Silopili Gençler Balkan Ve Akdeniz Şampiyonasına Hazırlanıyor

Silopili Gençler Balkan Ve Akdeniz Şampiyonasına Hazırlanıyor
Şırnak'ın Silopi ilçesi Geçlik Hizmetleri ve Spor ilçe Müdürlüğünde açılan Wushu kursuna katılan öğrencilerden Murat Salcuk (16) ve Kemal Demirhan Balkan ve Akdeniz şampiyonasına...
 Şırnak’ın Silopi ilçesi Geçlik Hizmetleri ve Spor ilçe Müdürlüğünde açılan Wushu kursuna katılan öğrencilerden Murat Salcuk (16) ve Kemal Demirhan Balkan ve Akdeniz şampiyonasına hazırlanıyor.

Geçlik Hizmetleri ve Spor ilçe Müdürlüğü bünyesindeki wushu kursuna gençler başarıyı yakaladı. 26 Ocak- 5 Şubat tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen Türkiye Minikler Yıldızlar Gençler ve Büyükler Wushu Bay Bayan Qinda, Sanda ve Taolu Şampiyonasına Silopi’den 5 sporcu katılmıştı. Sporculardan Murat Salcuk (16) Alt Genç kategorisi 65 Kilogramda Türkiye şampiyonu olurken, Kemal Demirhan (16) Alt Genç kategorisi 52 Kilogramda Türkiye ikincisi olmayı başardı. Antrenör Hüsnü Ersarı tarafından çalıştırılan gençler kapalı spor salonuna gelerek idman yapıyor. Isınma hareketlerini ardından ringde kapışan gençlerin hedefi ise Uluslar arası Balkan ve Akdeniz şampiyonasında derece almak ve önümüzdeki yıl yapılacak olan Avrupa şampiyonasına katılabilmek. İdmanlarını eksiltmeyen Wushu kursu öğrencisi Murat Salcuk başarılı olmak için çok çalıştığını belirtti. Antalya’daki wushu yarışmalarında Antrenör Hüsnü Ersarı’nın verdiği taktik ve teknikler ile rakiplerini alt ettiğini dile getiren Salcuk, amacının Balkan ve Akdeniz şampiyonalarında aynı başarıyı yakalamak olduğunu söyledi.

Antalya’daki turnuvalara 5 sporcu ile katıldıklarını ve biri Türkiye birinciliği olmak üzere iki başarı elde ettiklerini hatırlatan Antrenör Hüsnü Esrarı gösterilen başarının 5 yıllık bir çalışmanın gayreti sonucu ortaya çıktığını söyledi. Ersarı, “hazırlıklarımıza şimdiden başladık. Öğrencilerimizle iyi bir antrenman programı geçiriyoruz. Amacımız gelecek sene düzenlenecek olan Avrupa şampiyonasında katılabilmek” dedi.

Wushu nedir?, Wushu : (Pinuin: Wushu) Çin savunma sanatlarının genel adıdır. Çin dışında genel de Kung-Fu (gongfu) olarak tanımlanan spor türleri de buna dahildir. Çince Kung-Fu terimi beceri anlamına gelir; savaş sanatlarının dışında da bir alanda kullanılabilir. Buna karşılık Wushu Savaş Sanatı anlamına gelir.

Wushu, Türkçe` de Vuşu diye teleffuz edilen Çin savunma sanatının genel adıdır., Wu: savaş, fiziksel uygulama, otorite, Shu: sanat, teknik, yetenek anlamlarına gelir.

Bir başka deyişle Wushu; savaşma sanatı veya fiziksel yetenek anlamına gelmektedir. Gerçekte, saldırı ve savunmanın yanında akrobatik kareografik hareketler ve Uzakdoğu felsefesi ve Kung-Fu da Wushu adı altında toplanır. Bununla beden ve ruhun uyumu sağlanır. Kişisel gelişimin, iradenin ve öğrenme kabiliyetinin güçlenmesi ve hoşgörülü davranış biçimi sağlanır.

Wushu, Türkçe` de Vuşu diye teleffuz edilen Çin savunma sanatının genel adıdır. Wu: savaş, fiziksel uygulama, otorite, Shu: sanat, teknik, yetenek anlamlarına gelir.

Bir başka deyişle Wushu; savaşma sanatı veya fiziksel yetenek anlamına gelmektedir. Gerçekte, saldırı ve savunmanın yanında akrobatik kareografik hareketler ve Uzakdoğu felsefesi ve Kung-Fu da Wushu adı altında toplanır. Bununla beden ve ruhun uyumu sağlanır. Kişisel gelişimin, iradenin ve öğrenme kabiliyetinin güçlenmesi ve hoşgörülü davranış biçimi sağlanır.

