Bunu patateslerden sonra ekerseniz 2 kat daha fazla ürün hasat edersiniz

Bunu patateslerden sonra ekerseniz 2 kat daha fazla ürün hasat edersiniz
Sebze hasadının başarılı ve kaliteli olması için ekilen mahsullerin dönüşümlü olarak değiştirilmesi gerekektedir. Patatesten sonra bu üründen ekerseniz tarlatadan daha fazla ürün elde edebilirsiniz.

Uzman çiftçilerden herkesin dikkatini çekecek bir uyarı paylaşıldı. Bakın tarladan daha fazla ürün elde etmenin yolları nelermiş:

Tarlanızdan daha fazla ürün mü elde etmek istiyorsunuz? Halktv'deki habere göre; Sebze hasadının başarılı ve kaliteli olması için ekilen mahsullerin dönüşümlü olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Bu, patateslerden sonra bahçeye başka bir şey ekilmesi gerektiği anlamına gelir çünkü hasadı da etkileyecektir. Ayrıca her yıl aynı yerde yetiştirilen aynı sebze topraktan aynı maddeleri çekeceğinden de verimi bir hayli düşecektir.

PATATES YETİŞTİRİCİLERİNE DİKKAT ÇEKEN UYARI

Patatesler tek bir yere üst üste en fazla 2 yıl ekilebilir, 3. yılda yerin değişmesi gerekir. Hasadın zengin olması için patateslerden sonra ne ekilebileceğini tam olarak bilmek mahsul bereketi açısından gereklidir. Mahsullerin listesi oldukça geniştir, bu nedenle patateslerin yetiştiği bölgeye kesinlikle ne ekeceğinizi bilmelisiniz:

BAHÇEDE PATATESLERDEN SONRA NE EKİLİR?

Patateslerden sonra yataklara salatalık, domates, ıspanak, havuç, turp, fesleğen ve çeşitli sebzeleri ekebilirsiniz.

Ayrıca pancar bahçede patatesten sonra iyi yetişecektir çünkü bu sebzeler besin açısından birbirleriyle rekabet etmez. Deneyimli bahçıvanlar, cömert bir hasat verecekleri ve toprağın yapısını iyileştirecekleri için patateslerden sonra soğan ekmenin iyi olduğu görüşündedir.

Baklagiller toprağı eser elementlerle iyi gübreler, böylece patateslerden sonra bezelye ve fasulye ekebilirsiniz.

Tahıl bitkileri yeşil gübre olarak ekilmektedir. En popüler olanı, kış donlarından önce ekilmesi gereken yulaf ve çavdardır. İlkbaharda bölgeyi besin bileşenleriyle zenginleştirecek ve patojen mantarları öldürecekler.

Patates bitkisi bölgedeki yabani otların büyümesini bastırır ancak aynı zamanda topraktan çok fazla fosfor ve nitrojen çıkarırlar, bu nedenle diğer sebzeleri ekmeden önce alanın uygun gübrelerle işlenmesi gerekir.

551403.jpg

PATATESLERDEN SONRA NE EKMEMELİSİNİZ?

Topraktan tüm hastalıkları absorbe edebilen patatesten sonra patlıcan, biber ve sarımsağın ekimi tam anlamıyla başarılı olmayacaktır.

Toprak lahana ve tatlı biber için yeterince besleyici olmayacaktır. Ayrıca patateslerden sonra çilek veya ahududu ekmemelisiniz.

Kaynak : halktv - Fotoğraflar: İHA

Kaynak:Kaynak : halktv - Fotoğraflar: İHA