Cemaatle namaz kılmanın sevabı nedir?
Şırnak il Müftülüğü Cemaatle namazın faziletleri hakkında bilgi veren bir yazı paylaştı.
Yazıda Allah'ın emri olan namazın cemaatle kılınması, Peygamber Efendimiz ‘in de büyük önem verdiği bir konu olarak vurgulanarak, Cemaatle kılınan namazın, yalnız başına kılınan namazdan daha faziletli olduğu ve bu şekilde yapılan ibadetlerin büyük sevaplar kazandırdığı ifade edildi.
Ayrıca, camilere yapılan ziyaretlerin ve cemaatle yapılan ibadetlerin Allah'ın sevincini artırdığına dair hadisler de paylaşılarak, cemaatin önemini vurgulanıp, bir araya gelmenin ve yardımlaşmanın önemine dikkat çekiyor.
Son olarak, namazların camilerde kılınmasının önemi vurgulanarak, ibadetlerin en güzel şekilde yerine getirilmesi temennisinde bulunulan yazının tamamı şu şekilde,"Allah Teala Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmuştur:
“Namazı kılın, zekatı verin ve rüku edenlerle birlikte rüku edin!”
Sevgili Peygamberimiz (sav), cemaatle namaz kılmaya çok önem vermiştir. Hayatı boyunca cemaate namaz kıldırmış, hastalandığında cemaate katılarak Hz. Ebu Bekir’in arkasında namaz kılmaktan geri durmamış ve savaşta dahi cemaatle namaz kılmayı terk etmemiştir.
Rasulüllah (sav) Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Cemaatle kılınan namaz, yalnız başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir.” Bu fazilet şu şekilde gerçekleşir: “Biriniz güzelce abdest alır, sırf namaz kılmak için camiye gelirse camiye varıncaya kadar attığı her adım için bir sevap verilir ve bir günahı silinir.”
“Camiye girdiği zaman namaz için beklediği sürece namaz kılıyormuş gibi sevap kazanır. Melekler bu kimseye dua edeler. Kimseye eziyet etmediği ve abdestli olduğu sürece; ‘Allah’ım! Bu kulunu bağışla, ona merhamet et ve tövbesini kabul et’ derler.”
Rasulullah Efendimiz mahşer gününde Allah’ın gölgesinde gölgelenecek yedi sınıf insanı sayarken şöyle buyurmuştur: “Kalbi mescidlere bağlı kişi…”
Allah Teala kudsi hadiste şöyle buyurmuştur:
“Benim yeryüzündeki evlerim mescitlerdir. Orada beni ziyaret edenler de mescitleri imar edenlerdir. Evinde temizlenip sonra evimde beni ziyaret eden bir kula müjdeler olsun. Ziyaret edilenin ziyaret edene ikramda bulunması gerekir.”
“Müslüman bir kimse, namaz ve zikir için mescidi vatan edindiği zaman, Allah’ın onun bu halinden duyduğu sevinç, tıpkı gurbette adamı olan kimselerin onun yanlarına dönmesiyle duydukları sevinç gibidir.”
“Evinde güzelce abdestini alan, Allah'ın evinde farzlardan bir farz eda etmek için giden kişinin ayağının birini kaldırdığında bir hatası silinir ve bir ayağını indirdiğinde bir derecesi yükselir.”
“Karanlık gecelerde camilere gidenleri kıyamet gününde tam bir aydınlıkla müjdeleyin.”
“Münafıklara en ağır gelen namazlar yatsı ve sabah namazlarıdır. Bu namazlardaki faziletleri bilseydiniz emekleyerek de olsa o namazlara gelirdiniz.”
“Kim yatsıyı cemâatle kılarsa, gecenin yarısını ibadetle geçirmiş gibi olur. Kim hem yatsı hem de sabahı cemâatle kılarsa, bir geceyi ibadetle geçirmiş gibi olur.”
Cemâatle namaz, Hanefi mezhebine göre sünnet-i müekkede;
Şâfiî mezhebine göre, farz-ı kifâye -sünnet-i müekkededir.
Cuma ve Bayram namazları ancak cemaatle kılınır. Bu da cemaatin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bir araya gelip cemaat olmada; tanışma, kaynaşma, yardımlaşma, sevinç ve kederleri paylaşma, fakir-zengin, makam-mevki ayrımı olmadan beraber yaşama vardır.
Bizler de Yüce Allah’ın ve Rasülünün emir ve ikazlarına kulak vererek namazlarımızı camilerde kılmaya gayret edelim. Basit gerekçelerle bunu ihmal etmeyelim ve kendimizi kandırmayalım”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.