Türkiye’nin keşfedemediği 7 Katlı Mağara! 7 Katlı Apartmanı aratmayan 7 Katlı Mağara nerede?
Toplumsal olayların son bulduğu huzur ve güvenliğin hakim olduğu Güneydoğu’daki bir çok il ve ilçe tarihi ve turistik yerleri ile birlikte doğal güzellikleri de ülke genelinde dikkat çekmeye başladı. Son zamanlarda petrol kenti olarak anılan şehirde 7 Katlı Apartmanı aratmayan 7 Katlı bir Mağaranın olduğunu biliyor muydunuz?
Güneydoğu’nun 7 Katlı Mağarası keşfedilmeyi bekliyor
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde iki ülke ile komşu olan Şırnak’ta meşhur Gabar Dağında bulunan 7 Katlı Mağara görenleri mest ediyor.2021 yılı Kasım ayında Şırnak Üniversitesi öncülüğünde gerçekleşen trekking etkinliğinde geziye katılanlar Gabar Dağı'nın doğal güzellikleri ve tarihi yapılarını tanımanın yanında Gabar’ın 7 katlı Apartmanı olan 7 Katlı Mağarayı da yakından görme ve tanıma fırsatını yakalamışlardı.
PKK’lıların Kamp alanıydı
Şırnak’ın Güçlükonak ilçesi Akdizgin Köyü Kırkağaç bölgesinde bulunan 7 katlı mağara bir zamanlar PKK’lıların kamp alanı olarak kullandığı yerlerden biriydi.Türk Silahlı Kuvvetlerinin yapmış olduğu operasyonların ardından PKK’lılardan temizlenen bölge son zamanlarda turistlerin yapmış ziyaret ve geziler ile gündeme geliyor.Ancak bölge halkı 7 katlı mağaranın beklenen ilgiyi görmediğini ifade ediyor.
7 Katlı Mağara Ziyaretçilerini bekliyor
Balta girmemiş bir orman gibi insanların pek uğramadığı ve bilmediği 7 katlı Mağaranın yeteri kadar ilgi görmemesi bölge halkına büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor. Mağaraların tanıtımının yeteri kadar yapılmamasından dolayı ilgi görmediğini ifade eden bölge halkı,7 Katlı Mağaranın turizme kazandırılması halinde bölgenin cazibe merkezi haline geleceği kaydedildi.
Türkiye’de 40.000 adet Mağara bulunuyor
Türkiye'de mağara araştırmaları 1964 yılında kurulan Mağara Araştırma Derneği (MAD) tarafından başlatılmıştır. Günümüze kadar tüm yerli ve yabancı mağaracı gruplarının inceleyerek belgelendirdiği mağara sayısı yaklaşık 800'dür.Türkiye'de yaklaşık 40.000 adet mağara bulunmaktadır. Ülke topraklarının %40'ı mağara oluşumuna elverişli yapıdadır. Mağara oluşumları bakımından önemli bir jeolojik-jeomorfolojik nitelik olan karstlaşma (karstik alanlar) Türkiye'de Batı ve Orta Toros Dağlarında (Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Konya, Karaman, Mersin ve Adana) yer almaktadır. Türkiye’nin en uzun mağarası, 15 km’den fazla olan Isparta’daki Pınargözü Mağarası; en derin mağarası ise –1429 ile Mersin’deki Peynirlikönü Mağarasıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.