Şırnak`ta Gıda Güvenilirliği Eğitimi Düzenlendi

Şırnak`ta Gıda Güvenilirliği Eğitimi Düzenlendi
Şırnak İl Genelindeki Birçok Okulda Milli Eğitim İl ve İlçe Müdürlükleri ile Koordineli Olarak İlkokul Öğrencilerine Gıda Güvenilirliği Eğitimleri Düzenlendi. Tarım Ve Orman Bakanlığı...
 

Şırnak İl Genelindeki Birçok Okulda Milli Eğitim İl ve İlçe Müdürlükleri ile Koordineli Olarak İlkokul Öğrencilerine Gıda Güvenilirliği Eğitimleri Düzenlendi.

Tarım Ve Orman Bakanlığı 2018-2022 Stratejik Planında yer alan “Okullarda gıda güvenilirliğine yönelik uygulamaları geliştirmek” hedefi kapsamında İl ve ilçe Müdürlüklerine Milli Eğitim İl ve İlçe Müdürlükleri ile koordineli olarak Gıda Güvenilirliği eğitimleri düzenlendi. İl Merkezi ve 6 ilçemizde gerçekleştirilen eğitimlerde öğrencilere gıda, sağlıklı ve dengeli beslenme ile ilgili bilgiler verilmiş, tarladan soframıza gıda güvenilirliği ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu.

Gıdaları satın alırken ve evde tüketim sırasında yapılması gerekenlere dikkat çeken kontrol görevlileri  öğrencilerin de aktif katılımı ile Şırnak genelinde 2017-2018 eğitim öğretim bahar döneminde , 750 öğrenciye 2018-2019 eğitim öğretim güz döneminde 2901 öğrenci olmak üzere il genelinde 2018 yılı içerisinde toplamda 3651 öğrenciye gıda güvenilirliği konusunda bilgilendirmede bulunmuştur. Eğitimler 2019 yılı içerisinde sürdürülecektir

Tüm dünyada insanların yaşamak, fiziksel ve zihinsel gelişimlerini sağlamak için yeterli miktarda gıdayı alabilmeleri ve bu gıdaların sağlık yönünden güvenilir olması insan haklarının esasını oluşturur. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’ne göre en temel insan haklarından biri olan gıda hakkı; bireyin, yaşaması için gerekli olan yeterli ve güvenilir gıdaya erişiminin sağlanması anlamına gelmektedir.

Toplumların öncelikli amacı, yeterli düzeyde gıda arzını sağlarken, insan sağlığı da en iyi şekilde korumaktır. Yeterli düzeyde gıda arzı ve gıdanın insan sağlığına etkisi konuları en temel iki unsur olup, bu noktada karşımıza “gıda güvenliği” ve “gıda güvencesi” kavramları çıkmaktadır.

Gıda güvenliği İngilizce’de “food safety” olarak yer almakta ve “sağlıklı ve kusursuz gıda üretimini sağlamak amacıyla gıdaların; üretim, işleme, muhafaza ve dağıtımları sırasında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması” olarak tanımlanmaktadır. Gıda güvenliği, gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü zararların bertaraf edilmesi için alınan tedbirlerin tümünü ifade etmektedir.

Kısaca, güvenilir gıda; her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde tüketime uygun hale getirilmiş gıdadır.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.