Disleksi Farkındalık Etkinliği Standı Kuruldu

Disleksi Farkındalık Etkinliği Standı Kuruldu
Disleksi haftası süresince Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) farkındalığını arttırılması amacıyla Şırnak İl Sağlık Müdürlüğüe bağlı Cizre İlçe...
 Disleksi haftası süresince Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) farkındalığını arttırılması amacıyla Şırnak İl Sağlık Müdürlüğüe bağlı Cizre İlçe Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi personelleri tarafından Cizre’de bulunan tüm Aile Sağlığı Merkezleri’ne konuyla ilgili afişler asıldı, broşürler dağıtıldı ve stant kurulup halk bilgilendirildi.

Özgül öğrenme güçlüğü eğitim sistemiyle yakından ilintili bir bozukluktur. Bu nedenle ilköğretim döneminde tanı konmaktadır.

Özgül öğrenme güçlüğü yaşayan öğrenciler; düşük okul başarısı akranlarından anlamlı derecede geri olmalarıyla fark edilebilirler. Konuşma, dinleme, okuma, yazma, matematik, akıl yürütmede önemli derecede güçlük yaşanması söz konusudur. Yaygınlık ile ilgili rakamlar farklılık göstermesine rağmen öğrenme güçlüğü olan çocukların sayısının özel eğitimdeki en büyük grup olduğu ve özel eğitimde yaklaşık olarak % 50’lik bir dilimi kapsadığı belirtilmektedir.

Disleksi: Kişinin normal veya üstün zeka düzeyinde olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına sebep olan özel öğrenme bozukluğudur.

Genellikle okuma bozukluğu şeklinde gözlemlenen disleksi, dikkat ve hafızayı da etkilemektedir. Bu yazıda, özgül öğrenme bozukluklarından biri olan disleksi ne demek, belirtileri nelerdir, tedavi yöntemleri ve uzman tavsiyelerinden bahsedeceğiz.

Disleksi Nedir, Disleksi İçin Neler Yapılmalı? Makalenin başında “disleksi ne demek” kabaca tanımladık. Şimdi, dislektik çocukların davranışlarından ve yaşadığı güçlüklerden bahsedelim. Disleksili (dislektik) çocuklar okuma ve yazmada güçlük çektiği için öğrenme düzeyinde arkadaşlarının gerisinde kalabilirler. Aynı zamanda anlama bozukluğu, beceriler arası çelişki ve aşırı dikkatsizlik de disleksi - öğrenme güçlüğü belirtileridir. Yukarıdaki videoda bu belirtileri daha detaylı açıkladık.

Disleksi Problemi Olan Çocuğa Nasıl Yardım Edilir?, Dislektik çocuklar okul derslerinde başarısız olmaları durumunda özgüvenlerini kaybedebilirler. Buna bağlı olarak diğer psikolojik problemler başlayabilir. Okumayı öğrenemeyip yaşıtlarının alay konusu olma ihtimalleri de -maalesef- vardır. Öte yandan, disleksili çocuklar çok ince düşünceli oldukları için, çevreden olumsuz etkilenmeleri ve karamsarlığa kapılmaları an meselesidir.

Anne, baba veya eğitmenler, disleksi konusunda bilinçli olmadıklarında okuma bozukluğu yaşayan çocuğu suçlayabilirler. “İstesen yaparsın, aklın hep kötü işlere çalışıyor, umursamıyorsun, yaramazsın” gibi sözler çocukta kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu yüzden çocuk üzerinde sorumluluğu olan herkes disleksi ne demektir, okuma güçlüğü nasıl giderilir, dislektik çocuğa nasıl destek olunur, disleksi için neler yapılmalı ve benzeri konulara hakim olmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.