Dicle nehri nereden başlıyor? Dicle nehri nereye dökülüyor?
Dicle nehri birçok kişi tarafından merak ediliyor. Dicle nehri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Cizre ilçesinden de geçen Dicle nehri hakkında işte bilmeniz gereken her şey!
Dicle Irmağı, Fırat Irmağı ile birlikte Mezopotamya'yı oluşturan en doğudaki iki büyük nehirden biridir. Türkiye'nin Elazığ ilinin Sivrice ilçesinde doğan bu nehir, Irak boyunca akarak Fırat Nehri ile birleşir ve Şattülarap'ta Basra Körfezi'ne dökülür.
Dicle Irmağı, Doğu Anadolu Bölgesi dağlarından ve Elazığ'daki Hazar (Gölcük) Gölü'nden kaynaklanan sızma yoluyla ana su kaynaklarını alır. Türkiye'nin önemli akarsularından biridir ve toplam uzunluğu 1900 km'dir. Türkiye topraklarında kalan bölümün uzunluğu ise 523 km'dir. Batman ile Yanarsu, Botan, Habur, Büyük Zap ve Küçük Zap gibi önemli kolları bulunmaktadır. Ortalama debisi 360 m³/sn'dir. Eylül ayında en düşük debiye sahip olan Dicle Irmağı, Şubat sonunda ise 2263 m³/sn'lik büyük bir akıma sahiptir. Yaz sonunda kuraklık ve sonbahar başındaki yağış eksikliği nedeniyle su seviyesi azalırken, kış sonundaki yağışlar ve eriyen karlarla tekrar yükselir.
Dicle Irmağı, Güneydoğu Toroslar'da Maden Dağları kesiminde yer alan Hazarbaba Dağı'nın güney tarafındaki bir kaynaktan çıkar. Eskiden Hazar Gölü'nden beslenen Dicle, şu anda göl ile bağlantısı kesilmiştir. Maden ilçesinin önünden geçerek Maden Çayı adını alır ve dar ve derin vadilerden geçerek Diyarbakır şehrinin doğusundaki lav sahanlığına paralel olarak akar. Diyarbakır'ın güneyinde doğuya yönelir ve Toros Dağları'nın kuzeyinden gelen Anbarçayı, Kuruçay, Pamukçayı ve Hazroçayı gibi akarsular ile birleşir. Mardin eşiğinden gelen Göksu ve Savur Çayı da Dicle'ye katılır. Raman Dağı'nın güney eteklerinden geçerek Botan Suyu ile birleşir ve güneye doğru akışını sürdürür.
CİZRE'DEN GEÇEN DİCLE NEHRİ
Dicle Irmağı, Cizre ilçesinin içinden Habur Suyu kavşağına kadar Türkiye-Suriye sınırını oluştururken, 40 km boyunca akar. Habur Suyu ile birleştikten sonra Irak topraklarına girer. Irak'ta çöküntü çukurluklardan geçerken Musul'da Büyük ve Küçük Zap suları ile birleşir. Mezopotamya ovasına ulaşır ve burada tekrar Fırat Nehri'ne yaklaşır. Bağdat yakınlarında İran'dan gelen Piyale Irmağı ile birleşir. Bu birleşmeden sonra tekrar Fırat Nehri'ne yaklaşır ve Basra'nın 64 km yukarısında Fırat Nehri ile birleşerek Şatt'ül-Arab adını alır. Son olarak Basra Körfezi'ne dökülür.