PTT'de Taşeronlaşma ve Güvencesiz İstihdam İddiaları Meclis Gündeminde

PTT'de Taşeronlaşma ve Güvencesiz İstihdam İddiaları Meclis Gündeminde
PTT'deki taşeronlaşma, usulsüzlükler ve güvencesiz istihdam iddiaları gündeme geldi. Şırnak Milletvekili Nevruz Uysal Aslan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na cevaplaması için soru önergesi verdi.

2013 yılında Posta Hizmetleri Kanunu ile yeniden yapılandırılan PTT'nin taşeronlaşma ve güvencesizleştirme süreçlerinin arttığını belirten Aslan, kurum içinde aynı işi yapan farklı çalışan grupları arasında hukuki ve mali ayrımcılığın arttığını vurguladı. Ayrıca, özellikle kadın çalışanların hak ihlallerine maruz kaldığını da dile getirdi.

Aslan'ın açıklamalarına göre, PTT'nin bankalarla yaptığı sözleşmeleri yerine getirememesi sonucunda milyonlarca lira ceza ödemek zorunda kaldığı belirtildi.

Ayrıca, kamu kurumlarının taşeron iş ilişkilerinin siyasi iktidarın politikaları nedeniyle belirleyici bir unsura dönüştüğünü ve bu durumun çalışanların iş güvencelerini ve haklarını zayıflattığını vurgulayan Aslan, PTT'nin bu politikalar sonucunda kamu kurumu niteliğini kaybetmeye başladığını ifade eden Vekil Uysal, PTT'deki güvencesiz istihdam biçimlerinin sona erdirilmesi, çalışanların adil ücretlendirilmesi, mobbing gibi hak ihlallerinin önlenmesi ve kurumun zararlara uğramasına neden olan işlemlerin araştırılması için meclis araştırması talep etti. Aslan, PTT'nin içini boşaltmaya izin verilmemesi gerektiğini belirterek konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevruz Uysal Aslan’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na cevaplaması için meclise sunduğu soru önergesi şu şekilde;

  1. PTT bünyesinde toplam çalışan sayısı kaçtır? İstihdam edilen toplam personeli oluşturan; istihdam şekline göre 657,399 KHK, İHS, işçi ve taşeron firma çalışanı sayısı kaçtır?
  2. PTT bünyesinde çalışanların kaçı kamu ve işçi sendikalarına üyedir, dağılımı ne şekildedir?
  3. Güvencesiz çalışanların sendikal üyeliklerinin engellendiğine ilişkin iddialara dair yürüttüğünüz bir soruşturma var mıdır?
  4. Son 5 yıl içinde PTT’de sendikal faaliyet yürütürken, çalışma yeri ve ili değiştirilen sendika işyeri temsilcisi, sendika şube temsilcisi ve sendika yöneticisi sayısı kaçtır?
  5. PTT çalışanlarının rızaları ve talepleri olmaksızın görevlendirme adı altında sürgün edilmelerinin önlenmesi amacıyla hangi tedbirler alınmıştır?
  6. Hukuki sorunlara yol açtığı bilinen ve yasaya aykırı gönderi dağıtımına çıkarılan taşeron firma personeli uygulamasından neden vazgeçilmemektedir?
  7. Parçalı istihdam politikasından vazgeçerek, kamuda çalışan tüm işçilerin mali ve özlük hakları açısından “eşitlik ve güvence” ilkelerinin gözetilmesi, kamuda çalışma barışının sağlanması adına çalışanların haklarını güvence altına alınmasına ve taşeron uygulamasına tamamen son verilmesine yönelik bir çalışmanız mevcut mu?
  8. PTT’nin bankalar ile yaptığı zararına sözleşmeler denetlenmekte midir? Bankalar ile yapılan sözleşmeler sonrasında kesilen cezaların personel maaşından veya elden toplanması konusunda yapılan şikâyet sayısı nedir? Bugüne kadar bu şikayetler konusunda herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise soruşturmaların akıbeti ne olmuştur?
  9. Son beş yılda PTT’nin SLA cezaları adı altında bankalara ödediği toplam ceza miktarı nedir?
  10. İzmir’de PTT dağıtım elemanı olarak çalışan Beran Özen Kırmızıgül, dağıtım esnasında beyin kanaması geçirerek hayatını kaybettiği bilinmektedir. Ağır çalışma koşulları ile gündemden düşmeyen PTT’de son 3 yıl içinde mesai saatlerinde sağlık sorunları yaşayan çalışan sayısı kaçtır?
  11. PTT’de aşırı iş yükünün azaltılması amacıyla 2024 yılında planlanan ilave kadrolu personel alımı olacak mı? Olacaksa kaç kadrolu personel alınacaktır?
  12. Son 5 yılda “gönderi oranı” üzerinden “kurum ortalaması altında gönderi teslim ettiniz” denilerek dağıtıcılara açılan soruşturma sayısı kaçtır?
  13. PTT’de mobbingin sonlandırılması amacıyla hangi tedbirleri alacaksınız?
  14. 2014 yılından beri görevde yükselme sınavı açılmadığı belirtilen PTT’de kurum içinde görevde yükselme süreci nasıl ve hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
  15. PTT Genel Müdürlüklerinde ve PTT Baş müdürlüklerinde istihdam edilen personelin çoğunluğunun sadece iki sendikadan seçilmesi bir tesadüf mü, yoksa bir tercih midir?
  16. İdari hizmet sözleşmesine dayanarak son dönemde atanan başmüdürlerin hepsinin bir sendikanın şube yönetimlerinden olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise kamu idaresinin bir sendikanın idaresinde oluşmasına sebebiyet veren bu durum hakkında bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmadı ise başlatmayı düşünüyor musunuz?
  17. PTT’deki usulsüzler ve özellikle Sayıştay raporları dikkate alınarak bugüne kadar herhangi bir inceleme ve soruşturma açılmış mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.