DENGBEJLİK Eşliğinde Buğday Hasadı Başladı
Şırnak’ta modern araçların giremediği kırsal ve engebeli arazide ekilen buğdayın orak ve tırpanla hasadına başlandı. Şırnak’ta eski usul olan Dengbejlik (Türkü) eşliğinde buğday biçme geleneği devam ediyor. İş makinelerin giremediği yere vatandaşlar buğdaylarını türküler eşliğinde biçme işlemi gerçekleştiriyor.
Merkeze bağlı Balveren beldesinde engebeli tarlalarda sezonun ilk hasadı için Vali Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Mehmet Yarka, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Erkan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Selim Kapancı`yı, Tarım İl Müdürü Selman Demirel, Ziraat Odası Başkanı Cengizhan Tatar ve çiftçiler karşıladı.
Beldede 130 bin dönümde ekilen buğdayın hasadı, Vali Pehlivan, Yarka’nın vatandaşlarla birlikte orakla biçmesiyle başladı.
Beldedeki çiftçilerin imece usulü omuz omuza vererek ezgiler eşliğinde biçmesiyle startı verildi.
Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Bu gün orak ile hasat yapmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Öncelikle bütün emektar çiftçilerimize hayırlı bereketli, bol kazançlı bir hasat dönemi geçirmelerini temenni ediyorum. İlimizde 800 bin dekar alanda tahıl üretimini yapılıyor. Bunu 650 bin dekarı buğday, 93 bin dekarı arpa, 40 bin dekarı mercimek ve devamında da diğer ürünler ekimi, biçimi, hasadı yapılıyor. Bu hasadın ilimizde yüzde 75 nispetinde modern makineler dediğimiz biçerdöver ile yapılmaktadır. Ve hala yüzde 25’inde orak ile hasat yapılmaya devam ediliyor. Bu belki insanlık tarihi kadar eski bir gelenektir. Şırnak’ta bu geleneğin devam etmesi, bu hasadın türküler eşliğinde ve imce usulü ile bu geleneği yaşattıkları gerçekten bizi ayrıca memnun etti. Bizde memnuniyetle kendi aralarına girip, saf oluşturup, bir süreliğine de olsa, bu hasadı hep beraber, omuz omuza yapmaktan dolayı ziyadesiyle mutlu olduk. Tarlada bu birliktelik beraberliğin mesajıdır. Bir dayanışma mesajıdır. Vatandaşlar güç birliği ve emek birliği yapmak suretiyle, imce usulüyle, eskiden beridir, asırlardır bu geleneği yaşatıyorlar. Birinin işi bitince toplanıp diğer komşusunun işini yapmak için toplanıyorlar. Ve yardım ediyorlar. Bir ekip çalışması, bir dayanışma örneğidir. Cizre, Silopi, İdil ilçelerinde döver biçer ile yapılırken, Şırnak Uludere ve Beytüşşebap bölgemizde ise orak ile yapılmaktadır. Emektar çiftçilerimizin, bu emeklerinin inşallah bereket olarak kendilerine yansımasını temenni ediyorum. İlimizde tarım ve hayvancılı en önemli geçim kaynağımızdır. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde önemli teşvikler var. İl müdürlüğümüz sayesinde bu duyurular vatandaşlarımıza yapılıyor. Dünyayı kasıp kavuran be pandamı döneminde, tarımın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz” dedi.
Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka ise, “Şırnak’ta ilk defa böyle bir etkinlik yapılıyor. Eski zamanlardan beridir yapılan buğday ekimi ve hasad zamanı geldi. Köylerimizde ve beldelerimizde, teknolojinin ülkemizde ne kadar ileri gitmişse de, vatandaşlarımız hasatları eski usul toplanmaya devam ediyorlar. Başakların bu şekilde toplanması bizim için hakketten çok değerlidir. Çiftçilerimin yanındayız. Bu hasadın bereketli olmasını diliyorum” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.