Şırnak`ta"Sıfır Atık Projesi" Uygulaması Yaygınlaşıyor

Şırnak`ta"Sıfır Atık Projesi" Uygulaması Yaygınlaşıyor
Şırnak`ta, "Sıfır Atık Projesi" kapsamında kamu kurum ve kuruluşlara katı atık kutuları konuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan`ın eşi Emine Erdoğan`ın öncülüğünde Çevre Şehircilik...
 

Şırnak`ta, "Sıfır Atık Projesi" kapsamında kamu kurum ve kuruluşlara katı atık kutuları konuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan`ın eşi Emine Erdoğan`ın öncülüğünde Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan "Sıfır Atık Projesi" kentte uygulanmaya başlandı. Başta Çevre Şehircilik ve Gençlik Spor İl Müdürlükleri ile Belediye olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları ile kentin kalabalık alanlarına proje kapsamında kutular yerleştirildi.

İsrafın önlenmesi, atığın azaltılması ve atıkların dönüştürülmesini kapsayan proje, vatandaşlar tarafından olumlu karşılandı.

Vatandaşlardan Cemal Uğur, projeye herkesin duyarlı olması gerektiğini belirterek, bu sayede gelecek nesillere iyi gelecek sunulacağını kaydetti.

Uğur, şöyle konuştu: "Yerinde bir proje olduğunu düşünüyoruz. Bilinçsizce tükettiğimiz ve israf ettiğimiz başta ekmek olmak üzere diğer gıdaların da böylece önüne geçileceğine inanıyoruz. Cam, plastik, kağıt ve metallerin tekrar bize geri dönüleceğini yıllarca doğada kalmayacağını düşünürsek işin ne kadar doğru olduğunu görmüş oluruz. İsrafın önlenmesi ve atıkların tekrar geri dönüşülmesi adına yapılan projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Hayrettin Batmaz ise, projenin öncelikle tanıtılması gerektiğini ve gerekli bilinçlendirmenin ardından üstünde durulması gereken bir proje olduğunu kaydetti.

“Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır.

Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar; Verimliliğin artması, Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması, İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması, Çevresel risklerin azalmasının sağlanması, Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması, Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.

Bakanlık olarak, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak noktasında mevcut sistemi daha düzenli, sistemli ve uygulanabilir bir temele oturtmak amacıyla “Sıfır Atık” prensibi hedef alınmış ve 2017 Haziran ayında çalışmalara başlanarak öncelikle kendi ana hizmet binamızda aşamalı olarak uygulamaya geçilmiştir.

Sıfır Atık Projesinin Bakanlığımızda uygulanmaya başlamasının akabinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin takdirleri ile kendileri projemize öncülük etmiş ve 26.09.2017 tarihinde Sıfır Atık Projesinin Tanıtım Toplantısı yapılarak bu projenin tüm Türkiye’de uygulanmasına ilişkin yola çıkılmıştır.

Bakanlığımızca 2018 yılından 2023 yılına kadar uygulanacak strateji ve eylemleri içeren “Sıfır Atık Yönetimi Eylem Planı” hazırlanmış olup, bu plan sıfır atık yaklaşımının anlaşılmasını sağlamak, mevcut durumu ortaya koymak, hedeflere ulaşmak için eylemleri belirlemek ve tüm kurum/kuruluşlarda aşamalı olarak yaygınlaştırılmasını sağlamayı hedeflemekte ve sıfır atık yönetimi için bir yol haritası çizmektedir. Sıfır Atık Yönetimi Eylem Planı’nda uygulamaya yönelik hedefler ve bu hedeflere ilişkin eylemler belirlenmiştir.

Sıfır Atık Projesi, Ankara’dan başlamak üzere aşamalı olarak tüm Türkiye’de hayata geçirilecektir. Projenin kamu kurum/kuruluşlarında, eğitim kurumlarında, alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, eğlen-dinlen tesislerinde ve büyük iş yerlerinde uygulanması ve 2023 yılında tüm Türkiye’de uygulamaya geçilmesi hedeflenmektedir.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.