İşkur`un Desteğiyle Kendi İşinin Patronu Oldu

İşkur`un Desteğiyle Kendi İşinin Patronu Oldu
“Kendi İşini Kurma Projesi” kapsamında engelli vatandaş Hamit Coşut, İş-Kur' dan aldığı destek ile kendi işinin patronu oldu. Şırnak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Sadık...
 

“Kendi İşini Kurma Projesi” kapsamında engelli vatandaş Hamit Coşut, İş-Kur’ dan aldığı destek ile kendi işinin patronu oldu.

Şırnak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Sadık Bora, engelli vatandaşımız Hamit Coşut kurumumuzdan aldığı destek ile İlimize bağlı İdil ilçe merkezinde açtığı atölyesinde tel örgü imalatı yaparak hem kendi işinin patronu oldu hem de elde ettiği gelir ile kendi geçimini sağlayıp hayallerini gerçekleştirdi.”dedi

Şırnak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Sadık Bora ve Cizre Hizmet Merkezi Sorumlusu Mustafa Orhan, Hamit Çoşut’ u iş yerinde ziyaret etti. Engelli birinin kendi işini kurmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirten Bora; "Hamit bey engelli vatandaşlarımıza bir örnek olarak değerlendirilmeli. Engelli vatandaşlarımızın İŞKUR aracılığıyla alacakları desteklerle engellerini aşarak iş hayatına atılmaları için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.

Bora, kendi işini kuran engellilere destek vereceklerini belirterek, şöyle konuştu: “Ayrıca şuan proje başvuruları devam edip, kendi işini kurmak isteyen engellilere en fazla 3.000 TL kuruluş işlemleri desteği, 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla % 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 11.000 TL işletme gideri desteği ve makine, teçhizat, yazılım, donanım, v.b. alımı için en fazla 36.000 TL kuruluş desteği olmak üzere toplam 50.000 TL destek sağlıyoruz. Komisyon tarafından verilecek desteğin amacı, engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına, engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonları, işe ve işyerine uyum projeleri, destek teknolojileri ve korumalı işyerleri ile diğer projeler aracılığı ile istihdamlarına yardımcı olmaktır. İş Kanunu’nun 30. maddesi gereğince aşağıdaki amaçlara yönelik hazırlanacak projeler Komisyon değerlendirmesi sonrasında desteklenebilecektir.

Engellilerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler,Eski hükümlülerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler, Engellinin istihdamını sağlayacak destek teknolojilerine yönelik projeler,Engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasına yönelik projeler,Engellilerin istihdam edilebilirliklerini artırıcı mesleki eğitimine yönelik projeler.

,Ruhsal ve zihinsel engelli bireylerin istihdam edileceği Korumalı İşyeri Desteğine yönelik projeler,Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücü kaybının en az % 40 olduğu “Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları” ile belgelenen kişiler mevzuatımızda engelli olarak kabul edilmektedir. Kendi işini kurmak isteyen engellilerin aşağıdaki bütün şartları taşıması gereklidir.

İŞKUR’a kayıtlı olmak,Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücünün en az % 40’ından yoksun olduğunu “Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları” ile belgelendirebilmek,18 yaşını tamamlamış olmak,Hangi sebeple olursa olsun emekli olmamak,Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri/işletme olmamak, (Proje başvuru rehberi yayım tarihi itibari ile proje konusu meslekte vergi kaydı ve son bir yıl içerisinde terk mükellefi olmamak),İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek, KOSGEB onaylı Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak, Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak. Herhangi bir icra dosyası bulunmamak.

Hibeden yararlanmak isteyen Engelli vatandaşlarımızın projelerini mevzuata uygun olarak komisyona sunulmak üzere, 7 Aralık’ a kadar İl Müdürlüğü`ne sunmaları gerekiyor. konuyla ilgili ayrıntılı bilgi İŞ-KUR İl Müdürlüğü`nden alınabilecektir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.