Şırnak Yeşilay Cemiyeti'nden 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü Bildirisi

Şırnak Yeşilay Cemiyeti'nden 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü Bildirisi
Şırnak Yeşilay Cemiyeti, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla bir bildiri yayınladı.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şırnak Şubesi Başkanı Mahsum Çağın, gençler arasında elektronik sigara ve nikotin kesecikleri gibi ürünlerin popülerliğinin arttığını ve bu ürünlerin sağlık sorunları riskini artırdığını vurguladı.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şırnak Şubesi Başkanı Mahsum Çağın, tütün kullanımının hem aktif hem de pasif içiciler için birçok sağlık sorununa yol açtığını belirtti. 2022 yılı verilerine göre, dünya genelinde 13-15 yaş arası en az 37 milyon gencin tütün kullandığını ifade eden temsilciler, erken yaşta tütün kullanımının bağımlılık riskini artırdığını ve tütün endüstrisinin gençleri hedeflediğini dile getirdi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şırnak Şubesi Başkanı Mahsum Çağın, "Ergenlerin bağımlılık yapıcı madde kullanımına ilişkin önemli bulgular ortaya koyan Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 44 ülkede gerçekleştirdiği Okul Çağındaki Çocuklarda Sağlık Davranışı (HBSC) Araştırması'na göre, ergenlerin %18'i hayatında en az bir kez elektronik sigara kullandığını ve %10'u bunu son 30 gün içinde kullandığını bildirmiştir. Elektronik sigara kullanımı, tıpkı geleneksel tütün kullanımı gibi, hem kız hem de erkek çocuklar arasında tüm ülkelerde ve bölgelerde önemli ölçüde artmıştır. Ergenlik yıllarında yüksek riskli davranışlarda bulunmak, yetişkin davranışlarını şekillendirebilir; erken yaşta bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı daha yüksek bağımlılık riskiyle bağlantılıdır" şeklinde konuştu.

Başkan Çağın, tütün endüstrisinin gençlere ulaşabilmek için her türlü taktiğe başvurduğunu belirterek, bu stratejilerin sosyal, ekonomik ve hukuki duruma göre uyarlanarak sürekli yenilendiğini vurguladı. Ürünlerin uygun fiyatlı ve satın alınabilir olmasını sağlamak için esnek düzenlemeler yapıldığı, 'zararsız' olduğu iddia edilen yeni ürünlerin geliştirildiği ve kullanımı teşvik eden bir ortam oluşturulduğu ifade edildi.

Tütün kullanımının kanser, kalp krizi, felç ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi birçok ciddi hastalığın önde gelen nedeni olduğuna dikkat çeken Başkan Çağın, Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) 2023 yılı Sağlık Raporu'na göre, hamilelik sırasında sigara kullanımının düşük ve erken doğum riskini artırdığını belirtti. DSÖ, tütün kullanımının her yıl dünya genelinde 8 milyon insanın ölümüne neden olduğunu; bu ölümlerin 1,2 milyondan fazlasının pasif içicilikten kaynaklandığını ve 65 bininin ise çocuklar arasında gerçekleştiğini açıkladı.

Başkan Çağın, OECD ülkelerinde 2021 yılında 15 yaş ve üzeri kişilerin %15,9'unun her gün dumanlı tütün ürünü kullandığını, sigara kullanım oranlarının Fransa ve Türkiye'de %25'in üzerinde olduğunu ifade etti. Araştırmalar, tütün endüstrisinin ergen ve gençlere hitap eden ürünler ve çeşitli reklam taktikleri geliştirdiğini, sosyal medya ve yayın platformları aracılığıyla geniş kitlelere ulaştığını göstermektedir. 2022 yılı verilerine göre, dünya genelinde 13-15 yaş arası en az 37 milyon genç bir şekilde tütün ürünü kullanmaktadır. Avrupa’da 13-15 yaş arası erkeklerin %11,5'i ve kızların %10,1'i tütün kullanmaktadır. Elektronik sigara ve nikotin kesecikleri gibi ürünlerin gençler arasında giderek popülerleşmesi bağımlılık ve sağlık sorunları riskini artırmaktadır.

6a82b363-e429-42d6-854a-99bf1185055f-001.jpgBaşkan Çağın, tütün endüstrisinin gençleri hedefleyen faaliyetlerinin halk sağlığını tehlikeye attığını, aynı zamanda ekonomik sıkıntılara ve çevresel tehlikelere de yol açtığını vurguladı.

Başkan Çağın, “Gelecek nesillere daha sağlıklı, tütünsüz bir yaşam sunmalıyız. Devletlerin kanıta dayalı politika oluşturmaya öncelik vermeleri ve gençleri tütün endüstrisinin zararlı uygulamalarından korumak adına sıkı düzenlemeler yapmaları için DSÖ gibi uluslararası örgütlerin kamu ve sivil toplumla iş birliği kurması çok önemli. Örneğin, Avustralya’da kısa süre önce tek kullanımlık elektronik sigaraların yasaklanması ve elektronik sigara tatları ve renklerine kısıtlamalar getirilmesi gibi adımlar atılmalıdır,”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.