Şırnak`ta Ağustos Ayı Megip Toplantısı Yapıldı

Şırnak`ta Ağustos Ayı Megip Toplantısı Yapıldı
Şırnak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığınca Ağustos ayı MEGİP toplantısı, Şırnak TSO toplantı salonunda İş Kurumu İl Müdürü...
 Şırnak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığınca Ağustos ayı MEGİP toplantısı, Şırnak TSO toplantı salonunda İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Sadık Bora’nın Başkanlığında İŞKUR ile TSO temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.

                Şırnak İŞKUR ve TSO temsilcileri MEGİP projesi kapsamında Şırnak’ta  yapılacak çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulundular. Şırnak Çalışma ve İş Kurumu personellerinden İş ve Meslek Danışmanı Cizre Hizmet Merkezi yöneticisi Mustafa ORHAN tarafından MEGİP ile bir sunum yapıldı.

 

M E G İ P Nedir?

İŞKUR ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücünün yetiştirilmesi için kamu-özel sektör işbirliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitimlerin düzenlenmesine yönelik “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü

MEGİP’in  Çalışma Usulü .İşbirliği Protokolü ve Uygulama Genelgesinin uygulanmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek üzere biri merkezde diğeri ilde olmak üzere iki kurul oluşturulmuştur.

    Danışma Kurulu : Merkezde Protokol tarafı kurumların temsilcileri ile oluşturulan Kuruldur. Protokol ve Genelge kapsamındaki iş ve işlemlerin yürütülmesinden, uygulamanın koordinasyonundan ve idari süreçlerin belirlenmesinden sorumludur.

    İl Çalışma Gurubu :İllerde İl Müdürlüğü ile Oda ve Borsa yöneticileri ve personellerinden oluşan İl Çalışma Grubu tarafından Protokol ve Genelge kapsamındaki iş ve işlemler gerçekleştirilir.

İl Çalışma Grubunun Görevleri ;İşgücü taleplerini değerlendirerek mesleki eğitimlerin hangi mesleklerde düzenleneceğini belirlemek,          

   Mesleki eğitimler öncesinde işveren ve kursiyer eşleştirmesini işveren/işveren temsilcisi ve İş ve Meslek Danışmanları aracılığıyla yapmak,  Kursiyerler için ilgili meslekte düzenlenecek mesleki eğitime katılma şartlarını Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği’ne uygun olarak belirlemek,  Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesini sağlamak amacıyla mesleki eğitimler için gerekli çalışmalar yaparak İl Müdürlüğüne teklif etmek,

Taleplerin Değerlendirilmesi  ve  Kontenjan Belirlenmesi; İşverenler çalışan sayılarının yüzde ellisine kadar kontenjan talebinde bulunabilecektir.  Yüz ve üzeri çalışana sahip yeni açılan firmalarda kontenjan sınırlaması olmayacak. Bir meslekte en az beş kişilik talep olması halinde değerlendirme yapılabilecektir

Mesleki Eğitimlerin Düzenlenmesi;Teorik Eğitim:Oda/Borsa tarafından belirlenen eğitim mekânlarında veya işyerlerinde gerçekleştirilecek olup bu bölümde sınıftaki kişi sayısı 25’i geçemeyecektir.

Uygulamalı Eğitim: İşverenlerin talep ettiği sayıdaki kursiyer talep sahibi işverenin işyerinde gerçekleştirilecektir.

Mesleki Eğitim Süreleri

Mesleki Eğitimlerin günlük en az beş, en fazla sekiz ve haftada altı günü geçmemek üzere, haftalık en az otuz, en fazla kırk beş saat olması gerekmektedir. Mesleki Eğitim, Uygulamalı ve Teorik Eğitimi içerecek şekilde uygulanır. . Eğitimin toplam süresi 160 (yüz altmış) fiili günü geçemez.

İstihdam Yükümlülüğü

Toplam mesleki eğitimin ¼’lük süresinin bitiminde eğitime devam eden kursiyerlerin en az yüzde ellisi, yüz yirmi günden az olmamak üzere en az fiili mesleki eğitim süresi kadar talepte bulunan işverene ait işyerlerinde veya başka işyerlerinde sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde işe başlatılmak şartıyla istihdam edilir. İstihdam yükümlülüğünün yerine getirilmesi talepte bulunan işverenlerin sorumluluğundadır.En az yüzde elli oranında verilen istihdam taahhüdü işveren bazlı uygulanacaktır. 

              Mesleki eğitim devam ederken gerçekleştirilen istihdamlar da istihdam yükümlülüğün yerine getirilmesinde geçerli sayılacaktır.Mesleki Eğitim Kursuna Kimler Katılabilir?Kursa Katılmak için;Kuruma kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak,Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartlara sahip olmak,  Kurumca aynı meslekte düzenlenen kursu tamamlamamış olmak,  İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak, Emekli olmamak,Kurslara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olması gerekmektedir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.