Abdullah YAŞIN (Araştırmacı Yazar)

Abdullah YAŞIN (Araştırmacı Yazar)
Cizreli Şeyh Ahmede Hani'nin torunu olan Araştırmacı Yazar Abdullah Yaşın’ın Nuh Tufanı,Nuh’un Gemisi’nin Cudi Dağı’na oturması.Sibernetik Bilimin Atası İsmail Ebul-İz el-Cezeri ile ilgili yaptığı araştırma ve çıkardığı kitaplar geleceğe ışık tutuyor

Cizreli Şeyh Ahmede Hani'nin torunu olan Araştırmacı Yazar Abdullah Yaşın’ın Nuh Tufanı,Nuh’un Gemisi’nin Cudi Dağı’na oturması.Sibernetik Bilimin Atası 60 Makine Mucidi İsmail Ebul-İz el-Cezeri ile ilgili yaptığı araştırma ve çıkardığı kitaplar geleceğe ışık tutuyor.

1950 Yılında Cizre’de doğdu. Öğrenim Hayatını Cizre, Diyarbakır, Mardin ve Eskişehir’de sürdürdü.1969 yılında Öğretmen oldu. Dışarıdan İmam-Hatip diplomasını da aldı. Yıllarca Artukoğlu İlkokulu ile İsmail Ebul-İz İlköğretim Okulu müdürlüğü yaptı. Akademik kariyeri boyunca içinde “Mardin İli Yılın Öğretmeni’nin de olduğu çeşitli ödüller aldı.

Ailesinin 1617’de başlayan zorunlu göçü babası Yusuf Yaşın’ın 1924’te Cizre’ye yerleşmesi ile son bulmuştur. Aile büyüğü şair, yazar ve sosyolog Şeyh Ahmede Xani onun araştırmacı yönünü etkilemiştir. Yazarlık hayatına 1983’te “Bütün Yönleriyle Cizre” kitabıyla başladı. ”Nuh Peygamber Tufanı ve Cizre” kitabıyla “Hz.Nuh Peygamber Tufanı ve Cizre Belgeseli’nin” metnini yazdı.

1998 yılında “Nuh’un Gemisi Cudi ve Cizre” makalesiyle “Hz.Nuh’tan Günümüze Cizre Sempozyumu’na”. 2010 yılında “Nuh Peygamber Tufanı ve Cudi Dağı” Makalesiyle “Uluslararası Şırnak ve Çevresi Sempozyumu’na”. 2012 yılında İsmail Ebul-İz ve Bilime Katkıları Makalesiyle “Uluslararası Bilim Düşünce ve Sanatta Cizre Sempozyumu’na” ve 27-29 Eylül 2013’t de “Arkeolojik Araştırma Bulguları Işığında Nuh Tufanı ve Cudi Dağı” adlı makalesiyle “Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Sempozyumu’na” katıldı.

Bugüne kadar çeşitli gazete, dergi ve ansiklopedilerde makaleleri yayımlanan Abdullah Yaşın, ”İsmail Ebul-İz el-Cezeri” ile “Mem U Zin” panellerine de konuşmacı olarak katılmıştır.

2007’de “Tarih Kültür ve Cizre” adlı kitabının birinci baskısını 2011’de ikinci baskını yayınladı.2012’de “Kürd Filozofu Şeyh Ehmede Xani Hazretleri” ile “Ulu Kürt Mucit Cizreli İsmail Ebul-İz” adlı kitapları,2013’te de “Nuh Peygamber (a.s) Tufanı ve Cudi Dağı” kitabını yayınladı.

Araştırmacı Yazar Abdullah Yaşın,Bilimsel Amaçla 1983 yılında Cudi Dağı’na çıkan Uluslararası son araştırma ekibinin içinde yer alarak Nuh Tufanı ve Nuh’un gemisinin Cudi Dağı’na oturması ile ilgili çeşitli araştırmalarda bulundu.

Unutulmaya yüz tutmuş Cizreli Bilim Adamı İsmail Ebul-İz bin rezzaz el-Cezeri’nin hatırlanması amacıyla 1996’da aile yadigarı 46 parçalık arkeolojik ve etnografik eserle “Özel Cizre İsmail Ebul-İz el-Cezeri Müzesi’ni” kurdu.46 Parça ile açılan müzeye Cizreli vatandaşların desteği ile 501 parçaya ulaştı.

Kaynak:cizrem gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.