Şırnak`ta"Değerlerin Edinilmesinde Ailenin Rolü" Eğitimi Verildi

Şırnak`ta"Değerlerin Edinilmesinde Ailenin Rolü" Eğitimi Verildi
Şırnak'ta "Değerlerin Edinilmesinde Ailenin Rolü Ve Üreme Sağlığı Ve Sağlıklı Annelik" Konulu Eğitim Şırnak Aile Destek Merkezindeki Kursiyerlere Verildi. Şırnak Aile ve Sosyal Politikalar il...
 

Şırnak’ta "Değerlerin Edinilmesinde Ailenin Rolü Ve Üreme Sağlığı Ve Sağlıklı Annelik" Konulu Eğitim Şırnak Aile Destek Merkezindeki Kursiyerlere Verildi.

Şırnak Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğü Aile Eğitim Programı(AEP) Kapsamında “Değerlerin Edinilmesinde Ailenin Rolü” Konulu eğitim;değerlerimiz, değerler ile tutum, davranış ve normlar arasındaki ilişkiler, Ebeveynlik ve ebeveynlik tarzlarının değerlerin aktarılması konusundaki önemi, sosyalleşme, toplumsal norm, kurallar ve içselleştirme gibi kavramaların değerler ile olan ilişkisini aktarmaya yönelik ayrıca Üreme Sağlığı ve Sağlıklı Annelik konularında Şırnak Aile Destek Merkezindeki 36 kursiyere Sosyal Hizmet Merkezi Eğitim Danışmanlık Biriminde görevli Sosyolog Erdal Ekinci ve Çocuk Eğiticisi Esra Yıldırım tarafından Şırnak Aile Destek Merkezi kurs salonunda eğitim verildi.

Sosyal Hizmet Merkezi Eğitim Danışmanlık Biriminde görevli Sosyolog Erdal Ekinci ve Çocuk Eğiticisi Esra Yıldırım, “Okul öncesi dönem, çocukların değerler eğitiminin temelinin atıldığı en önemli dönem olma özelliğindedir. Değerler değişmez ilkeler olmakla beraber yaşanılan çevre, kültürel özellikler, deneyimler, eğitim gibi pek çok değişkenle farklılığa uğrayabilmektedir. İyi bir değerler eğitiminin akademik başarıyı da etkilediği, yapılan araştırmalar sonucu görülmüştür. Eğer bir çocuğun okula başladığında sorumluluk, kendini kontrol gibi kişilik özelliklerinde uygun gelişme varsa, okul başarısının da olumlu etkilendiği görülmektedir. Saygı, sevgi gibi değerler ise çocuğun sosyal yaşamını etkileyen ve gelişimini sağlayan değerler olarak görülmektedir.

Çocukların değerleri öğrenmesi için yetişkinlerin iyi birer model olarak değerleri kendi yaşamlarına uygulamaları gerekmektedir. Eğer çocuk ailesinin yalan söylemediğini, başkalarına nazik olduğunu, sorumluluklarını yerine getirdiğini görürse kendi davranışlarını buna göre düzenleyecektir. Eğer çocuk ailesinin yalan söylediğini gözlemlerse, dürüst davranmakta ve doğruları söylemekte zorlanacaktır. Değerler için en önemli kurallardan biri iyi model olmaktır.

Değerler eğitimi verirken çocuğa net ve anlaşılır olmak gereklidir. Beklentimizin ne olduğunu açıkça belirtmemiz ve aynı zamanda çocuğumuzun yaş özelliklerine uygunluğunu da dikkate almamız gerekmektedir. Örneğin; “Oyuncaklarını oynamayı bitirdikten sonra toplamalısın.” Bu, çocuğun sorumluluk duygusunun gelişmesini sağlayacaktır. Çocuk bu davranışları gösterdiğinde ona sevgi göstermeli ve farkında olduğumuz bilgisini verip olumlu davranışın üzerine gitmeliyiz. Çok sıkı bir disiplin anlayışından ziyade net kuralların olduğu tutarlı bir yaklaşım, çocukların gereksinimlerini daha iyi karşılayacaktır. Çocuğun uyması gereken değerlerin neden ve niçin olması gerektiğini bilmesi gerekmektedir. Sadece sözel olarak ifade etmemiz şüphesiz ki yeterli olmayacaktır. Davranış olarak da bunları göstermemiz gerekmektedir. Örneğin paylaşma arkadaşlık kavramını öğretmek istiyorsak, birlikte kurabiye hazırlayıp arkadaşımıza götürebiliriz. Yardımlaşma kavramını öğretmek istiyorsak, sosyal sorumluluk projelerine çocuğunuzla katılmanız ya da hasta bir yakınınıza yardım etmeniz onun bu davranışı anlamasına ve öğrenmesine fırsat yaratacaktır.

Değerlerle ilgili öğüt verir gibi konuşmak işe yaramayacaktır. Onun yerine sade, anlaşılır örneklerle, değerlerin ne olduğunu anlatan örnekler vermek çocuğun kavramları somutlaştırarak anlamasına yardımcı olacaktır. Beraberce okunan kitaplar, gezilen yerler, gidilen müzeler, tiyatrolar vb. onların iyi değerler geliştirmesine yardımcı olacaktır. Ailelerin, değerlerler eğitiminin başladığı ilk yer olarak, önemi büyüktür. Sadece okulda yapılan etkinlikler tek başına yarar sağlamaktan uzak olacaktır. Okul aile iş birliği ile planlanan çalışmalar, çocukların değerleri öğrenmesini kolaylaştırarak içselleştirmesini sağlayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.