Kesilecek denilen bacakları Şırnak’ta ilaç ile tedavi edildi

Kesilecek denilen bacakları Şırnak’ta ilaç ile tedavi edildi
Doktorların "ayağını keseceğiz" dediği 52 yaşındaki Ferit Bayat adlı hasta, Şırnak Devlet Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Volkan Burak Taban'ın müdahalesiyle önce sigarayı bıraktırdı ardından ilaç tedavisiyle sağlığına kavuşturdu.

Sigarasız bir hayatla hem sağlığına kavuşan hem de ikinci baharını yaşayan 52 yaşındaki Ferit Bayat’ın tedavi sürecini Şırnak Devlet Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Volkan Burak Taban Şöyle anlattı, “ Daha önce, Mardin, Diyarbakır, Batman, Gaziantep ve Adana gibi illere giderek, tedavi olmak için il il gezdiğini söylerek bize gelen hasta gittiği her yerde bacaklarının kesileceğini ifade etti.Bize gelen hastamızın durumunu değerlendirirken ameliyat veya anjiyo uygulamalarının uygun olmadığını belirledik ve uyguladığımız ilaçlı tedavi ile kesilecek olan bacakları kurtardık. Tedavinin başarıyla sonuçlanmasında hastanın sigarayı bırakması ve tedavi sürecine uyum sağlaması hem bizim için hem de hasta için büyük bir başarı olarak değerlendiriyoruz” dedi

ekran-goruntusu-2024-07-22-110309.png

Günümüzde damar tıkanıklığı hem dünyada hem ülkemizde ciddi bir sorun teşkil etmekte. Damar tıkanıklığı nedenlerine baktığımızda en önemli nedenlerinden altında yatan riskli faktörlerden bir tanesi sigara olduğunu belirten Dr.Taban, “Sigara ve tütün kullanımı maalesef ülkemizde yaygın. Her yıl 100 binden fazla insanımızı sigara ve buna bağlı hastalıklardan kaybettiğimizi maalesef biliyoruz. hastamız Ferit Bey’de buna en güzel örneklerden sigara bırakılmasının ne kadar faydalı olduğunu bize belirten, aynı zamanda hekim hasta ilişkisinde de güven kazanılmış durumlarda daha sonrasında hekiminin dediği ilaçları ve tedavileri düzenli kullanan bir hasta olarak ne kadar fayda gördüğünü de bizi sevindiriyor” şeklinde konuştu.

"5 metre yürüyemiyordu hastamız, şimdi 10 kilometre yürüyebiliyor"

Hastanın ilk geldiğinde bacaklarda ciddi bir istirahat ağrısı olduğunu söyleyen Dr. Taban,” Ferit Bey yerinde duramayan, yaklaşık 5 metre 8 metre yürüyebilen bir hastaydı. 5-8 metre yürüdükten sonra bacaklarında damar tıkanıklığına bağlı olarak kriz dediğimiz ağrılar gelişmekteydi. Tabi biz yaptığımız incelemede diz altında her iki taraftan itibaren damarlarının sigara nedeni ile tıkandığını gördük. Kalp ve damar cerrahisi kliniğinde hastaların değerlendirmesini yaptığımız zaman acaba ameliyat mı, anjiyo mu, yoksa başka bir tedavi mi verelim? Değerlendirme yaptığımızda hastanın hem anjiyoya hem de ameliyata uygun olmadığını gördük. İlaç tedavisine karar verdik. Burada en önemli ilk basamak hastanın sigarayı bırakmasıydı. Aynı zamanda da hastayı kalp ve damar cerrahisi servisine alarak burada damar içi tedavilere başladık. Damar içi tedaviler evde alınması mümkün olmayan özellikli ilaçlar olduğu için burada tedaviye başladık. Sigarayı bırakması ve verdiğimiz ilaçlardan sonra Ferit Bey’in hem de hekim hasta ilişkisinden de kaynaklanan daha sonrasında bizim dediklerimizi de harfiyen yerine getirmesine bağlı olarak yürüyüş mesafeleri günden güne artmaya başladı. En son kontrollerimizde günlük 8 ile 10 kilometre ki havalar sıcak gidiyor. O halde bile günlük 8 ile 10 kilometre artık yürüyebiliyor. Bacaklarının kesilme riski ortadan kalktı. Buradaki en önemli şeyimiz birincisi sigarayı bırakmak ikincisi de tedavilerimize uyum sağlaması “olduğunu söyledi.

