Sağlık-Sen Şırnak Başkanı Anmal’dan Sağlık Hukuku Sempozyumu açıklaması
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Ankara Üniversitesi ve Ankara 2 No’lu Barosu işbirliği ile “Sağlık Hukuku Sempozyumu” düzenledi.
Sempozyum ile ilgili yerel basına açıklama yapan Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Sabğatullah Anmal, Sağlık çalışanları görevleri ifa ederken karşılaştıkları aksaklıklar ve hukuki sorunlarla ilgili detaylarıyla incelendiğini ve çözüm önerileri ile neler yapılması gerektiğine işaret edildiği sempozyumda, alanında uzman akademisyenlerin görüşlerinin sunulduğunu ifade eden Sağlık-Sen Şube Başkanı Anmal “Sağlık Hakkının Kavramı ve Sağlık Hukukunun Temel İlkeleri, Sağlık Meslek Mensuplarının Sorumlulukları Hasta Mahremiyeti ve Ülkemizdeki Hukuki düzenlemeler gibi başlıklar altında gerçekleştirilen sempozyumun yoğun ilgi ve katılımla gerçekleştirildiğini söyledi.
“Sağlıkta Hukuk Sempozyumu” Sağlık-Sen, Ankara Üniversitesi ve Ankara 2 Nolu Barosu ile birlikte düzenlenen ve ilginin yoğun olduğu sempozyuma, Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara 2 Nolu Baro Başkanı Av. Sabri Hafif, Ak Parti Milletvekili Dr. Hasan Arslan, Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Av. Hakan Bozkurt ve Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı B. İzzet Taşçı ve alanında uzman sendikacı ve akademisyenler katıldı.
Uzman Akademisyenlerin Sempozyumdaki konuşmaları dikkat çekti
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan’ın açılış konuşmasından sonra, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüver, Ankara 2 Nolu Baro Başkanı Av. Sabri Hafif ve Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hasan Arslan da Sağlık hukuku ve Sağlık-Sen’in akademisyen ve ilgililere rehberlik edecek nitelikte olan hizmetlerini beğeni ile takip ettiklerini ifade ederken çalıştay ve sempozyumlarla da sorunların çözümüne ilişkin gündeme getirilmesi farkındalık oluşturduğunu bu vesile ile de çoğu sorunlar için hukuki düzenlemesin hayata geçildiğine öncülük edilerek vesile olduğunu ifade ettiler.
Sağlık Hakkı, Sorumluluklar, Hasta Mahremiyeti ve Hukuki Düzenlemeler Tartışıldı Konuşmaların ardından oturumlara geçildi.
2 oturum şeklinde gerçekleştirilen sempozyumda; akademisyen, avukat, hekim ve değerli isimler sağlık hakkı, sağlık hukuku, sağlık meslek mensuplarının sorumlulukları, hasta mahremiyeti ve hukuki düzenlemeleri tartıştı.
“Hastanedeki Hekim ve Hemşire Sizin Evladınız, Ambulanstaki ATT Sizin Evladınız”
Sağlık’taki Şiddet olayları ve Sağlıkçılara yönelik saldırılara da vurgu yapan Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen saldırıları kınayarak, “Av tüfeği ile hastaneye girilmez. Herhangi bir silahla da hastaneye girilmez. Savaşta dahi hastanelere dokunulmaz. Ancak görüyoruz ki, canı sıkılan hastane basıyor. İstediğini elde edemeyen hekime, hemşireye saldırıyor. Bizler sizlerin evlatlarıyız, hastanedeki hekim sizin evladınız, hemşire sizin evladınız, ambulanstaki ATT sizin evladınız” dedi.
Amacımız Her Alanda Çalışanlarımızın Rehberi Olmak
Başkan Doğan, “Amacımız her alanda sağlık ve sosyal hizmet çalışanımızın rehberi olmak” diyen Doğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Amacımız tüm sağlık ve sosyal hizmet profesyonelimizin her zaman ve her koşulda yanında olarak onları refaha kavuşturmak. Onlar sahada ter döküyor, biz de onlar için mücadele ediyoruz.”dedi.
Rektör Ünüvar: Sağlık-Sen Kritik Bir Rol Oynuyor
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise sempozyumun önemine değinerek, Son 23 yılda hem sağlık hem de hukuk alanında önemli adımların atıldığını belirtti.Ünüvar, sağlıkta şiddete dikkat çekti.
Şiddet noktasında sadece kanun çıkartmanın yetmediğini belirten Ünüvar, “Kanunların ve mevzuatın uygulanması da çok önemli. Aynı zamanda toplumu bilinçlendirmeye ihtiyaç var. Burada Sağlık-Sen kritik bir rol oynuyor. Ülkenin her yerinde toplantılar yapıyor, sağlık çalışanları ve hukukçularla bir araya gelerek, neler yapabileceğini değerlendiriyor. Bu noktada da Sağlık-Sen’e teşekkür ederim” diye konuştu.
Başkan Hafif: Sağlıkta Yaşanan Sorunlar Toplumun Genel Sağlığını Etkilemektedir
Ankara 2 Nolu Baro Başkanı Av. Sabri Hafif, sağlık hukuku kavramının yalnızca malpraktis davalarını kapsamadığını belirterek, “Sağlık hukukunun temel ilkeleri; bireylerin haklarının korunması, sağlık hizmetlerine erişim, hasta mahremiyeti ve bilgi güvenliği gibi konuları kapsamaktadır. Bu ilkeler, sağlık sisteminin işleyişinde ve hukuki süreçlerde belirleyici bir rol oynamaktadır” dedi.
Vekil Arslan: Üzerimize Düşen Her Türlü Görevi Yapmaya Hazırız
Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hasan Arslan ise vatandaşla en çok iletişim halinde olan grubun sağlık çalışanları olduğunu ifade ederek, sağlık çalışanlarının önemini anlattı.
Beyaz reformla birlikte sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin katalog suçlar arasına dahil edildiğini hatırlatan Arslan, çok ciddi adımlar atılmasına rağmen maalesef olumsuz haberler aldıklarını kaydetti. Sağlık çalışanlarının ‘şifa verme’ gibi önemli bir hizmeti olduğunu belirten Arslan, milletvekili olarak üzerlerine düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.