Şırnak Kato Dağı`nda Kaplıca Keyfi

Şırnak Kato Dağı`nda Kaplıca Keyfi
Şırnak`ın Beytüşşebap ilçesinde Kato Dağı`nda bulunan Zümrüt Kaplıcası, şifa arayanları ağırlıyor. Sıcak havaya rağmen kaplıca suyuna girenler, eski tesisin bakımsızlıktan çürümeye...
 

Şırnak`ın Beytüşşebap ilçesinde Kato Dağı`nda bulunan Zümrüt Kaplıcası, şifa arayanları ağırlıyor. Sıcak havaya rağmen kaplıca suyuna girenler, eski tesisin bakımsızlıktan çürümeye terk edildiğini belirterek, bölgeye modern bir tesis yapılmasını istedi.

Beytüşşebap ilçesindeki Kato Dağı`nın büyük oranda terörden arındırılmasından sonra oluşan huzur ortamının ardından, Zümrüt Kaplıcası şifa arayanların mekanı oldu. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta, Kato Dağı eteklerindeki Ilıcak köyündeki Zümrüt Kaplıcası, yaz ve kış aylarında yüzlerce kişiyi ağırlıyor. Şırnak, Hakkari, Diyarbakır ve Van`dan gelenler, duş alıp, ardından da kaplıcaya giriyor. Özellikle romatizma hastalıklarına iyi geldiği belirtilen kaplıcanın bölgede yoğun ilgi gördüğünü anlatan vatandaşlar, yeni tesis yapılmasını istedi.

Uzun yıllar devam eden çatışmalarla birlikte kimsenin gelmemesi nedeniyle yıkılmaya yüz tutan tesisin yenilenmesini isteyen vatandaşlar, yetkililerden yardım istedi. Kaplıca alanına yüzlerce araçla gelen vatandaşlardan bazıları tesisler eski olduğu için kurdukları çadırlarda kaldıklarını söyledi.

Kaplıcaların insan sağlığına faydaları; Kaplıca, sıcak yeraltı sularından yararlanmak için yeryüzüne çıktıkları kaynakların etrafında oluşturulan hamam tarzındaki tesislere verilen isimdir. Peki, bu suların insan sağlığına ne derece yararı vardır?

Hastalıkların tedavisinde doğal tedavi metodu olarak kaplıcalar günümüzde hem turizm bakımından  hem de sağlık sektörü bakımından önem arz etmektedir. Dünya ülkelerinde kaplıca turizmi yeni bir sektör haline gelmiştir. Ülkemizde bu durum yeni bilinç kazanmaya başlamış ve tedavi sonrası rağbet görmüştür.

Kaplıcaların doğal yapısı ve içinde bulunan minerallerin etkisi etkili şifa kaynağı olmaktadır. Çoğunlukla romatizmal hastalıklar,bazı kas ve iskelet sistemi hastalıkları ,deri hastalıkları ,çok fazla olmasa da iç organ hastalıklarına ve daha birçok hastalığın iyileşmesine katkısı bulunmaktadır.Talep gören hasta kitlesi genellikle kas ve iskelet sorunu olan hastalar ve romatizmal hastalardır. Kaplıcalarda çocukların tedavi edilmesi kesinlikle kemik erimesi olacağından ve gelişim sürecini etkileyebileceğinden doktor gözetiminde yapılması gerekir. Orta yaş ve yaşlı hastalar ve bazı özel durumu olan hastalarda doktor gözetiminde kontrollü bir şekilde kaplıcaları kullanmalılardır.

 Bazı tedavi şekilleri şöyledir: Banyodan sonra en az 30 dakika dinlenmek, ağır olamayan egzersizler yapmak,beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek ve sürekli kullanılan ilaç varsa doktor kontrollü kullanmak faydalı olacaktır.

Solunum Sistemi Hastalıkları, Alerjik akut üst solunum yolu hastalıkları, Pnömokonyoz, egzema, akne, psöriasis, nörodermit, kronik rezidüel ürtiker, kireçlenme, yumuşak doku romatizması, iltihabi romatizmalar, travma sonrası ortopedik durumlar, kalp yetmezliği, dolaşım bozukluğu, hipertansiyon, varis, şeker hastalığı, mide hastalıkları, obezite, gut hastalığı, karaciğer yetmezliği, safra hastalıkları, böbrek iltihap ve taşları, böbrek yetmezliği, kadın hastalıkları, kısırlık, cinsel sorunlar, omurga hastalıkları, bazı nörolojik hastalıklar gibi daha birçok hastalık belirtileri ve tedavilerinde değişik kürlerde uygulanan yöntemle etkili bir şifa yöntemidir.

