Silopi Tügva`dan Beraat Kandili Programı
Silopi Tügva İlçe temsilciliği tarafından Beraat Kandili programı düzenledi.
Ramazan ayının müjdecisi olarak bilinen Berat Kandili programı Silopi Tügva İlçe temsilciliğinde Kuran-ı Kerim ve okunan dualarla ihya edildi. Programa Silopi İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dayanan, Silopi eski ilçe Müftüsü Hüseyin Elçi, Ak parti ilçe teşkilat başkanı Çetin Durak, 1960 Silopispor başkanı Aziz Sulmaz, Girik Amo Dernek Başkanı Kemal Özdemir, Sağlık-Sen ilçe temsilcisi Hasan Ökten, Silopi Engelliler Dernek Başkanı Abdullah Süer, Şırnak Talasemi derneği başkanı Nurullah Bartan, Anadolu Kültür Eğitim Spor ve Yardımlaşma Derneği (AKES) başkanı Nizar Ökten, Büyük Türkiye-Viz-Fikir Gençlik Ve Diriliş Platformları Derneği Başkanı Adem Çakmakçı katıldı.
Program Mahsun Terip’in Kuran-ı Kerim okumasıyla başladı. Ardından İrşat Uslu, Mahsun Zengin ve Yusuf Tatar mevlit ve ilahiler okuyarak salonu ihya etti.
Silopi eski ilçe Müftüsü Hüseyin Elçi Beraat Kandilinin önemine yönelik konuşmalar gerçekleştirdi. Program Elçi’nin okuduğu dualarla sona erdi. Program çıkışında katılımcılara mevlit lokumu ikramı yapıldı.
Berat Kandili`nin önemi nedir? Berat Gecesi neler yapılmalı?
Günah, borç ve cezadan kurtulmak yani kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Berat, Müslümanlara kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla; hata, suç ve yanlışlardan kaçınmayı, günahlardan arınmayı; affedilmenin yanında affedici olmayı da, bağışlanma isteğinin yanında bağışlayabilme şuurunu da kazandırır.
Yüce Allah`ın rahmet ve mağfiretine ulaşmayı ifade etmektedir. Berat Kandili Ramazan`ın habercisi olarak değerlendirilir. Mübarek 3 ayların ise son Kandilidir. Mübarek Berat Kandili gecesini ibadet ile geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi vardır.
Allah`ın hayır ve bereketini, af ve mağfiretini yağmur gibi üzerimize yağdırdığı bu mübarek geceyi fırsat bilip tevbe, dua veniyaz ile geçirmeli; bu ilâhî ziyafetten faydalanmak için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz.
Hz. Muhammed (S.A.V): Allah`a ortak koşmak, kin ve düşmanlık beslemek, kibir ve gurur içinde olmak, içki ve uyuşturucu kullanmak, akraba ve komşularla ilişkiyi kesmek, ana-baba haklarına riayet etmemek gibi günahların, bu gece vesile edilerek terk edilmesini tavsiye etmiş; günahlarına ısrar edenlerin, af ve mağfiretten mahrum kalacaklarını ve bu gecenin feyzinden yararlanamayacaklarını bildirmiştir.
Berat gecesi akşam namazından sonra üç kere Yasin sûresi ve her birinin sonunda Berat duâsı okunur. Birinci Yâsin-i Şerîfden sonra bu duâ okunurken "Allah`ın saîd kullarından olmak" niyyetiyle okunur. İkinci defa okunurken "hayırlı ömür uzunluğu" niyyetiyle okunur. Üçüncü defa okunurken "kaza ve belâlardan emîn olup hayırlı rızık" için okunur.
Ayrıca Berat gecesinde yatsıdan sonra ikide bir selâm vermek üzere yüz rek`at namaz kılınır. Her rek`atda Fâtiha`dan sonra on kere İhlâs-ı Şerîf okunur. On defa İhlâs-ı Şerîf okumağa kudreti olmayan beş veya üç kere okur.
Bu namaz tamam olduktan sonra okuyabildiği kadar salavât-ı şerîfe ve huzûr-ı kalble tevbe ve istiğfar edip Allah Teâlâ Hazretlerinden dünyevî ve uhrevî hâcetlerini talep ve niyâz edecektir.
Berat gecesinde kılınması tavsiye edilen Hayır Namazı vardır. 100 rekatlık bu namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Namaza şöyle niyet edilir;
"Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle"
Her rekatta Fatiha`dan sonra 10 İhlas-ı Şerif okunur. İki rekatte bir selam verilerek 100 rekate tamamlanır. Namazdan sonra ; Allâhü Teâlâ`nın "Hû" ism-i şerîfinin ebced hesabına göre değeri 11`dir. Resûlullâh Efendimiz`in isimlerinden "Tâhâ"nın ebced hesabıyla değeri 14 olduğu için aşağıdaki 11 şey 14 kere okunur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.