Cizre`de"Aşkın Piri: Ahmet El-Ciziri Paneli" İlgi Gördü

Cizre`de"Aşkın Piri: Ahmet El-Ciziri Paneli" İlgi Gördü
Şırnak Üniversitesi Cizre Meslek Yüksek Okulu tarafından Hükümet Konağı Konferans salonunda düzenlenen “Aşkın Piri: Ahmet El-Ciziri Paneli” ilgi gördü. ...
 

Şırnak Üniversitesi Cizre Meslek Yüksek Okulu tarafından Hükümet Konağı Konferans salonunda düzenlenen “Aşkın Piri: Ahmet El-Ciziri Paneli” ilgi gördü.

         Şırnak Üniversitesi Cizre Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü 2019 Molla Ahmet El Ciziri (Melaye Ciziri) etkinlikleri kapsamında Cizre Hükümet Konağında “Aşkın Piri: Ahmet El-Ciziri Panel” düzenlendi.

         Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Ve Öğretim Üyesi Ruhullah Öz’ün konuşmacı olarak katıldığı Panele;Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Faik Arıcan,Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mehmet Emin Erkan,İlçe Milli Eğitim Müdürü Mirza Çazım,TSO Başkanı Salih Sefinç,Kurum Müdürleri ve öğrenciler katıldı.

         Cizre Hükümet Konağında organize edilen “Aşkın Piri: Ahmet El-Ciziri Paneli’nde” konuşan Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mehmet Emin Erkan,” 2019 yılını biz özellikle Aşkın Piri Melaye Ciziri yılı olarak kutluyoruz”dedi.

         Aşkın Piri Melaye Ciziri yılı Aktivitelerinin devam ettiğini belirten Erkan,Göreve gelir gelmez bir Melaye Ciziri enstitüsü,bir Ebul-İz Atölyesi kurduk.Özellikle Sibernetiğin,Robotik gelişimin öncüsü olan Ebul-İz’in ve burada Medrese Kültürünü Kırmızı Medresede eğitim veren Ahmed-İ Hani gibi Aliye Fındiki gibi.Melaye Ciziri gibi alimleri İslam toplumuna kazandıran bir kültürün mensuplarıyız.Ne yazık ki dedelerimizin geldiği noktaya biz gelemiyoruz.Cizre’den çıkan alimlerin sayısına baktığınız zaman Cizre’den Doğu beyazit’e kadar gidip kitap yazmışlar.Ama biz bunlara sahip çıkamamışız.Bu genetik yapıda hepimizde var.Ama bir şey üretmemiz lazım.Bir şey üretmek içinde kafamızın rahat olması lazım.Beynimizi,Bilime,Sanata yönlendirmemiz lazım.”dedi.

         Rektör Erkan,”Bizim kültürümüzde hoş görü,misafirperverlik,aşk var.Arkadaşlarımız bu tür sunumları yaparken maalesef Şırnaklılarda,Cizrelilerde Melaye Ciziri ile İbnul-Cezeri’nin ne olduğunun hangisinin kıraat alimi,hangisinin tasavvuf alimi  olduğunu bilmiyorlar.Şimdi tanımıyoruz ancak bundan sonra bu tür programlarla tanıyacağız.Bilim bir yaşam tarzıdır.İbnul Cezerinin annesi-babası dokuz yaşında bu çok büyük bir alim olacak Şam’a gitmesi gerekir denildiğinde evini-barkını toplayıp dört yıllık eğitim için Şam’a gidiyor.Şimdi bu şartlarda kaç kişi dokuz yaşındaki bir çocuğun eğitimi için başka bir şehre gidecek olan.İşte o anne-babadır onu yetiştiren.Kıraat ilminde yapılan atıfların yüzde ellisi İbnul Cezeriye gidiyor.Yani böyle bir cevher var ama kimse bunun ne olduğunu kim olduğunu bilmiyorlar.Bu anlamda bu panelimizin faydalı ve katkı sunan bir panel olmasını diliyorum. “dedi.

 

         Cizre Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Vedat Sönmez ise,”Yüksek öğretim kurumlarının üç temel fonksiyonu vardır. Bunlardan birisi sınıf, laboratuar, ders ortamında öğrencilerini uzmanlık alanlarına göre. Seçtikleri derslere göre iş dünyasına ve sosyal hayata hazırlamaktır.İkincisi de Yüksek Öğretim kurumlarının içinde faaliyette bulundukları toplum içerisinde yaşanan sosyal ve ekonomik sorunlarını tespit etmek,bunlara çözüm bulmak  ve bunlardan elde edilen sonuçları karar vericilerin ve kamu yöneticilerinin hizmetine sunmaktır.Üçüncü etken olarak yine yüksek öğretim kurumları faaliyette bulundukları toplumların kültürel değerlerini,önemli şahsiyetleri,kültürel mirasını açmak,ortaya çıkarmak ve bunları kayıt altına almakla görevlidirler.Bizde bu düşünce ile 2019 yılının üniversitemiz ve okulumuzda Molla Ahmet El-Cezeri yılı ilan edilmesi sebebi ile bu etkinliği düzenlemiş bulunuyoruz.”dedi.

         Sönmez,”Bölgemize ve çevremize baktığımız zaman  kültürel miras olarak,önemli şahsiyetler olarak çok önemli bir potansiyele sahibiz.Ancak bu noktada iki hususa dikkat çekmek istiyorum.Bunlardan ilki önemli kültürel mirasımız,önemli bir takım değerlerimiz bulunmaktadır.Ancak bunları tanımada,yaşamada,yaşatmada ve en önemlisi de gençlerimizin önüne bir rol model olarak,bir örnek şahsiyet olarak ortaya koymada biraz eksik kaldığımızı düşünüyoruz.Yine bu sahip olduğumuz kültürel değerleri,kültürel mirası,önemli şahsiyetleri hem yurt içinden hem yurt dışında tanıtma noktasında ve bunların inanç turizmi kapsamında bölgesel kalkınmaya destek olarak ta tanıtmada ve kullanmada eksik kaldığımızı düşünüyorum.Bu nedenle düzenlediğimiz bu panelde önemli şahsiyetleri gündeme getirmek,bunları bir rol model olarak öne koymak ve bölgesel kalkınma da inanç turizmi ile beraber ekonomiye katkı sunmak esas amaçlarımızdır.Bize yakın olan illere ve ilçelere inanç turizmi kapsamında onlarca,yüzlerce,binlerce yerli ve yabancı turist gelirken çok kısa mesafe kalmasına rağmen bizlere uğramamaktadır.Bunların sebeplerini düşünüp buna göre karar almamız gerekir.Bu duygu ve düşüncelerle panelimizin hayırlara ve istenilen amaçlara ulaşmasını diliyorum.Bu anlamda bu organizasyonun gerçekleşmesinde bizlere destek sunan Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mehmet Emin Erkan.Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkanı Faik Arıcan’a.Meslek Yüksek Okulundaki Akademik,İdari ve Destek Hizmetlerinde çalışan personellere ve bizlere bugün vakit ayırıp gelip burada bizi dinleyen tüm katılımcılara teşekkür ediyorum dedi.

         Akabinde Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Ve Öğretim Üyesi Ruhullah Öz,”Melaye Ciziri’nin hayatı,eserleri,divanı ve Tasavvufi yönünü geniş bir biçimde ele alarak katılımcılara geniş bir sunum yaptı.

         Panel, Aşkın Piri: Ahmet El-Ciziri’ye ait kasidelerin okunması ve Panelistlere ödüllerinin verilmesi ile son buldu.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.