Silopi`de Talesemi Günü Etkinle Kutlandı
8 Mayıs Dünya Talasemi Günü Münasebetiyle Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü, Silopi Halk Eğitim Merkezi ve Şırnak Talasemi Derneği’nin işbirliği ile talasemi bilgilendirme semineri düzendi.
Silopi Koç İlkokulunda düzenlenen seminere Silopi Kaymakamı Sezer Işıktaş, Silopi ilçe Mili Eğitim Müdürü Bülent Dayanan, Silopi Devlet Hastanesi Başhekimi Ömer Faruk Bilen, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Osman Bilen, Ak Parti İlçe Başkanı Fatih Bilen dernek başkanları, vatandaşlar ve talasemi yakınları ve hastaları katıldı.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Şırnak Talasemi Derneği (ŞITADER) başkanı Nurullah Bartan, “Ülkemizde akraba evliliklerinin fazla olması, genetik geçişli bir hastalık olan Talasemi’ nin görülme sıklığını arttırmakta, her yıl yüzlerce hastalıklı çocuk dünyaya gelmekte, aileler ve toplum maddi manevi zarara uğramaktadır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından 49 ilde Hemoglobinopati Kontrol Programı yürütülmektedir. Programın önümüzdeki yıllar itibariyle 81 ilde uygulamaya geçmesiyle; toplum taraması, halk eğitimleri ve genetik danışmanlık ile hastalığın elimine edilmesi, sağlıklı nesillere ulaşmak hedeflenmektedir.
Bu hastalığın bence toplumsal anlamda en dikkati çekici unsuru önlenebilir oluşudur. Bir kalıtımsal hastalık nasıl önlenebilir diye düşünebilirsiniz. Talaseminin avantajı, taşıyıcısı dediğimiz tamamen sağlıklı görünen, normal bir yaşam sürdüren ama genetik bir özellik olarak bu hastalığa ait özelliği taşıyan bireylerin basit laboratuvar testlerle saptanabilir olmasıdır. Hastalık ancak her ikisinin de taşıyıcı olduğu bireylerin çocuklarında gözlenen bir durumdur.. Her ikisinin de taşıyıcı olduğu ebeveynlerin doğacak her bir çocuğunda 4 `te 1 hasta olma riski vardır. Ancak bu bilinçle evlenen ebeveynlerin anne karnında tanıyla sağlıklı çocuk sahibi olmaları mümkündür.
Talasemi evliliğe engel değildir. Talasemi taşıyıcılığı, bir hastalık değildir ve hastalığa dönüşmez. Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir. Talasemi testi yaptırmak için, talasemi merkezlerine başvurunuz. Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi mutlaka talasemi testi yaptırınız. Evlenecek çiftlerin bu testi yaptırmaları Sağlık Bakanlığımızın Hemoglobinopati Kontrol Programı çerçevesinde zorunludur. İlimizde Hemoglobinopati Kontrol Programı kapsamında çalışmalar devam etmektedir.
İnşallah günümüzde güzel gelişmeler var , kök bağışı yapan duyarlı vatandaşlarımız bilinçlenerek artmaktadır. Daha da artması için elimizden gelen gayreti gösterecek, daha azimli çalışacağız.
Toplumu bilinçlendirmek adına düzenlediğimiz seminerler oldukça önem arz etmekte olup , toplum olarak hastalıklar hakkında bilinçli olmamız gerekir. Sürekli dile getirdiğimiz gibi Talasemi kader değil, bulaşıcı değil önlenebilir bir kan hastalığıdır. Evlenmeden önce herkesin, özellikle gençlerimizin mutlaka Talasemi kan testi yapmalarını temenni ediyoruz. Hastalarımızın umudu olmak için , onları hayata bağlamak için herkesi kan ve kök hücre bağışına davet ediyoruz.
Unutmayın kanınızda hayat var , sizde kök hücre bağışında bulunarak bir talasemili , lösemili veya kanser hastalarının yaşamalarına vesile olabilir , onlara yeni bir hayat sunabilirsiniz. Günümüzde teknoloji gelişmekte olup son derece ameliyata gerek duymadan kök hücre bağışında bulunabilirsiniz. İlk etapta sizden 3 tüp kan alınıyor ve bu alınan kan Kızılay Türkkök ilik bankasına gönderiliyor. Eşleşme durumunda çağrılıyorsunuz, hala gönüllü iseniz 4 gün boyunca aşı vuruluyorsunuz. 5. Günün ardından Periferik Kök Hücre Toplama Yöntemi ile kan alınır. Bu durum da aferez cihazına bağlanıyorsunuz 3–4 saatlik bi süre ile sizden bi koldan alınan kan diğer koldan size geri verilmekte, o arada cihaz gerekli kök hücreyi ayrıştırmakta olup ameliyat gerektirmez. Hayat kurtarmaktan daha güzel ne olabilir ki. Haydi sizde kan bağışına , can bağışına… Yüce Rabbimizden şifa bekleyen tüm hastalara Şafi ismi hürmetine acil şifalar diliyoruz. İnşallah nakil bekleyen bütün hastalarımıza da uygun iliğin bulunması ümidi ile herkese sağlıklı günler dilerim” dedi.
Programda Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Emine Ateş Talasemi hastalığı ile ilgili bilgilendirme sunumu yaptı. Psikolog Berfin Koç ‘un hastalıkların İnsan Psikolojisi üzerindeki etkisi ile ilgili sunumunu yaptıktan sonra halk oyunları gösterisi gerçekleştirildi. Genç gönüllüler korosu müzik şöleni ile program sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.