Şırnak`ta Hastane Personeline İşaret Dili Eğitimi Verildi

Şırnak`ta Hastane Personeline İşaret Dili Eğitimi Verildi
Şırnak Devlet Hastanesi'nde Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından işitme engelli hastalara daha sağlıklı hizmet verilebilmesi için işaret dili kursu verildi. Amaçlarının hastaneye gelen işitme...
Şırnak Devlet Hastanesi’nde Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından işitme engelli hastalara daha sağlıklı hizmet verilebilmesi için işaret dili kursu verildi.

Amaçlarının hastaneye gelen işitme engelli hastaların hastalıkları ile ilgili şikâyetlerini daha iyi anlayabilmek ve daha kaliteli hizmet sunabilmek olduğunu ifade eden Hastane Müdürü Hasan İskenderoğlu”;İşaret dili, işitme engellilerin kendi aralarında iletişim kurarken el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları görsel bir dildir. Amacımız, sosyal iletişimle birlikte, sağlık ihtiyaçlarına yönelik iletişimi ön planda tutmaktır. Türkçe işaret dili alfabesini, temel kelime ve dil bilgisi yapılarını öğreterek, kursiyerlerin işitme engellilerle bu dil aracılığıyla iletişim kurmasını sağlamaktır. Yaklaşık üç aylık eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerlerimiz, katılım belgelerini alacak ve bulundukları kurumlarda engellilerle çok rahat bir şekilde iletişim kurabileceklerdir. Hasta-çalışan memnuniyeti açısından iletişim önemi yadsınamaz bir gerçekliktir. Bu eğitim sayesinde, sağlık çalışanı ve sağlık hizmetini en üst düzeyde alabileceklerdir” dedi.

Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı’yla (MEB) işbirliği yaparak personeline işaret dili eğitimi aldırmaya başladı. Bu çalışmayla sağlık personelinin yüzde 70’i işaret dilini öğrenmiş olacak.

Sağlık Bakanlığı, engelli vatandaşların mağdur edilmemesi için işaret dili eğitimlerine başladı. Valiliklere gönderilen genelgede, engelliler ile çalışanlar arasında etkili iletişim kurabilmek için kurumlardan, “İşaret dili, etkili iletişim, beden dili gibi konuları kapsayan eğitimler düzenlemesi, bu eğitimlerin ehliyetli kurum veya kişilerce verilmesi ve eğitimi alanların sertifikalandırılması” istendi.

Bakanlığa bağlı sağlık tesislerinde, işaret dili eğitimi almış ve resmi olarak görevlendirilmiş 1495 personel bulunuyor. Ulusal Engelliler Veri Bankası’nda ise kayıtlı toplam 3 milyon 267 bin 199 engelli, 394 bin 247 işitme engelli kişi bulunuyor. Sağlık Bakanlığı ve MEB arasındaki çalışma ile iki yıl boyunca işaret dili kursları, hastane ortamında belirlenen mekânlarda verilecek. Buna göre kursiyerlerin belirlenmesinde öncelik polikliniklerde hizmet veren sağlık personeli ve hasta karşılama-danışma ve yönlendirme personeli olacak. İşaret dili eğitim süresi 120 saat olacak ve iki aya yayılacak. Eğitim grupları her iki ayda bir yenilenecek. İşaret dili eğitimlerinin toplam çalışan personel sayısının yüzde 70’ine ulaşması planlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.