Tohumunu bulup eken hasat sonrası zengin oluyor! En iyi gelir kaynağıymış

Tohumunu bulup eken hasat sonrası zengin oluyor! En iyi gelir kaynağıymış
Tarım sektörü, yüzyıllardır insanlığın en temel geçim kaynaklarından biri olmuştur.

Günümüzde de birçok kişi tarımsal faaliyetlerle uğraşarak geçimini sağlamaktadır. Ancak, tarımsal faaliyetlerin getirdiği riskler ve emek yoğunluğu nedeniyle, çiftçilerin gelir kaynaklarını çeşitlendirmeleri ve verimliliklerini artırmaları oldukça önemlidir.

Son yıllarda, tarımsal faaliyetlerde yapılan araştırmalar ve gelişen teknoloji sayesinde, çiftçilere yeni gelir kaynakları ve verimlilik artışı sağlayacak öneriler sunuluyor.

SAFRAN ÜRETEN KAZANIYOR

Safran Çiçeği Nedir?

Latince adı Crocus Sativus olan safran çiçeği; sonbaharda çiçek açıp 20–30 santimetre boylanabilen, süsengiller familyasının çiğdem cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi. Safran da bu bitkiden elde edilen baharat olarak literatürdeki yerini alır. Safran bitkisinin şeride benzeyen yaprakları ve mor renkli çiçekleri üç tepecikten oluşur. Safran çiçeğinin bitkiye bağlanan yaprak sapları ile birlikte pistil de denilen dişi organları kurutularak gastronomide baharat ve gıda boyası olarak kullanılır.

maxresdefault-001.jpg

Türkiye’de safran çiçeği, Safranbolulu üreticiler tarafından yetiştirilir. Safran, ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı olarak sınıflandırılır. Safran çiçeğinin bileşiminde bulunan sabit ve uçucu yağlar; özel kokulu, kuvvetli ve acımsı bir lezzetten oluşur.

Topraksız Safran Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Topraksız safran yetiştiriciliği için safran soğanları, fileli saksıların içinde bitki besin eriği ile üretilir. Safran soğanlarının kökleri ise fısfıslama yöntemi kullanılarak gelişirilir. Güneş gören ortamda gerekli sıcaklık şartları sağlanırsa, sağlıklı safran çiçekleri oluşur.

Serada Safran Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Safran çiçeğinin tohumları kısır olduğu için toprak altında bulunan soğanlardan üretilir. Safran çiçeğinin soğanları 3 - 4 santimetre arasında değişen büyüklüklere ulaşabilir. Safran bitkisinin veriminin yüksek olması için, safran soğanlarının büyüklüğünün en az 15 ya da 20 milimetre çapında olması gerekir. Safran soğanının çapı büyüdükçe, safran verimi de artar. Serada safran yetiştiriciliği için soğanlar;

  • 15 Ağustos - 15 Eylül arasında, yaklaşık 10 santimetre derinliğindeki toprağa organik gübre karıştırılarak ekilir.
  • Safran soğanları ekilirken aralarında 20 santimetre boşluk bırakılır.
  • Safran bitkisinin çiçekleri, 15 Ekim - 15 Kasım arasında açar.
  • Safran bitkisinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı 20 gün kadar sürer.
  • İki yılda bir haziran ayının sonunda çiçekler kuruduktan sonra soğanların sökümü gerçekleştirilir.
  • Sökülen soğanların yerine yenileri ekilir. Toprak altında safran soğanının çoğalma oranı, 1 soğandan 7 soğana kadar artabilir.
  • Serada safran çiçeğini sulamak için sisleme sistemi kurulur.
  • Sisleme sistemi sayesinde, otomatik olarak istenen saat ve miktarda safran çiçeklerinin sulanması gerçekleşir.
  • Seraların havalandırılması gerekir ve ortam sıcaklığı kontrollü olmalı.

Evde Safran Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Evde safran yetiştiriciliği için humuslu toprak ve geniş bir saksı olmalı. Eğer saksı seçimi küçük olursa, safran çiçeğinin sağlıklı büyümesi beklenemez. Safran soğanlarının saksıya ekimini tamamlarken şu adımlara dikkat edilmeli:

  • Geniş saksının içi yarısına kadar toprak ile doldurulur. Safran soğanlarının geniş kısımları altta kalacak şekilde toprağa yerleştirip üzerine 15 ya da 20 santimetre daha toprak ilave edilir.
  • Safran soğanlarını saksıya ektikten sonra can suyu verilir.
  • Safran çiçeği soğanlarının sulama miktarını ayarlayabilmek için, saksı toprağı serçe parmağı ile kontrol edilir. Eğer toprağa parmağınızı soktuğunuzda parmağınız tamamen kuru çıkarsa sulama yapılır, nemli ise sulama ertesi güne bırakılır.
  • Safran çiçeği Akdeniz iklimine uygun olduğu için saksı aşırı soğuktan korunmalı.

Kaynak:Haber Merkezi