ekran-goruntusu-2024-07-22-110400.png

“Her hastanın anjiyo yapılamadığı gibi, her hastayı da ameliyat edemiyoruz. Aynı hastamız gibi ilaç tedavisi vermemiz gerekiyor”

Hastanın durumunu değerlendirirken ameliyat veya anjiyo uygulamalarının uygun olmadığını belirlediklerini ve ilaç tedavisine karar verdiklerini, kalp ve damar cerrahları olarak uzmanlık eğitimlerinin bir çok damar hastalıklarını tedavi ettiklerini söyleyen Dr.Taban Şunları söyledi “Kalp ve damar cerrahı olarak bir damar hastalığının aynı zamanda teşhisi, ilaçlı tedavisi, anjiyo ile tedavisi ve ameliyatla tedavisini yapabilen önemli bir branşız. Burada tabii Kalp ve Damar Cerrahi Derneğimiz ve Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneğimizin de bilimsel olarak destekleri ile bilgi ve birikimlerimizi geliştiriyoruz. Her hastanın anjiyo yapılamadığı gibi, her hastayı da ameliyat edemiyoruz. Bazı hastalara, aynı hastamız gibi ilaç tedavisi vermemiz gerekiyor. Bazı hastalarda hatta hastalarımızın tamamında hasta hekim ilişkisinin, hastanın tedaviye olumlu yanıt vermesi ile uyum sağlaması gerekiyor. Bizde burada bunu başarmış vaziyetteyiz. Hastamızın da en önemli payı birincisi sigarayı bırakması, ikincisi de bizim dediklerimizi, söylediklerimizi ve tedavimizi harfiyen yerine getirmesi. Zaten sonucu bu şekilde görüyoruz. Günlük 5 metre yürüyemeyen hastamız, günlük 10 kilometre yürüyor. Şu an bacaklarındaki yaralar da düzeldi. Kendi istirahat ağrısı yok ki zaten burada hastamız biz multidisipliner takip ediyoruz. Biz sadece kendi kalp damar cerrahi olarak değil, radyoloji kliniğimiz, aynı zamanda hastaların sigarayı bıraktığı zaman başlayan stresi kontrol etmek için psikiyatri kliniğimiz bunlardan da destek alıyoruz. Hastane yönetimimize de teşekkür ediyoruz. Hem ilaçlarımız olsun hem tedaviler için gerekli desteği verdikleri için. Bende hastamıza tekrar geçmiş olsun diyorum."

ekran-goruntusu-2024-07-22-110248.png

"Bacak Ağrısı,Kol Damarlarında Tıkanıklık olan Hastaları Kalp ve Damar Cerrahisi Polikliniğimize Bekliyoruz"

Bizim hastalarımızdan, bölgemizde de olsun ülkemizde de olsun sigara kullanımı ve tütün kullanımı çok yaygın. Bacak damarlarında ve kol damarlarında tıkanıklık düşünülen hastalar, yürümekle bacaklarında ağrısı olan hastalarımızı kalp ve damar cerrahi polikliniğimize mutlaka bekliyorum. Biz aşağıda kalp ve damar cerrahi polikliniğimizde iki uzman doktor olarak hizmet vermekteyiz. Hastalarımızın hem tedavilerini hem teşhislerini hem ilaçlı tedavileri hem anjiyografik ve ameliyat tedavilerini burada yapabiliyoruz. Bu konuda bölgemizdeki tüm hastalarımız bize gönül rahatlığı ile başvurabilirler” diye açıkladı.

“Ayağımın kesileceğini söylediler şimdi 10 kilometre yürüyorum”

52 Yaşındaki hasta Ferit Bayat, Kalp ve damar cerrahisi Op.Dr. Volkan Burak Taban’a gelmeden önce bir çok doktora göründüğünün yalnız tedavinin ayaklarının kesileceğiyle olabileceğini söyleyen hasta Ferit Bayat,” Sağ olsun Volkan hocama göründüm. Bayağı emeği var. Bayağı uğraştı. Ayaklarımda damar tıkanıklığı vardı. Parmaklarımda patlama oluşmuştu, yaralar oluşmuştu. 2 metre, 3 metre yürüyemiyordum. Volkan hoca sayesinde, verdiği tedavi sayesinde çok şükür yürüyebiliyorum. Ayağımın kesileceğini söylediler şimdi 8 kilometre, 10 kilometre yürüyebiliyorum” dedi.

ekran-goruntusu-2024-07-19-141908.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.