Şırnak'ta Köklü Bayramlaşma Geleneği Devam Ediyor

Şırnak'ta Köklü Bayramlaşma Geleneği Devam Ediyor
Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Çardaklı köyünde, bayram namazının kılınmasıyla başlayan ve asırlardır süregelen toplu bayramlaşma geleneği, köy halkı arasında büyük bir birlik ve dayanışma örneği sergiliyor.

Bayram sabahı köyün Yamaç mezrasında toplanan köy halkı, önce bayram namazını kılıyor. Namazın ardından cami avlusunda sıraya dizilerek birbirlerinin bayramını kutluyorlar. Daha sonra mezarlık ziyareti yapılıp Yasin-i Şerif okunuyor.

Bayramın ilk öğünü sabah kahvaltısında et haşlama yemeğiyle paylaşılıyor. Köy sakinleri, 7'den 70'e herkesi kucaklayan bir kalabalık olarak evleri tek tek ziyaret edip bayramlarını kutluyorlar. Bu gelenek, toplumsal dayanışmayı ve kardeşlik duygularını pekiştiriyor.aw229162-05.jpgÇardaklı Köyü Muhtarı Cebbar Kert, konuyla ilgili şunları söyledi: "Kurban Bayramı'nın ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Çardaklı köyünde bu, yıllardır süregelen asırlık bir gelenektir. Sabah kalkıp camiye giderek Kurban Bayramı namazını kılıp ardından mezarlığa gidiyor, ölmüşlerimize Fatiha okuyoruz. Köylülerle birlikte topluca köye dönüp halkla beraber kahvaltı yapıyoruz. Daha sonra ev ev dolaşıp köy halkının bayramını kutluyoruz. Bu çok güzel bir duygu. Dedelerimizden ve babalarımızdan gördüğümüz bu geleneği, arkamızdan gelen nesillere de tavsiye ediyoruz."aw229162-04.jpgKöy sakinlerinden Şahin Sulhan ise, "Her toplumun ve her milletin kendine has örf ve adetleri vardır. Bizim de bin yılları bulan örf ve adetlerimiz var. Bayramlar, hem dini vecibelerimizi yerine getirdiğimiz hem de bin yıllardan gelen kültürlerimizi yaşattığımız özel günlerdir. Kürtler olarak, bin yıllardır hem dini vecibelerimizi yerine getiriyor hem de bayramlarımızı kültürümüzle birleştirip ortaya çok güzel bir şey çıkarıyoruz." şeklinde konuştu.aw229162-09.jpgaw229162-12.jpg

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.