SİLOPİ`DE KIZ ÖĞRENCİLERİN BOCCE ŞAMPİYONASI HEYECANI

SİLOPİ`DE KIZ ÖĞRENCİLERİN BOCCE ŞAMPİYONASI HEYECANI
Şırnak`ın Silopi ilçesine bağlı Başköy Ortaokulu`nda okuyan kız öğrencilerden oluşan takım, Bocce Türkiye Şampiyonası`na katılmaya hak kazanmanın heyecanını yaşıyor. Şırnak`ın Silopi ilçesine...
 

Şırnak`ın Silopi ilçesine bağlı Başköy Ortaokulu`nda okuyan kız öğrencilerden oluşan takım, Bocce Türkiye Şampiyonası`na katılmaya hak kazanmanın heyecanını yaşıyor.

Şırnak`ın Silopi ilçesine bağlı Başköy Ortaokulu`nda okuyan kız öğrencilerden oluşan takım, Bocce Türkiye Şampiyonası`na katılmaya hak kazanmanın heyecanını yaşıyor.

Şırnaklı Kızlar 30–31 Mayısta Antalya ilinde düzenlenecek Bocce Türkiye şampiyonasında Şırnak ilini temsil edecekler.

Mili Sporcu ve Beden Eğitimi Gamze Özgün Çağlar tarafından hazırlan Bocee  Başköy Yıldız Kızlar takımı Silopi’de ilçe birinci olduktan sonra Şırnak’ta yapılan maçlarda şampiyon olarak Malatya’da yapılan bölge şampiyonasına katıldı

Malatya`da düzenlenen Okul Sporları Bocce Bölge maçlarında grubunu 1. Olarak bitiren Başköy Yıldız Kız takımı 30–31 Mayısta Antalya ilinde düzenlenecek olan Türkiye şampiyonasında Doğu Bölgesini ve Şırnak ilini temsil etmeye ha kazandı

Konu hakkında açıklamada bulunan Mili Sporcu ve Baş köy Orta Okulunda

Beden Eğitimi Gamze Özgün Çağlar amaçlarının Şırnak’ı en iyi şekilde temsil etmek olduğunu söyledi.

Şırnak’ta birinci olduktan sonra Malatya’da bölge turnuvasında katıldıklarını ifade eden Çağlar, Burada şampiyon olduktan sonrada Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandıklarını söyledi. Öğrencilerin Bocee sporu konusunda çok yetenekli olduğunu söyleyen Milli Sporcu Gamze Özgün Çağlar Amaçların Türkiye şampiyonda kupa ve madalyalar ile dönmek olduğunu söyledi.

Bocce nasıl oynadığını hakkında açıklamada bulunan Gamze Özgün Çağlar şunları söyledi Oyundaki amaç, attığınız/yuvarladığınız toplarınızın hedef topa yakın olmasını sağlamaktır. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 15 puan alan oyuncu oyunu kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir”.

Takımın oyuncularından Bircan Erdoğan Bocce adını ilk duyduklarında çok şaşırdıklarını söyledi. Bircan Erdoğan daha sonra Gamze öğretimizi bize bu oyunu öğretti ve bizde çok sevmeye başladık  çok eğlenceli bir oyundu. Şimdi bizim hedefimiz Antalya’da yapılacak olan maçlarda birinci olarak kupa ve madalyalar almaktır. Bizi bu imkanı tanıyan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi

Takının diğer oyuncularından Yonca Kösen ise Bocce ilk olarak 2 yıl önce öğretmenleri sayesinde öğrendiklerini söyledi. Zamanla bu oyunu çok sevdiklerini söyleyen Yonca Kösen z İlk önce Silopi’de sonra Şırnak ve en son olarak ta Malatya yapılan maçlarda birinci olduklarını söyledi. Yonca Kösen Antalya’da yapılacak olan maçlarda Şırnak adını en iyi şekilde duyurmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek kendilerine bu imkanı sağlayan herkese çok teşekkür ettiğini söyledi

BOCCE Nedir?

Bocce’nin tarihi milattan binlerce yıl öncesine, Anadolu’ya dayanıyor. En eski spor dallarından birisi olarak kabul edilmektedir. Bugünkü şekliyle, ilk kez Romalılar tarafından oynanmış ve “bocce” adını da Romalılardan almıştır. O dönemlerde Anadolu’da Türklerin var olduğu ve ülkemizin çeşitli bölgelerinde adı Bocce olmasa da benzer birçok oyunun oynandığı göz önüne alınırsa, Bocce’nin ata sporlarımızdan olduğunu söylemek de mümkündür.