Kaplıca tedavisi doktor kontrolünde düzenli ve dikkatli uygulanmalıdır. Aksi takdirde ciddi sorunlara yol açabilir. Banyo sayısı bir hafta içerisinde 3 veya 6 gün arasında değişebilir. Günde tek veya iki banyo uygulanabilir. Yeterli sıvı desteği alınmalıdır. Uygulanan kürde banyo sayısı 15 veya 20 kadar olabilir. Banyo kürünün uygulanma süresi 2 veya en çok 6 hafta sürer. Kısa süreli dinlenmenin ardından birey egzersize alınabilir veya sportif aktivitelere katılabilir.

Karaciğeri rahat çalıştırır, yaraların çabuk kapanmasını sağlar,ürik asidi vücuttan atar,kalbi kuvvetlendirir,akyuvarları çoğaltır,damarları genişletir,sinirleri güçlendirir

Kaplıca yöntemi modern tıbbın alternatifi olarak kullanılmış olup bazen çamur banyosu halinde, bazı üst solunum ve iç hastalıkları tedavisinde içme yöntemiyle, bazen de su içinde egzersiz yöntemiyle uygulanan çoğu zaman bazı hastalıkların tedavisi sonucunda doktor tarafından önerilen bir tedavi yöntemidir.

Kaplıca, sıcak yeraltı sularından yararlanmak için yeryüzüne çıktıkları kaynakların çevresine kurulan hamam görünümündeki tesislere verilen isimdir. İnsan sağlığı açısından yararlı olduğu, bazı hastalıkları iyileştirici özelliği bulunduğu bilinen kaplıcalar, turizm açısından da önem taşırlar.

Solunum Sistemi Hastalıkları; Astma bronşiyal, Aronik bronşit, Alerjik üst solunum yolu hastalıkları, Pnömokonyoz`dır. Bu tür hastalıklarda daha çok klimaterapi uygulanmaktadır.

Cilt Hastalıkları; Egzema, Akne, Psöriasis, Nörodermit, Kronik rezidüel ürtiker.

Kas- İskelet Sistemi Hastalıkları; Dejeneratif eklem hastalıkları(Kireçlenmeler), Yumuşak doku romatizmaları, Bazı inflamatuar romatizmal hastalıklar (örneğin Ankilozan Spondilit, Romatoid Artrit), Ortopedik girişimler sonrası, Travmalar sonrası`dır. Bu tür hastalıklarda daha çok banyo kürleri uygulanmaktadır.

Kalp-Dolaşım Sistemi Hastalıkları; Kompanse kalp yetmezliği, Fonksiyonel dolaşım bozukluğu, Esansiyel hipertansiyon, Varisler, Periferik arter hastalıkları, Esansiyel hipontansiyon (özellikle ortostatik)`dır. Bu tür hastalıklarda daha çok banyo ve iklim kürleri uygulanmaktadır.

Mide-Bağırsak- Metabolizma Hastalıkları; Mide hastalıkları, Şeker hastalığı, Obesite, Gut, Karaciğer-Safra kesesi fonksiyonel yetmezlikleri`dir. Bu tür hastalıklarda içme kürleri ve şifalı çamur ağırlıklı olarak uygulanmaktadır.

Böbrek ve İdrar Yoları Hastalıkları; Kronik piyelonefrit, Kronik sistit, Kronik prostatit, Böbrek taşları, Fonsiyonel yetmezlik. Bu tür hastalıklarda içme kürü, şifalı çamur ve banyo kürü ağırlıklı olarak uygulanmaktadır.

Kadın-Doğum Hastalıkları; Genital organların müzmin hastalıkları, Vejetatif over yetmezliği, Fonksiyonel sterilite (kısırlık), Ameliyatlar sonrası adhezyon profilaksisi, Dismenore, Fluor. Bu tür hastalıklarda daha çok banyo kürü uygulanmaktadır.

Nörolojik Hastalıklar; Merkezi ve periferik kronik inflamatuar hastalıklar, Omurga hastalıkları, Travmatik lezyonlar, Spastik paraliziler, Nöro ve myopatiler, Vasküler nörolojik hastalıklar, inme rehabilitasyonu, Nöro-vejetatif distoni`dir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.