Şırnak'ta 'Gabar Petrolü ve Türkiye'nin Enerji Güvenliği' Paneli

Şırnak'ta 'Gabar Petrolü ve Türkiye'nin Enerji Güvenliği' Paneli
Şırnak'ta, Şırnak Gençlik Akademisi Derneği'nin organizasyonunda düzenlenen "Türkiye'nin Enerji Güvenliğinde Gabar'da Keşfedilen Petrol" konulu panelde, Gabar'daki petrol rezervlerinin enerji güvenliği ve bölgesel kalkınma üzerindeki etkileri ele alındı.

Şırnak Gençlik Akademisi Derneği organizasyonunda İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Şırnak Üniversitesi ve Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteğiyle 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi El Cezeri Salonu'nda "Türkiye'nin Enerji Güvenliğinde Gabar'da Keşfedilen Petrol" konulu panel yapıldı.

ekran-goruntusu-2024-11-08-143110.png

Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Abdurrahim Alkış, panelin açılışında, Şırnak üniversitesinin Petrol Mühendisliği ve Sondaj Teknolojileri Bölümü için geçen yıl başvuru yaptıklarını, ve gelecek yıl bu bölümleri açmayı planladıklarını söyleyerek Şırnak Üniversitesi öncülüğünde petrol kültürü ve literatürünün de hem Şırnak’a hem de bölgede zamanla gelişeceğini ifade etti.

Kentte bulunan petrolün hem Şırnak'a hem de bölgeye büyük ekonomik katkı sağlayacağını ifade eden Alkış, şunları kaydetti: "Petrol sadece yakıt olarak kullanmıyor pek çok sahada farklı alanlarda çok değerli bir şekilde kullanılabilmektedir. Yetkililerin yaptığı ölçümlere göre ilimizde bulunan petrolün çok kaliteli olduğu ifade ediliyor. Üniversite olarak biz bu konuda yapılacak tüm bilimsel çalışmalara sonuna kadar destek olacağız. Bu panelin düzenlenmesinde emeği bulunan herkese teşekkür ediyorum."

Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Birlik de Gabar'da günlük 50 bin varili aşan petrol rezervinin Türkiye ve Şırnak için bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Osman Geliş ise petrolün bölgenin istihdamına ciddi katkı sağlayacağını belirtti.

Dernek Başkanı Cihat Katar da yaptığı konuşmada amaçlarının Şehir ile üniversite arasında bir köprü görevi görürken aynı zamanda, gençlerin akademik hayatla bütünleştirmek ve bu amaç doğrultusunda projeler üretmek olduğunu söyledi.

Yapılan açılış konuşmalarından sonra Üniversitenin Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Kabalcı’nın başkanlığını yaptığı panele geçildi. Panelde ilk önce söz alan Prof. Dr. M. Tahir Nalbantçılar, “Petrolün jeolojik oluşumu, jeolojik yapının petrole etkisi” konusunda bilgiler verdi. Panelinde devamında söz alan Dr. Öğretim Üyesi Orkun Kantarcı da “Sondaj teknolojileri ve Petrol üretimi nasıl olmaktadır?” konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Panelistlerden Üniversitede görevli Doç. Dr. Hüseyin Gürbüz de “Petrolden yakıt üretimi, Petrol ekonomisi” konusunda sunum yaptı. Panelde son olarak söz alan Üniversitede görevli Öğr. Gör. Şerif Karakaya ise “Petrol sahası iş güvenliği” konusunda bilgiler verdi.

Panel soru cevap bölümünün ardından panelistlere Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış’ın plaket takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

ekran-goruntusu-2024-11-08-143243.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.