Gübre, Tohum Ve İlaç Bayi Denetimleri Yapıldı
Şırnak’ta Zirai İlaç, Kimyevi Gübre, Tohum ve Yem Bayileri, Tarım ve Orman İl ve ilçe Müdürlüğü Ekipleri Tarafından Denetleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı ``Taşra Teşkilatının Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönerge`` kapsamında İlimizde bulunan ``tohumluk``, ``gübre`` ve ``bitki koruma ürünleri`` piyasasında yetkilendirilen bayilerin denetimleri Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yapıldı.
Denetimlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tescil belgesi düzenlenmemiş, etiketsiz ve kullanım süresi geçmiş ürünler ile taklit ve tağşiş ürünlerin satışının engellenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda ilimizde gübre satışı sektöründe yetkilendirilen 22 gübre dağıtıcı bayisinde, bitki koruma ürünleri satışı sektöründe yetkilendirilen 9 bitki koruma ürünü bayisinde ve tohumluk satışı sektöründe yetkilendirilen 7 tohumluk bayisinde denetimler gerçekleştirilmiş olup; riskli görülen 5 gübrede numuneler alınarak analiz için Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilendirilen kontrol laboratuvarına gönderildi.
Bitki koruma ürünleri (BKÜ); kullanıcıya farklı formlarda sunulan, bitki ve bitkisel ürünleri zararlı organizmalara karşı koruyan veya bu organizmaların etkilerini önleyen, istenmeyen bitki gelişimini kontrol etmek veya önlemek amacıyla kullanıcıya bir veya daha fazla aktif madde içeren bir formülasyon halinde sunulan aktif madde ve preparatlarıdır. Tarımsal üretimde en önemli sorunlardan olan hastalık, zararlı ve yabancı otlar ile mücadelede BKÜ tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de vazgeçilmez girdilerdendir.
Tüketicilere yeterli ve güvenli gıda sağlayabilmek için hem yüksek verimli hem de nitelikli tarımsal ürünler yetiştirilmesi gerekmektedir. Ülkemiz farklı agroekolojik bölgelere sahip olduğu için 70’in üzerinde ekonomik öneme sahip kültür bitkisi yetiştirilebilmektedir. Ancak bu kadar çok kültür bitkisinde ekonomik düzeyde zarar yapan 500 civarında da hastalık, zararlı ve yabancı ot türü bulunmaktadır. Bunların 270’e yakını zararlı, 90’ı hastalık etmeni ve 80’den fazlası da yabancı ot türüdür. Bu etmenlerle mücadele edilmemesi durumunda verimde % 65’e varan kayıplar yaşanabildiği bildirilmektedir. Bu nedenle; hastalık ve zararlılarla bulaşık olmayan, sağlıklı ve nitelikli üretim materyali kullanılması, iyi tarım uygulamaları, dengeli sulama ve gübreleme gibi çeşitli uygulamalar gerekli olsa da tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bitki koruma ürünleri (BKÜ)’nin kullanılma zorunluluğu vardır. BKÜ arasında en çok tercih edilen ürünlerin başında tarım ilaçları yani pestisitler gelmektedir.
Kimyasal savaşım bünyesinde bazı sorunları barındırır; Bunlar Çevre kirliliği, kalıntı sorunu dolayısıyla insan sağlığına olan tehditler, dayanıklılık sorunu, artan uygulama sayısına bağlı olarak maliyet artışı sayılabilir.
Kimyasal savaşım, aynı zamanda tercih nedenidir. Çünkü, birçok durumda diğer yöntemlere göre ekonomik olması, uygulama kolaylığı, etkinliğin kısa zaman içerisinde ortaya çıkması nedeniyle tercih edilmektedir.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pestisit tüketimi giderek artış göstermektedir. Dünyada pestisit tüketimi yıllık 3,8 milyon ton olup bunların satış tutarı 2018 yılı sonu itibariyle 58 milyar Dolara yakındır.(Anonim)
2018 yıl sonu itibariyle Türkiye’de tüketilen pestisit miktarı 59.000 ton olup satış tutarı yaklaşık 2,5 milyar TL. dir.
BKÜ ithalatında kullanılan para birimi hem dolar hem de eurodur. 2018 yılında Türk Lirası, Dolar ve Euro karşısında değer kaybettiğinden BKÜ’leri özellikle 2018 yılının ortalarında % 50-80 arasında zamlanmıştır. Bilindiği üzere BKÜ’leri başta olmak üzere gübre, tohum, mazot gibi üretici için temel olan girdilerde dışarıya bağımlıyız.
TUİK verilerine baktığımızda yıllar itibariyle BKÜ kullanım miktarlarında, firmaların yıllık satış rakamları ile uyuşmadığı, kullanılan pestisit miktarlarının ülkemizde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.