TERS LALE (GULNEXÛN)
Yüksek rakımlarda yetişen ters lale Nisan Ayı sonu Mayıs Başlarında boy verir ve oldukça güzel bir görsel şölen sunar. Gabar ve Cudi Dağı’nı ikiye ayıran Kasrik Geçit’i ile başlar. Kasrik Geçit’i jeolojik oluşumu ile ilginç yapılara sahiptir. Kasrik’ten sonra Kumçatı Beldesi’nde tarihi su değirmenlerinde yapılan Tahin’in tadına bakıp nasıl yapıldığını görebilirsiniz. Sonrasında Şırnak şehir merkezinde yayla havasını hissedecek ve misafirperver insanları ile şehir merkezinde çay içip Şırnak’ın hikayesini dinleyebilirsiniz. Şırnak’tan sonra Balveren Beldesi’nde doğal menengiç kahvesi içip yorgunluğunuzu attıktan sonra Şenoba’da bulunan Keldani yerleşim yeri Onbudak Köyü’ne ve Eski Hilal Köylerini eşsiz manzaralar eşliğinde görebilirsiniz.
Ayrıca Hilal’den sonra, yüksek rakımlarda Nisan Ayı sonu Mayıs Başlarında boy veren ve oldukça güzel bir görsel şölen sunan Ters Lale Bahçelerini gezebilirsiniz. Sonrasın yol ikiye ayrılmaktadır (Uludere yönü-İnceler Yönü). Uludere’ye doğru gittiğinizde Tanin Tanin dağından yılan gibi uzanan dar yollarda muhteşem manzara eşliğinde Uzungeçit’te mağaradan çıkan şelalenin sesi ile bütün stresinizden kurtulabilirsiniz. Sonrasında ise derin kanyonları geçerek Beytüşşebap’a bağlı ve Keldanilerin yaşadığı Cevizağaç (Geznex) Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz. İnceler KÖyü’ne doğru gittiğinizde ise Ewil Kanyonu’nda serinleyebilir sonrasında tarihi Andaç Köyü’nde (Helamun) bulunan tarihi Nasturi Kiliseleri’ni (Geramon-Helamun) ziyaret edebilirsiniz.
Faraşin yaylasında yıldızlar arasında özgürlüğü ve huzuru bulacaksınız. 2900 metre rakımda Çalyan Gölü’nün eşsiz güzelliğine hayran kalacaksınız, ve dahası Koçerlerin yaşamına tanıklık edeceksiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.