederek, “Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfımız; dünyanın ihtiyaç duyulan her yerine dil, din, ırk, mezhep, meşrep, farkı gözetmeksizin yardım elini hep uzatmıştır ve inşallah uzatmaya da devam edecektir” dedi.
Başkan Erbaş, TDV’nin sosyal yardımlardan eğitime, camilerin inşasından gönüllerin ihyasına kadar birçok alanda iyilik çalışmaları yaptığını dile getirerek, “Müslüman azınlıkların, savaşlara, işgallere, afetlere maruz kalanların, yoksulların, kimsesizlerin, çaresizlerin umudu ve sevinci olmaktadır. Böylece vakfımız, Filipinler’den Haiti’ye, Moskova’dan Suriye’ye, Arakan’dan Amerika’ya kadar her yerde halkımızın hayır köprüsü olarak nice güzel çalışmalara imza atmış, vermiş olduğu hizmetlerle ülkemizde ve İslam coğrafyasında iyiliğin öncüsü bir kuruluş haline gelmiştir” diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığının Türkiye Diyanet Vakfı ile birlikte 1993 yılından itibaren vekâletle kurban kesim organizasyonu yaptığını hatırlatan Başkan Erbaş, “Bu manada vakfımız; milletimizin kurban vekâletlerini, emanet bilinciyle ve büyük bir hassasiyetle yürütmekte, tam bir titizlik ve şeffaflıkla, dinimizin esaslarına uygun olarak, güven ve emanete riayet şiarıyla yerine getirmektedir. Kurbanlar, vekâlet sahiplerinin isimleri tek tek okunarak bizzat Diyanet İşleri Başkanlığımızda görev yapan hocalarımızla, vakfımızın görevli ve gönüllüleri nezaretinde yerine getirilmektedir” ifadelerini kullandı.
“Kurban Bayramı’nda ülkemizdeki ihtiyaç sahiplerine ve bütün dünyadaki mazlum, mağdur ve muhtaçlara bayram sevincini ve milletimizin iyilik elini taşıyacağız” diyen Başkan Erbaş, şöyle devam etti: “Daha çok mazlum ve muhtaç insanın yüzünü güldürmek ve bir nebze de olsa onların da bayramı yaşamalarına katkıda bulunmak için “Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş” temasıyla daha büyük bir heyecan ve özveri ile hep birlikte gayret edeceğiz. 2019 yılı Vekâletle Kurban Kesim Programı kapsamında, yurt içinde ve yurtdışında 20 milyonu aşkın mazlum, mağdur, muhtaç ve sığınmacı kardeşimize halkımızın iyilik elini ulaştırmayı hedefliyoruz. Bunun için, görevli ve gönüllülerimiz başta olmak üzere bağış aşamasından, kesilen kurbanların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına kadarki süreçte, ülkemizdeki ve yurt dışındaki din görevlisi hocalarımız ile yardımcı kuruluşlardaki çalışanlar olmak üzere yaklaşık 6 bin 500 kişilik bir ekiple bu yılki kurban organizasyonumuzu gerçekleştireceğiz.”
Başkan Erbaş, kurban ibadetinin Müslümanları hem Allah’a hem de birbirlerine yaklaştıran ve içinde sayısız hikmet ve güzellikler barındırdığını hatırlatarak, “Kurban ibadeti; yardımlaşma ve dayanışma ruhu ile bayram sevincini her eve ve herkese taşıyarak birlik ve beraberliğimize, kardeşlik ve muhabbetimize güç katmaktadır. Afrika’dan Asya’ya, Uzak Doğu’dan Güney Amerika’ya, adını bile duymadığımız ülkelerde hiç görmediğimiz ve tanımadığımız kardeşlerimize uzattığımız bir yardım eli olmakta, onlarla gönüllerimizi ve dualarımızı buluşturmaktadır” şeklinde konuştu.
Başkan Erbaş, vekâletle kurban hizmetinin Türkiye’de müftülükler, yurt dışında ise büyükelçilikler, müşavirlikler, ataşelikler, koordinatörlükler ve ilgili ülkelerdeki dini idareler ve yerel kuruluşlarla işbirliği içerisinde yürütüldüğünü söyledi.