Şırnak`ta 72 Çiftçiye 2 Milyon 748 Bin Tl Sulama Hibesi Verildi
Şırnak İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü 72 sulama projesi sahibi çiftçiye 2 milyon 748 Bin TL sulama hibesi verdi.
Şırnak İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi kapsamın da bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesi 2019 yılı için yapılan başvurulardan hibe desteği almaya hak kazanan 72 bireysel sulama proje sahibi bulunuyor.
Şırnak İl Tarım Ve Orman Müdürlüğünde gerçekleştirilen Bireysel Sulama Sistemleri Hibe Sözleşmesi imza törenine katılan Şırnak İl Tarım Ve Orman Müdürü Bekir Kılıç, suyun tarım için olmazsa olmaz olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Son yıllarda tarım konusunda Şırnak’ta ciddi gelişmeler ve proje artışları olmuştur. Bunda öncelikle il tarım müdürlüğümüzün bu konuyu ciddiye alması ve mümkün olduğunca bu desteklerden daha fazla çiftçimizin faydalanması, bunlarla birlikte çiftçilerimizin üretim yapma arzusu daha fazla proje yaparak destek alma istekleri bulunuyor. Bunun sonucunda da kırsal kalkınma destekleri kapsamında, bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün uygulamış olduğu bireysel sulama projelerinin desteklemesi hakkındaki tebliğ kapsamında İlimizde 72 sulama projesi sahibi çiftçimizle sözleşmelerin imzalanmaya başladı”
Şırnak İl Tarım Ve Orman Müdürü Bekir Kılıç, “Kırsal kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi kapsamında 2019 yılında hibe desteklemesinden faydalanmak üzere İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunan ve başvuruları İl Müdürlüğümüzce onaylanan 72 çiftçimiz ile hibe sözleşmesi imzalanmasına başlandı. 10-20 Haziran 2019 tarihleri arasında imzalanacak hibe sözleşmeleri kapsamında çiftçilerimize 2 milyon 748 bin TL. Hibe ödemesi gerçekleştirilecektir. 72 projemizin uygulanmasıyla birlikte toplam 11.154 dekar alanda basınçlı sulama sistemi kurulmuş olacaktır” dedi.
Bakanlığımızca uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde, Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen Tebliğe göre (2017/48) uygulama rehberi yayınlanmıştır. Tebliğe göre yatırım konuları aşağıda gibi belirlenmiştir; Tarla içi damla sulama sistemi kurulması, Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması, Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması, Tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi kurulması, Lineer veya Center pivot sulama sistemi kurulması, Tamburlu sulama sistemi kurulması, Güneş enerjili sulama sistemi kurulması, Başvurular başlamış olup 01 Mart 2019 taihinde mesai saati bitiminde sona erecektir. Tebliğ ve Uygulama rehberinde belirtilen esaslara göre hazırlanan proje dosyalarıyla İl Müdürlüğümüz Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesine şahsen müracaat edilmesi gerekmektedir.
Bu programa gerçek ve tüzel kişiler ile Sulama Kooperatifleri ve Türk Ticaret Kanununda tanımlanan Kolektif Şirket, Limited Şirket ve Anonim Şirketler başvuruda bulunabilir. Hibeye esas mal alım tutarı gerçek ve tüzel kişiler için 1.000.000TL`yi geçmeyecektir. Tebliğ kapsamında, başvuru sahipleri birden fazla parsel ve birden fazla yatırım konusu için başvuru yapabilir. Başvuru sahipleri sınırları bitişik parseller için su kaynağı yeterliliği ve diğer koşulları sağlamak koşulu ile tek bir proje ile başvuru yapabilir. Kırsal Kalkınma Desteklemeleri ve Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı (ÇATAK) projesi kapsamında yukarıda belirtilen yarım konularından a,b,c,d bentlerindeki yatırım konularında son üç yıldan, e,f,g yatırım konularından ise son on yıldan önce bireysel sulamaya ilişkin hibe desteği aldığı yer için başvuru yapılamaz. Ancak parselin bir kısmı için daha önce hibe desteği alınması halinde, parselin kalan kısmı için yukarıdaki şartları sağlamak koşulu ile başvuru yapabilir. Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında hibeye esas mal alım tutarının (K.D.V. hariç) %50`sine hibe yoluyla destek verilecektir.
Daha fazla bilgi edinmek isteyen kişiler, www.tarimreformu.gov.tr veya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğüne (Tel:3101717/214-214) müracaat edebilirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.