Cizre Barajı Projesi Tamamlandı:Tarihi Yapılar Sular Altında Kalabilir

Cizre Barajı Projesi Tamamlandı:Tarihi Yapılar Sular Altında Kalabilir
Şırnak'ta Dicle Nehri üzerinde 10’uncu baraj olarak planlanan Cizre Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi tamamlandı. Projenin inşaatı üç yıl içinde bitirilmesi ve enerji üretimine geçilmesi planlanıyor.

Şırnak'ta Dicle Nehri üzerinde gerçekleştirilecek olan Cizre Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesinin ihalesi yapıldı iddiası ile yine gündeme geldi. Proje, yaklaşık üç yıl içinde tamamlanarak enerji üretimine geçilmesi hedefleniyor. Ancak proje hayata geçirilirse, yerleşim yerleri, tarım alanları ve çeşitli canlı türleri için potansiyel riskler barındırıyor.

Projenin geçmişi incelendiğinde, 24 Mayıs 2013 tarihinde yapılan ihale çeşitli anlaşmazlıklar nedeniyle iptal edilmişti. Dicle Nehri üzerine kurulması planlanan baraj, Ilısu Barajı’ndan sonra bölgedeki ikinci büyük baraj olacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün ortak projesi olan baraj için 29 Nisan 2019’da Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) izni verilmişti.

Cizre Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesi, Dicle Nehri üzerinde önemli bir altyapı girişimi olarak planlanıyor. Ancak projenin hayata geçirilmesiyle beraber çeşitli çevresel ve sosyal riskler de beraberinde gelmektedir. Projenin ilerleyen süreçte nasıl gelişeceği ve etkilerinin nasıl yönetileceği merakla bekleniyor.

Tarihi Yapılar Sular Altında Kalacak

Cizre Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesi tamamladığında yılda yüzlerce kişinin ziyaret ettiği tarihi yapılar sular altında kalacak bunlardan bazıları şöyle;Gutiler döneminde inşa edildiği tahmin edilen Mahmûd Xan Köprüsü 2011 yılında selden etkilenen köprü, yeniden inşa edilmişti.

ekran-goruntusu-2024-07-24-001909.png

Gabar ve Cudi dağlarını birbirinden ayıran, “Krallar Geçidi” olarak bilinen, kimilerine göre Guti imparatorunun kabartması,Bölge sakinlerinin( Bûk û Zava) Gelin ve Damat Heykeli olarak adlandırdığı kabartma.

indir-001.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.