Silopi`de Mekke`nin Fethi Gösterisi Büyük Alkış Aldı

Silopi`de Mekke`nin Fethi Gösterisi Büyük Alkış Aldı
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Şırnak`ın Silopi ilçesinde Mekke'nin Fethi programı düzenledi. Etkinlikte kompozisyon dalında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Silopi Koç...
 

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Şırnak`ın Silopi ilçesinde Mekke’nin Fethi programı düzenledi. Etkinlikte kompozisyon dalında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

Silopi Koç ilkokulu konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Silopi ilçe Kaymakamı ve belediye başkan vekili Sezer Işıktaş, Silopi ilçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dayanan, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum dernekleri ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da katıldığı TÜGVA Genel Kurulundaki konuşması sinevizyona yansıtıldı. TÜGVA çalışmaları hakkında yapılan slayt gösteriminin ardından Kuran-ı Kerim okundu. Daha sonra Cami imamı Ahmet Bilen Mehkke’nin Fethi hakkında katılımcılara bilgilendirme yaptı. Bilen, “Müslümanlarla Mekkeli Kureyşliler arasında Hudeybiye Antlaşması yapılmıştı. Mekkeli Kureyşlilerin müttefiki olan Beni Bekir kabilesi bu antlaşmaya aykırı biçimde, Müslümanların himayesindeki Huzaa kabilesine saldırdı.İslam peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v) Mekke`ye haber göndererek, öldürülenlerin kan bedellerinin ödenmesini veya Beni Bekir kabilesiyle olan ittifakın sonlandırılmasını, aksi halde Hudeybiye Antlaşması`nın bozulmuş sayılacağını ve savaşa mecbur kalacaklarını bildirdi. Mekkeliler, teklifleri reddettiler ve harbe hazırlanacaklarını bildirdiler. Mekkeliler daha sonra fikir değiştirip Ebu Süfyan`ı Müslümanları bir barışa ikna etmesi için Medine`ye gönderdiler. Ancak görüşmelerden hiçbir netice alınamadı.İslam peygamberi Hz. Muhammed, Hicret`in 8. yılı, Ramazan ayının 10. günü, 10 bin kişilik bir ordu ile Medine`den çıktı (1 Ocak 630). 20 Ramazan`da (11 Ocak 630) Hz. Muhammed ordusunu 4 kola ayırdı ve ordusuna şu emri verdi:"Size karşı konulmadıkça, size saldırılmadıkça, hiç kimseyle çarpışmaya girmeyeceksiniz, hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz."

Hz. Muhammed hareket emri verdi ve Fetih Suresi`ni okuyarak Mekke`ye girdi. 3 kol herhangi bir direnişle karşılaşmazken Halid bin Velid`in komutasındaki 4. kol, İkrime bin Ebu Cehil önderliğindeki küçük bir saldırıyı geri püskürttü.Hz. Muhammed, Mekke`ye girer girmez genel af ilan edildiğini bildirdi ve Ebu Süfyan`a bildirdiği şekilde, kimseye dokunulmayacağını ilan etti. Ardından içerisinde 360 put bulunan Kâbe`ye yöneldi. İsra Suresi`nin 81. ayetini okuyarak putları birer birer devirdi. Daha sonra da beraberindeki Müslümanlarla Kabe`yi tavaf etti” dedi.

Ardından Mekke’nin Fethi’nde yaşanan olaylar tiyatro gösterimi ile canlandırıldı. Programın sonunda liseler arası kompozisyon dalında birinci olanlara ödüllerini Silopi Kaymakamı Sezer Işıktaş verdi. Toplu fotoğraf çekilmesinin ardından program sona erdi.

Tügva Silopi ilçe Temsilcisi Fırat Haşimoğlu düzenledikleri etkinliğe katılanlara teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.