Oyundaki amaç, attığınız/yuvarladığınız toplarınızın hedef topa (pallinoya) yakın olmasını sağlamaktır. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 15 puan alan oyuncu oyunu (maçı) kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir.

Toplumumuza, geleneğimize, alışkanlıklarımıza her yönüyle uyum sağlayan Bocce, ülkemizin son yıllarda uluslararası turnuvalarda gösterdiği başarılar da düşünülerek, ilerleyen dönemlerde ülkemizin başat sporları arasında yerini alacağı ön görülmektedir.

Bocce sporu dört farklı oyun sisteminden oluşmaktadır. Bunlar; Raffa, Volo, Petank ve Çim Topudur.

Bocce Nasıl Oynanır ?

Müsabakalar tekli, ikili ve üçlü takımlar arasında yapılır. Tek kişilik bocce oyunları 4 topla, 2 kişilik bocce oyunları ise 2 topla oynanır. 4 cm boyundaki hedef topuna pallino denir. Bocce oyununda amaç hedef top olan pallino ya atılan topun en yakın olmasını sağlamaktır. Oyuna başlayan takım önce pallinoyu (belirlenen noktayı geçicek şekilde) atar ardından kendi topunu peşinden pallinoya en yakın olacak şekilde atar.

Oyuncuların pallinoya yakın olmak için yaptıkları atışa punto denir. Oyuncuların rakip topa, pallinoya ve kendi topunu vurmak için yaptıkları atışa volo denir. Topu sektirip hedeflenen topa sonra gitmesini sağlayan atıla raffa denir. Raffa da hedeflenen topa değmiyen atışlar geçersiz sayılır.

Tüm topların bitmesi ile rakibinden daha yakın pallinoya atış yapanlar 1 puan alır. Pallino ile temas halinde ise bu 2 puan olarak sayılır. Bocce Oyun Kuralları kısaca bu şekildedir. Özetleyecek olursak oyundaki amaç yuvarladığınız topun hedef topa en yakın olmasını sağlamaktır. Bocce oyununda süre yoktur 15 puana ulaşan ilk takım maçı kazanır.

Uluslararası alanda kabul gören bocce için gerekli oyun alanları, açık alanlarda olduğu kadar mevcut kapalı spor salonları zemininde de değişiklik gerektirmeden kolayca kurulabilmektedir. İdeal oyun sahası ölçüleri; boy 26.50 m, genişlik 4.50 m, çevre yüksekliği 25-30 cm arasıdır. Taban yarı sentetik çeşitli malzemeler ve karışımlardan yapılmış, son derece düzgün ve pürüzsüz bir zemin şeklinde olmalıdır.

Spora 11-14 yaş arasında başlayanlar gençler, 17 yaşından büyükler ise büyükler kategorisinde yer alırlar. Oyun topları yuvarlak ve sentetiktir. Büyük top 107-113 mm çapında ve 920-1000 gr ağırlığındadır. Bayanlar ve küçükler için çap 106 mm ağırlık 900 gram. Küçük top (misket) 4 cm çapında ve 50 gram ağırlığındadır.

Ülkemizde Bocce’nin Başlangıcı

Türkiye’de Bocce ile ilgili ilk etkinlik 1990 yılında yapılmıştır. Yılmaz Balaban’ın girişimleri sonucunda, dönemin Bakırköy Belediye Başkanı Yıldırım Aktuna ve Ataköy Deniz Sporları Kulübü Başkanı Fuat Yılmaz’ın destekleriyle, Uluslararası Bocce Konfederasyonu (CBI) Başkanı Giovanni Baggio, Genel Sekreter Emilio Paparelli ve Dünya Şampiyonu İtalyan sporcular İstanbul’a gelerek, Bocce’yi Türk basın ve spor kamuoyuna tanıtmışlardır.

İlk Milli Takım

Ataköy Deniz Sporları Kulübü bünyesinde yetiştirilen Bocce sporcuları, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün özel onayıyla 1991 yılında İsviçre –Lugano’da yapılan 5. Dünya Bocce (Raffa) Şampiyonasına katılmıştır. İlk milli takım olarak Türk Bocce tarihine geçen bu takımın başında da antrenör olarak Yılmaz Balaban görev almıştır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.