Wushu Tarihçesi, Çin; 5000 yıllık tarihi ile, 20 hanedanlığın yönetimiyle, 34 eyaletten oluşan, 55 toplumsal ırkı bünyesinde barındıran, 5 çeşit dini yaşan halkı ile dünyanın en eski toprakları. Bu topraklarda ortaya çıkmış bir savaşma sanatı, Wushu. Wushu, gerçek topluluklarda filizlendi. Kabilelerin yaşadığı dönemlerde, yaşam mücadelesi için yapılan savaşlarda, tek vuruş, tek batırma, tek yumruk, tek tekme; öğretim, pratik vb. ortaya çıkan prensip kavramlar ile Wushu` nun filizlenmesi hızlandı. Wushu, köle toplumlar zamanında tanınmaya başlandı. Xia (mö.2100-1600) hanedanlığı döneminde kurulan, savaşlarda geliştirilip kullanılan Wushu, iki ana unsurda toplandı; 1- askeri Wushu hareketleri, 2- Wushu hareketi okul eğitimi.

Shang (mö.1600-1066) hanedanlığı döneminde görülmeye başlanan Wushu eğitimindeki el şekilleri, Zhou (mö. 1066-221) hanedanlığı döneminde savaş oyunu eğitimi, seriler halinde pratik haline getirildi. Zhou döneminde görülen, ilk Çin savaş sanatları kaynak eserlerinden olan Zhouyi (değişimler) veya Yijing (değişimler) kitabında; Tao felsefesinde, bir Yin (dişil) ve bir Yang (erkil) prensibi, daha sonra Taiji (varlık) değişimi, Liangyi (çift anlam) oluşumu, Sixiang (dört şekil), Bagua (sekiz diyagram) vb. prensipler kullanıldı. Çin savaş sanatlarının ana kaynağı olan Taiji yaşam öğretisi, Chunqiu (mö.770-256) Savaşan Devletler döneminin arkasından, lordlar tarafından savaş alanlarında teknik olarak kullanıldı. Chunqiu döneminde, boğuşmaya kalkışmak tekniği, tanrıdan gönderilen kahraman olarak tanımlandı. Aynı zamanda bu dönemde, kılıç yapımı ve kılıç metodu geliştirildi. Wushu, feodal topluluklar döneminde gelişmeye başladı.

Qin (mö.221-206) ve Han (mö.206-ms.220) hanedanlığı döneminde, Wushu` nun gelişimi için birlikler kuruldu ve Jiaoli (boğuşma) ve Jijian (kılıç döğüşü) döğüşleri oluşturuldu. Yanlexingwu (rahat oyun), Hongmenyan (kaz girişi), Xiangzhuangwujian (malikane kılıç oyunu) gibi oyun formları folklorik olarak uygulandı. Daowu (bıçak oyunu), Liwu (kuvvet oyunu) gibi müzik eşliğinde yapılan oyunlar, günümüz Wushu` sunun Taolu (form) bölümü tekniğinin ilk şekli oldu.

Tang (618-907) hanedanlığı döneminde Wushu; gelişmeye, ilerlemeye ve savaşçı askerler tarafından, askeri eğitimlerde jianshu (kılıç sanatı) kullanılmaya başlandı. Li-Bai ve Zhang-Xucao şiirlerinde ve kitaplarında, Wushu çalışmalarını bir kültür olarak tanımladılar.

Song (960-1279) ve Yuan (1279-1368) hanedanlıkları döneminde; Yinglue ve Gongjian gibi organizasyonlar kurularak Wuyi (Wushu – savaş sanatı), halk arasında çalışılmaya başlandı. Tekli çalışma ve karşılıklı çalışma metodları geliştirildi. Ming (1368-1644) ve Qing (1644-1912) hanedanlıkları, Wushu` nun gelişim dönemleri oldu. Changquan, Houquan, Shaolinquan, Neijiaquan gibi 10 bölüm ve Taijiquan, Baguazhang ve Xingyiquan gibi stiller oluşturuldu.

Günümüzde, Wushu` da yapılan değişiklikler ile beden eğitimi organizasyonları, döğüş dernekleri ve savaşçı birlikleri oluşturulmaya başlandı. 1909 yılında Shanghai` de Jingwu Spor Birliği, 1910 yılında Tianjin` de Çin Savaşçı Birliği, 1927 yılında Nanjing` de Çin Merkezi Devlet Wushu Enstitüs` ü kuruldu. 1936 yılında, Çin Wushu takımı, Olimpiyat oyunlarında gösteriler yaptı. Çin devletinin kuruluşundan (1912-1949) sonra, Wushu gelişmeye başladı. 1956 yılında Beijing` de Çin Wushu Birliği kuruldu. Daha önce Wushu grupları olarak hareket ediliyordu. 1958 yılında Changquan, Nanquan, Taijiquan stillerinin standart formları oluşturuldu. 1985 yılında, Xian` da yapılan toplantı neticesinde, komiteler oluşturularak Beijing` de Uluslararası Wushu Federasyonu kuruldu. 1987 yılında, 1. Asya Wushu Şampiyonası yapıldı. 1990 yılında, 11. Asya oyunlarında, Wushu` nun Jingsai yarışma kuralları uygulandı. 1999 yılında, Uluslararası Wushu Federasyonu` nun, Uluslararası Olimpiyat komitesine yapmış olduğu başvurusu kabul edildi ve Wushu Sporu, Olimpiyat Oyunları` na katılmaya hak kazandı. 2008 yılında, Olimpiyat Oyunları` nın Çin-Beijing` de yapılması karar alındı. Wushu sporcuları, bundan sonraki dönemlerde, 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.