Şırnak`ta"Üreme Sağlığı Ve Sağlıklı Annelik" Eğitimi

Şırnak`ta"Üreme Sağlığı Ve Sağlıklı Annelik" Eğitimi
Şırnak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Aile Eğitim Programı kapsamında Aile Destek Merkezindeki kursiyerlere “Üreme Sağlığı ve Sağlıklı Annelik” konularında eğitim verildi....
 

Şırnak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Aile Eğitim Programı kapsamında Aile Destek Merkezindeki kursiyerlere “Üreme Sağlığı ve Sağlıklı Annelik” konularında eğitim verildi.

Şırnak Aile ve Sosyal Politikalar İl müdürlüğü Aile Eğitim Programı(AEP) Kapsamında Üreme Sağlığı ve Sağlıklı Annelik konularında Şırnak 2 Nolu Aile Destek Merkezindeki 62 kursiyere Kadın Hizmetleri Biriminde görevli Çocuk Eğiticisi Esra Yıldırım tarafından Aile Destek Merkezi kurs salonunda eğitim verildi.

Üreme sağlığının tanımı; “Üreme sistemi, onun fonksiyonları ve işleyiş süreci ile ilgili, sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, tüm bunlara ilişkin fiziksel, mental ve sosyal yönden bütünüyle iyi olma durumudur” (WORLD Health Organization, 1999). Üreme sağlığı aynı zamanda, insanların tatmin edici ve güvenli bir cinsel yaşamlarının olması, üreme yeteneğine sahip olmaları, üreme yeteneklerini kullanmada karar verme özgürlüğüne sahip olmaları demektir.

Üreme Sağlığının Amaçları; Üreme sağlığı ve aile planlaması ile ilgili ihtiyaçları karşılamada yardımcı olmak, İstenmeyen gebelikleri önlemek, yüksek riskli gebelik, hastalık ve ölümleri azaltmak, Erkeklerin katılımını artırmak, Emzirmeyi teşvik etmek, Kızları ve kadınları dikkate alarak, cinsel yolla bulaşan hastalıkları, komplikasyonlarını önlemek, tedavi yöntemlerini bulmak, Cinsiyetler arası eşitliğe dayanan cinselliğin yeterince gelişmesini sağlamak, Kadın ve erkeklerin cinsel sağlık, üreme hak ve sorumluluklarını kullanmak için gerek duydukları bilgi, eğitim ve hizmetlere ulaşmalarını sağlamak, Gençlere bilinçli ve sağlıklı üreme ve cinsel davranışı özendirmek, hizmet ve danışmanlık sağlamak, Erken yaştaki gebelikleri azaltmak.

Üreme Sağlığının Kapsamında Hizmetler; Üreme sağlığı sorunları ve hizmetleri süreklilik ve bütünlük içerisinde ele alınmalıdır. Adolesan dönem, doğurganlıkla ilgili olayların en yoğun yaşandığı üreme dönemi, postmenapozal ve yaşlılık dönemlerinin kendine özgü sorunları mevcuttur ve hizmetlerin bu sorunlara paralel düzenlenmesi gerekmektedir.

Üreme sağlığı hizmetlerinin kapsamı: Sorumlu üreme ve cinsel davranış, sorumlu ebeveynlik için bilgilendirme-eğitim-iletişim, Yaygın aile planlaması hizmetleri, aile planlamasında bilgilendirme-eğitim-iletişim ve danışmanlık, Etkin ana sağlığı hizmetleri ve güvenli annelik; doğum öncesi bakım, sağlıklı doğum, doğum sonrası bakım, emzirme, Genital yol enfeksiyonlarının (GYE) etkin kontrolü, Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların (CYBE) önlenmesi ve AIDS ile mücadele, İnfertilitenin önlenmesi ve tedavisi, Güvenli olmayan düşüklere son verilmesi ve düşüğe bağlı sonuçlarda gerekenin yapılması, Üreme organları malignensilerinin önlenmesi ve tedavisi, Adolesan sağlığı ve cinselliği, Sağlıklı yaşam biçimi, Çevresel faktörlerin düzenlenmesi, Sosyal, kültürel ve davranışsal faktörlerin düzenlenmesi.

Tüm bu hizmetler, birinci basamak sağlık hizmetlerinin kapsamında mutlaka ele alınması gereken üreme sağlığı hizmetleridir. Bu hizmetler, mutlaka ikinci basamak, gerektiğinde de üçüncü basamak sağlık hizmetleri ile desteklenmelidir. Bugün gelinen noktada; tüm ülkelerin, uygun yaştaki bireylere en kısa sürede, Temel Sağlık Hizmetleri (TSH) kapsamında ele alınmak koşuluyla, çok geniş bir hizmet alanı olarak “Üreme Sağlığı Hizmetleri”ni ulaşılabilir kılmaları önerilmektedir.

Anne yeni doğmuş mutlu ve sağlıklı bebeğini kollarında tutuyor. Babanın gözleri gururla parlıyor. Bu mutlu sahne her yıl milyonlarca kez yaşandığından normal bir doğum kolayca olağan görülebilir. Ancak bu doğal süreç bazılarını endişelendiriyor. Acaba neden?

Nadiren de olsa doğum sırasında sorun çıkabilir. Bu nedenle tedbirli ana babalar önlenebilecek komplikasyonları engellemek için ellerinden geleni yaparlar. Örneğin doğumla bağlantılı sorunların nedenlerini öğrenir, doğum öncesi tıbbi bakıma önem verir ve doğum sırasında meydana gelebilecek riskli durumları azaltmak için bazı basit önlemler alırlar. Şimdi biraz bu noktaların ayrıntılarına girelim.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.