Şırnak Üniversitesinde Tarım Öğretiminin 179. Yıldönümü Paneli

Şırnak Üniversitesinde Tarım Öğretiminin 179. Yıldönümü Paneli
Tarım Öğretiminin 179. Yılı Kutlama Töreni ve Paneli Şırnak üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene Şırnak Vali Yardımcısı Muhammet Çiftçi, Şırnak Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Som ve Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış’ın yanı sıra kamu kurum amirleri, akademik ve idari personelleri ile öğrenciler katıldı.

ekran-goruntusu-2025-01-14-113158.png

Rektör Alkış, ülkede tarım öğretimine başlamanın 179. yıl dönümünü kutlayarak yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “2025’de ülke olarak, üretimde bereketli ve kaliteli bir yıl geçirmeyi diliyorum. Tarım İlkçağdan itibaren geleneksel yöntemlerle yapılmış, ziraat eğitimi de aynı geleneksel biçimde nesilden nesile öğretilerek devam ettirilmiştir. Ziraatta modernleşme Avrupa’da ilkönce İngiltere’de 18. yüzyılda başlamıştır. 19. yüzyılda tarımda tüm Avrupa’da yeni yöntem, teknik ve gübreleme geliştirilmiştir. Hayvancılıkta da ırk ıslahı ve bakım yöntemleri geliştirilmiştir. Tarım öğretimi ülkemizde ilk olarak bundan 179 yıl önce, 10 Ocak 1846 yılında, İstanbul’da kurulan Ayamama Ziraat Talimhanesinde başlamıştır. 1930 yılında Ankara Yüksek Ziraat Okulu açılmıştır. 1980 yılından sonra ülkemizde hızla artan üniversite sayısına bağlı olarak açılan Ziraat Fakültelerinin sayısı da artmıştır. Bu gün ülkemizde 40 tane Ziraat Fakültesi ve 2 tane Yüksek Okul ile tarımsal öğretim sürdürülmekte ve ülkenin ihtiyacı olan Ziraat Mühendisleri yetiştirilmeye çalışılmaktadır. Verimli Hilal hattında verimli bir coğrafyada kurulmuş olan Şırnak Üniversitesi Ziraat Fakültesi bu gün, ülkemizin ve bölgedeki komşu ülkelerin tarımsal eğitim ve öğretimine katkı sunup önemli bir evrensel misyonu yerine getirmeyi hedeflemektedir. Henüz yeni kurulmuş olan Fakültemizin, en kısa süre zarfında fiziki altyapısını tamamlayıp, akademik kadrosunu güçlendirerek bilim ve araştırma dünyasında saygın bir yer edinmesi ve bölgesinde tercih edilen bir fakülte haline gelmesi, kendisinden beklenen misyonu yerine getirmesi temel hedefimiz ve en büyük dileğimizdir. Şırnak Üniversitesi olarak tüm birimlerimiz için akreditasyon sürecini başlattık. Turizm ve Otel İşletmeciliği-Gastronomi Bölümümüzün akreditesini başarmak suretiyle ilk akreditasyon çalışmamızı neticelendirdik. Yakın bir zamanda İlahiyat Fakültesinde benzeri bir gelişim sürecine girdik. Temennimiz kısa bir zaman içerisinde bu gelişim sürecini Ziraat Fakültemiz için gerçekleştirmektir. Tarım ve hayvancılık modası geçmeyen kadim meslek grupları ve tarihi iş alanları arasında yer alır. Gıda güvenliği tüm ülkeler için vazgeçilmez ve ihmal edilmez konulardandır. Tekrar 10 Ocak Tarım Bayramı’nı kutluyor, üretimde bereketli ve kaliteli bir yıl geçirmeyi diliyorum.”

ekran-goruntusu-2025-01-14-113212.png

Daha sonra “Şırnak İlinde Tarımın Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu panele geçildi. Moderatörlüğünü Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Seyyid Irmak’ın yaptığı panelde ilk önce söz alan Şırnak Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Hurşit Acar, Şırnak’taki tarım ürünleri ve hayvancılık potansiyeli konusunda genel bilgiler verdi.

ekran-goruntusu-2025-01-14-113143.png

Üniversitenin Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Doç. Dr. Nevzat Sevgin’de “Şırnak ili meyveciliğinin mevcut durumu ve gelecek için öneriler” konusunda sinevizyonlu sunum yaptı. Panelde son olarak söz alan Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Doç. Dr. Ferhat Öztürk ise “Şırnak ili tarımsal sorunlar ve çözüm önerileri” konusunda sunum yaparak bilgiler verdi.

Panel soru cevap bölümünün ardından panelistlere “Teşekkür Belgesi” takdiminin ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

ekran-goruntusu-2025-01-14-113126.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.