Cizre Devlet Hastanesi`nde İlk Defa İki Kapalı Taş Ameliyatı Bir Seansta Yapıldı

Cizre Devlet Hastanesi`nde İlk Defa İki Kapalı Taş Ameliyatı Bir Seansta Yapıldı
Şırnak'ın Silopi ilçesinde her iki böbreğinde ve üreter kanalında taş bulunan 19 yaşındaki Ömer Gezme'nin böbreklerindeki taşlar Cizre'de Üroloji Uzmanı Op.Dr.Gökçe...
 

Şırnak’ın Silopi ilçesinde her iki böbreğinde ve üreter kanalında taş bulunan 19 yaşındaki Ömer Gezme’nin böbreklerindeki taşlar Cizre’de Üroloji Uzmanı Op.Dr.Gökçe Dündar tarafından tek seansta alınarak,hasta sağlığına kavuştu.

         Şırnak’ın Silopi ilçesinde böbreğindeki  ve üreter kanalındaki taşlar nedeni acılı ağrılar çeken ve başvurduğu bir çok hastaneye rağmen sağlığına kavuşamayan 19 Yaşındaki Ömer Gezme,Cizre Dr.Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr.Gökçe Dündar,tarafından yapılan başarılı ameliyat ile hasta eski sağlığına kavuştu.

         Şırnak’ın Silopi ilçesinde ikamet eden ve yaklaşık bir yıldır olan sağ yan ağrısı nedeniyle başvurduğu hastanelerde, böbrek taşı ile birlikte üreter (böbrek çıkış kanalı) taşı tespit edilen Ömer Gezme’nin taşları Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı Gökçe Dündar tarafından tek seansta alındı.

         Böbreklerindeki şiddetli ağrı ve sancılar nedeni ile Şırnak, Mardin ve diğer birçok hastaneye başvurmasına rağmen tedavi olamayan 19 Yaşındaki Ömer Gezme,ağrılarının artması üzerine Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi Üroloji Polikliniğine başvurdu.Yapılan tetkiklerinin ardından ameliyata alınmasına karar veren üroloji Uzmanı Op. Dr. Gökçe Dündar, Gezme’nin hem böbrek hem de üreterdeki taşlarını aynı kapalı ameliyatta aldı.

         Yapılan başarılı taş ameliyatı ile ilgili açıklama yapan Üroloji Uzmanı Op.Dr.Gökçe Dündar,19 yaşındaki hasta uzun süreden bu yana olan bu yan ağrısı nedeniyle gittiği pek hastanede üst merkeze sevk edildiğini, zaten yeteri kadar geciken operasyonun daha da ertelenmemesi için Cizre’de ameliyat edilmesine karar verdiklerini ifade etti.  Dündar, “1 yılı aşkın bir süredir Cizre Devlet Hastanesi’nde 200’e yakın hastanın taşını endoskopik ya da perkütan, yani kapalı ameliyat ile aldım. Bu hastalarımın taşları çoğunlukla üreterdeydi. Az bir kısmında ise böbrekteydi. Ancak Ömen Gezme’nin taşları hem böbrek hem de üreterde yani böbrek çıkış kanalındaydı. 3 santimetrelik böbrek taşı ve 1 santimetrelik üreter taşı arasında da en az 25 santimetrelik mesafe bulunuyordu. Ameliyatı açık yapmanın fazla kanama, büyük yara izi ve uzun süreli hastanede kalış süreleri gibi birçok faktörden dolayı uygun olmadığını düşündüm. Her iki taşına da aynı gün ve kapalı yöntemle hastanemde müdahale ettim. 19 taşındaki hastamızın bu sayede çok az miktarda kanaması oldu, kan vermek gerekmedi ve 3 gün içerisinde taburcu oldu. Operasyonda idrar kanalına geçici olarak yerleştirdiğim stenti de 1 ay sonra çekince hastamız sağlığına kavuştu. Bunun gibi pek çok malzemenin bir arada bulunmasının gerektiği ameliyat için gerekli ekipmanları tedarik eden Başhekimimiz Op. Dr. Mehmet Hidayetullah Erzen’e ve her zaman yardımlarını esirgemeyen, anestezi ekibinden hemşirelerimize, tüm ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.” dedi.

