Uludere`de"İmar Barışı" Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Uludere`de"İmar Barışı" Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca başlatılan "İmar Barışı" çalışması için, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Çalışmaları kapsamında Uludere'de bir bilgilendirme...
 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca başlatılan "İmar Barışı" çalışması için, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Çalışmaları kapsamında Uludere’de bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Uludere Merkez Nilüfer Anaokulu toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Adnan Malkoç, Şırnak Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Fatih Yakınoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şırnak Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, kamuoyunda ‘İmar Barışı’ olarak bilinen ve 13 milyon konuttan imar ve iskan sorununu çözmesi düşünülen “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı tebliğ 6 Haziran tarihi itibariyle resmi gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanununu geçici 16’ncı maddesi ile 3 bin 194 sayılı imar kanununa eklenen geçici madde İmar Barışını düzenlemektedir. Ülkemizde ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı stokunun ne kadar olduğu bilinmemektedir. Bu yapılarla ilgili kayıt, proje veya başka bir belge bulunmadığından bu yapıların uğrayabileceği afet riskleri ile ilgili sağlıklı analiz yapılamamaktadır. Ruhsata aykırılıklar giderilmediği için de gittikçe büyüyen sorunlarla karşılaşmaktadır. Ruhsat ve eklerine aykırı yapılar nedeniyle birçok belde ve köyde su kanalizasyon gibi birçok altyapı hizmetinin götürülmesinde zorluklar yaşanmaktadır. Benzer sorunlarda dolayı birçok vatandaşın devletle kavgalı ve mahkemelik olduğu bilinmektedir” ifadelerine yer verdi.

Şırnak Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz konuşmasının devamında, “İmar mevzuatına veya ruhsatı aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgeleri ile müracaatları halinde kısa sürede imar sorunları çözülecektir” dedi.

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Adnan Malkoç “İmar Barışı” sunumunda, “Ülkemizde imara aykırı yapılardan kaynaklanan sorunlar uzun yıllardır Türkiye’nin gündemini meşgul eder hale geldi. Yıllardır kangren haline geldi. İmar barışı dünün biriken sorunlarını bir çözüm getirmek, kentsel dönüşüm çalışmaları ile de şehirlerin imar ve inşa etmesi daha da kolay olacaktır. Ülkemizin imara aykırı yapıların (yüzde 50’si) olduğu bilinmektedir. Buda yaklaşık olarak 13 milyon bağımsız birime tekabül ekmektedir. Bu tür yapılarda daha çok dar gelirli vatandaşlar oturmaktadır. Yasal düzenlemeler ile ülkemizde imar barışını sağlamak maksadı hedeflenmektedir. Yapılardaki mevcut aykırılıkların büyük bir çoğunluğu 1950-2000 yılları arasında yapılardır. İskan alınmadığında kat mülkiyeti kurulamayan yapılarda yapı kayıt belgeleri alındıktan sonra cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek. Yani kat mülkiyetinin kurulması için maliklerin tamamının anlaşması ve imar planında yol, yeşil alan, park gibi alanların terk edilmesi gerekmektedir. Hazine taşınmazı üzerindeki yapılara da yapı kayıt belgesi verilebilecektir. Hazine taşınmazı üzerindeki yapı sahipleri yapı kayıt belgesi altıktan sonra yapının bulunduğu arsayı satın almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat edebilecek ve yıllardır kullandıkları arsalarını rayiç bedel üzerinden satın alabileceklerdir. Başvurular 2018 yılı Haziran ayı içerisinde başlayacak, 31.10.2018 tarihine kadar devam edecektir. Yapı kayıt belgesi bedeli en son 31.10.2018 tarihine kadar yatırılacaktır. Gerek görülmesi halinde ise başvuru ve ödeme süresi Bakanlar Kurulu’nca bir yıla kadar uzatılabilecektir. Alınacak yapı kayıt belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacaktır” dedi.

İmar barışından faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanabileceğini dile getiren Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Adnan Malkoç, "Yapı kayıt belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacaktır. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alacaklardır. İmar kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecektir. Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebileceklerdir" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra toplantıya soru cevap şeklinde devam edildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.