SİLOPİ`DE ENGELLİ ÖĞRENCİLERE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TARAMASI
Silopi ilçe Sağlık Müdürlüğünde görevli sağlık personelleri tarafından ilçede bulunan 4 rehabilitasyon merkezinde eğitim gören öğrenciler ağız ve diş sağlığı taramasından geçirildi. 100 engelli çocuğa ağız diş sağlığı bakım ve taraması yapıldı. 50 personele de ağız diş sağlığı eğitimi verildi. Rehabilitasyon merkezinde çalışan personellere ağız ve diş sağlığı hakkında bilgilendirme semineri verildikten sonra okulda hazır bulunan fiziksel ve zihinsel öğrencilerin ağız bakımı yapıldı. Eğitmen ve velilerin gözetiminde yapılan sağlık taramasında diş çürüğü tespit edilen öğrencilerin isimleri not alındı. Öğrenci ve velilerine diş fırçalamaları konusunda uyarları da bulunuldu. Eğitim gören personellere ise ağız ve diş sağlığı hakkında bilgilendirme ve sunumunu Silopi ilçe Sağlık Müdürlüğünden görevli Diş Hekimi Zeliha Börta tarafından verildi.
Rehabilitasyon merkezlerinde ağız ve diş sağlığı konusunda ağız bakımı yaptıklarını söyleyen Diş Hekimi Zeliha Börta öğrenci velilerine seslenerek, “lütfen çocuklarınızın düzenli ağız bakımlarını yaptırın. Çocuklarınızın dişlerini fırçalaması için onlara yardımcı olun, örnek olun, destek olun. Biz bakanlık olarak bütün çocuklarımızın arkasındayız. Sizlerde yardımcı olun. Çocuklarımız sağlıklı dişlere mutlu gülüşlere kavuşsunlar” diye konuştu.
Özel Rehabilitasyon merkezi müdürü Selahattin Saygıdar, “güzel bir tarama yapıldı. Çocuklarımızın ağız ve diş sağlığıyla ilgili diş çürüklerinin nasıl önüne geçilir onunla ilgili bilgilendirme yaptılar. Personelimize de bilgilendirme yapıldı. Yararlı olduğuna inanıyoruz. Bu tür etkinliklerin olmasını diliyoruz” dedi.
Ağız ve diş bakımı nasıl yapılır?
Genel ağız bakımı nasıl yapılmalıdır? Diş bakımında esas olan fırçalama işlemidir. Bunun için de önce doğru diş fırçasını seçmeliyiz. En uygun fırça orta sertlikte ve fırça başı küçük olanıdır. Fırça başı küçük olursa arka dişlere daha kolay ulaşırız, bulantı refleksini azaltmış oluruz.
Diş macunu seçerken de flüorür içerikli olanını tercih etmeliyiz.Her seferinde farklı bir marka almalıyız.Böylelikle içindeki aşındırıcılar şekil ve boyut olarak her seferinde değişir ve aynı yönde bir aşınma oluşturmaz..Bu da dişlerimizin zarar görmesini engeller.
Diş macunu dışında piyasada diş pastaları da bulunmaktadır. Bunların aşındırıcıları çok büyük olduğu için günlük kullanımda tavsiye edilmez. Ayda bir iki kez kullanılabilir. Ayrıca karbonatta halk arasında tercih edilebilir. Karbonatta da aşındırıcılar büyüktür ve diş minesini çizebilir. Bu sebepten günlük kullanımda tercih edilmez.
Dişler nasıl fırçalanmalı?
Diş fırçası ıslatılmadan mercimek büyüklüğünde macun sıkılır.45 derecelik açıyla dişetinden dişe doğru dairesel hareketler yaparak dişler ön yüzlerinden fırçalanmaya başlanır. Ön dişlerden arka dişlere doğru bütün dişler fırçalanır. Aynı şekilde dişlerin arka yüzleri de fırçalanır. Ön dişlerin arka yüzleri fırça dikine tutularak temizlenir.Son olarak da dişlerin çiğneyici yüzleri de ileri geri hareketlerle temizlenir.
Fırçalama işlemini etkin bir şekilde yapabilmemiz için fırça kıllarının sert olması gerekir. Bunun için de fırçayı ıslatmadan kullanmalıyız. Ağızdaki tükürük miktarı macunun köpürmesi için yeterlidir. Macunu da fırçaya boydan boya sıkmamalıyız. En fazla nohut büyüklüğünde olması kâfidir. Fazla macun kullanılması ağızdaki ferahlığı arttıracağından dişler tam olarak temizlenmeden fırçalama işlemini bitirmemize neden olur. Bu da etkin bir temizleme sağlamamızı engeller. Fırçalama işlemi kesinlikle sağdan sola yatay yönde olmamalı. Yatay fırçalama diş minesini aşındırır, hassasiyeti arttırır, dişlerde renk değişikliği yapar, dişetlerinin çekilmesine sebep olur. İlerlemiş vakalarda kama şeklindeki defektler oluşur. Bunu deniz dalgalarının zamanla kayayı aşındırmasına benzetebiliriz. Yani diş fırçasını yanlış kullanırsak vücudumuzun en sert dokusu olan dişin minesini zaman içinde aşındırabiliriz.
Fırçalama işleminden sonra diş fırçasının ulaşamadığı ara yüzler diş ipleriyle tek tek temizlenir. Diş ipi kullanırken ip dişle teması kesilmeden "C " çizerek dişetiyle diş arasına yerleştirilir. Bu işlem sırasında diş etlerine zarar vermemek için özen gösterilmelidir.
Ağız bakımının son aşaması da dilin fırçalanmasıdır. Son araştırmalar ağız kokusuna sebep olan bakterilerin dilde bulunduğunu tespit etmiştir. Bunun için de dilin fırçalanması şarttır. Dilimizi diş fırçamızla temizleyebileceğimiz gibi özel dil fırçalarıyla da temizleyebiliriz. Fırçayı dilin arka kısmından öne doğru bastırmadan süpürme hareketi yaparak temizlemeliyiz. Dilimizi kanatmadan, incitmeden nazikçe temizlemeliyiz.
Ağız ve diş bakımında kullanabileceğimiz başka ekipmanlar da vardır. Bunlar; elektrikli diş fırçaları ve diş ipleri, ara yüz fırçaları, ağız duşları, ağız gargaraları ve spreyleridir.
Diğer bir husus da diş fırçasını ne zaman değiştirmemiz gerektiğidir. Ortalama 3 ay sonra diş fırçası yıpranmış ve bakteri barındırmaya başlamış hale gelir.3–6 ay arasında diş fırçamızı yenilemeliyiz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.