Cizre'de Tehlikeli Yaz Sıcaklıklarına Dikkat: Sağlığınızı Koruyacak 10 Öneri

Cizre'de Tehlikeli Yaz Sıcaklıklarına Dikkat: Sağlığınızı Koruyacak 10 Öneri
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Cizre’de hissedilen hava sıcaklıkları tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Cizre ilçe Sağlık Müdürü Dr. Ömer Erzin, hava sıcaklıklarının insan vücudu üzerindeki olumsuz etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Tehlikeli Sıcaklıklar ve Etkileri

Hissedilen sıcaklık ve nem oranı bir arada değerlendirildiğinde, Cizre'de hava sıcaklıkları yaz boyunca “tehlikeli sıcak” kategorisinde yer alıyor. Erzin, "Fiziksel etkinlik ve etkilenme süresine bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, bitkinlik gibi şikayetler görülebilir. Sıcaklığın artmasıyla güneş çarpması, ısı krampları ve bilinç kaybı gibi daha ciddi etkilenmeler yaşanabilir" dedi.doktor.jpgRisk Altındaki Gruplar

Aşırı sıcaklar özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanları daha fazla etkiliyor. Erzin, "Bu gruplarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Ayrıca, şişmanlık, yüksek ateş, kalp hastalıkları, ruh ve sinir hastalıkları, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir" diye belirtti.

Sıcak Bitkinliği ve İlk Yardım

Uzun süre aşırı sıcağa maruz kalma sonucu meydana gelen sıcak bitkinliği hakkında bilgi veren Müdür Erzin, "Bu durumda aşırı terleme, yorgunluk, halsizlik, bayılma hissi gibi belirtiler görülür. İlk yardım olarak hastanın serin bir yerde istirahata alınması, giysilerinin gevşetilmesi ve bol miktarda sıvı verilmesi önerilir" dedi.

Güneş Çarpması ve Müdahale Yöntemleri

Güneş çarpmasının acil tedavi edilmesi gereken ciddi bir durum olduğuna dikkat çeken Ezin, "Güneş çarpması durumunda deri kuru, kırmızı ve sıcaktır. Bilinç kaybı yaşanabilir. İlk yardım olarak, kişi hemen serin bir yere alınmalı, giysileri gevşetilmeli ve soğutulmaya çalışılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Sıcak Krampları ve Önlemler

Aşırı aktivite sonucu oluşan sıcak kramplarının su ve mineral kaybından kaynaklandığını belirten Doktor Erzin, "Bu durumda kişinin aktivitesi durdurulmalı, serin bir yerde dinlenmesi sağlanmalı ve mineralli içecekler verilmelidir" dedi.

Genel Korunma Önlemleri

Aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmak için alınabilecek genel önlemleri de paylaşan Erzin, şunları söyledi:

Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) dışarı çıkmaktan kaçınılmalı.

Açık renkli, hafif, bol giysiler tercih edilmeli.

Güneşten koruyucu krem kullanılmalı.

Yoğun fiziksel aktiviteler sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı.

Yeterli miktarda sıvı alınmalı ve beslenmeye dikkat edilmelidir.

Beslenme ve Sıvı Alımı

Susuzluk hissi olmasa bile günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Müdür Erzin, "Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için su, süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir" dedi.

Cizre’de yaz aylarının getirdiği tehlikeli sıcaklıklar karşısında vatandaşların bilinçlenmesi ve gerekli önlemleri alması büyük önem taşıyor. Sağlık Müdürü Erzin'in önerilerine kulak vererek, sağlığınızı koruyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.