 

 

Güneydoğu’nun sıcağı idrar yollarındaki taş oluşumunu arttırıyor

 

1 yılı aşkın bir süredir Cizre’de görev yaptığını  ve bu süreçte 200’e yakın hastanın idrar yollarındaki taşını tedavi ettiğini ifade eden Üroloji uzmanı Op. Dr. Gökçe Dündar:

“ Cizre malum sıcağı ile çok meşhur bir memleket. Yazın 50 derecelerin üzerine çıkan sıcaklıklar ile birlikte hem solunum yolu hem de terleme ile çok fazla su kaybediyoruz. Ancak ne yazık ki yeteri kadar su içmiyoruz.  Ciddi bir kalp yetmezliği gibi fazla su alımına engel olabilecek bir rahatsızlığı yok ise hastalarıma gün içerisinde yemeklerde alınan sıvının haricinde, en az 3 litre sıvı almaları gerektiğini ifade ediyorum. Bu sıvı alımının ise bir iki seferde değil, zamana yayılması gerekiyor. Bu nedenle genel olarak sıcak memleketlerdeki hastalarıma önerim şu şekilde: ‘Sabah kalktıktan, gece yatana kadar her saat başı bir bardak su için! Bunu da alışkanlık haline getirin.``

“Günümüzde gelişen teknoloji ve cerrahi aletlerin minyatürize edilmesiyle idrar yolunun herhangi bir yerindeki taşa ‘kapalı’ yani endoskopik veya perkütan dediğimiz yöntem ile müdahale edilebiliyor.  Cizrede günlük polikliniğe başvuran hastalarda en çok üreter taşı tespit ediliyor. Çünkü bu hastaların ciddi (bıçak saplanır tarzda) yan ağrıları oluyor ve acillik oluyorlar. Elbette her taş hastasına ameliyat gerekmiyor. Bazı küçük taşlar kendiliğinden düşebileceği için ilaç tedavisi ile belirli aralıklar ile takip ediliyor. Bir yılı aşkın bir süredir mecburi hizmet yaptığım Cizre’de taşını tespit ettiğim ve ameliyat gereken hastalarımın kabaca %10 unda böbrek taşı, %80’inde üreter taşı ve geri kalanında ise mesane ve üretra taşları mevcuttu. Son olarak 19 yaşındaki erkek hastama hem üreter hem de böbrekteki taşı nedeniyle, hem endoskopik üreter taş tedavisini hem de perkütan nefrolitotomi dediğimiz kapalı taş ameliyatlarını aynı seansta gerçekleştirdim. Yaklaşık 3 saat operasyonun sonunda hastamız sağlığına kavuştu.”

Hasta Ömer Gezme ise, “1 yıldır süre gelen ağrıları için civardaki pek çok hastaneye başvurdum ve nihayetinde Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Gökçe Dündar’a başvurduk. Yapılan tetkiklerden sonra hem böbrek hem de idrar kanalımda taşlar olduğunu ve bunlar için ameliyat yapılması gerektiği bana iletildi ve kabul ettim. Üroloji uzmanının yapmış olduğu başarılı ameliyatla memleketimin dışına gitmekten kurtuldum. Emeği geçen tüm doktor ve hastane çalışanlarına teşekkür ederim” diye konuştu.

 

Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve aynı zamanda Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Hidayettullah Erzen ise, “Hastanemizde günlük ortalama 30 - 40 civarında açık ve kapalı ameliyatlar yapılmaktadır. Teknolojik açıdan profesyonellik isteyen kapalı yöntemle yapılan ameliyatlar hastalar için ameliyat sonrası daha konforlu, hastanede daha kısa süreli yatış ve daha küçük ameliyat izi demektir. İmkânların daha az olduğu ilçe devlet hastaneleri gibi yerlerde doktorun deneyimi ve tecrübesi çok önemlidir. Daha çok 3. basamak hastanelerde yani üniversite veya eğitim araştırma hastanelerinde yapılan bu ameliyatı, ilçe devlet hastanesinde yapan bir yılı aşkın süredir Üroloji branşında tek uzman olan doktorumuz Op. Dr. Gökçe Dündar’ı tebrik eder; başarılarının devamını dilerim. Hastamıza da acil şifalar ve sağlıklı bir hayat diliyorum” ifadelerinde bulundu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.