Şırnakta Öğrenci Evi Projesi Hayata Geçiriliyor

Şırnakta Öğrenci Evi Projesi Hayata Geçiriliyor
Şırnak Üniversitesi ve DİKA ( Dicle Kalkınma Ajansı) tarafından desteklenen ve proje koordinatörlüğünü Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü...
 

Şırnak Üniversitesi ve DİKA ( Dicle Kalkınma Ajansı) tarafından desteklenen ve proje koordinatörlüğünü Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Befrin Neval Bingöl’ün yaptığı  “Şırnak Üniversitesi Öğrenci Evinin Tarihi Abdurrahman (Mehmet) Ağa Kasrına Uygun Olarak Yapım İşi” projesi kampüs alanında hayata geçiriliyor.

Dr. Öğr. Üyesi Befrin Neval Bingöl verdiği röportajda proje ekibi, projeyi destekleyen kurumları, projenin amaç ve hedefleri ile sonuçları hakkında bilgilendirmede bulundu. Projenin ekibi kimlerden oluşmaktadır? Proje ekibi benim koordinatörlüğümde: Proje Koordinatör YardımcımızDicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İdris Bedirhanoğlu, Mimari Proje Danışmanlarımız Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Meral Halifeoğlu ve Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Restorasyon Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Emine Dağtekin, Teknik Kontrol Mühendislerimiz Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Elemanı Araş. Gör. Fikret Açar, Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Elemanları Araş. Gör. Güldem Korkmaz ile Araş. Gör. Bilal Korkmaz ve Şırnak Üniversitesi Yapı İşleri Daire Başkanı Ahmet Yumak’tan oluşmaktadır.

Statik proje danışmanımız ise Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Nihat Noyan ‘dır. Projenin destekleyen kurumlar var mıdır? Projemiz Dicle Kalkınma Ajansı tarafından “2018 Yılı Kentsel Yaşam Kalitesinin İyileştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında desteklenmektedir. Ayrıca Şırnak Üniversitesi’nin eş finansmanı ile de desteklenmektedir. Projeniz nerede inşa edilecektir? Şırnak Üniversitesi Öğrenci Evi Projemiz, Şırnak Üniversitesi Mehmet Emin Acar Yerleşkesi içerisinde inşa edilecektir. Projenizin süresi ne kadar? Projenin süresi 17.09.2018- 18.03.2020 tarihlerini kapsamaktadır. Diğer bir ifadeyle,  18 ay içeresinde projeyi tamamlamayı düşünüyoruz. Projenizin amaç ve hedeflerini anlatabilir misiniz? Şırnak Üniversitesi Mehmet Emin Acar Kampüsünde yapılacak olan öğrenci evi ile öncelikli olarak Şırnak ilinde yaşayan üniversite öğrencilerinin yaşam kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Yapılacak öğrenci evi, gençlerin kültürel ve sanatsal birçok faaliyeti bir arada yapmasına imkân tanıyabilecek bir merkez olarak tasarlanmıştır. Bu merkezin hizmete girmesi, öğrenciler açısından Şırnak ilinde kısıtlı olan sosyal hayatı canlandıracağı gibi gençlerin yeteneklerini keşfetmeleri ve geliştirmelerine fırsat tanıyacaktır. Merkez kampüste hizmete girecek öğrenci evi, aynı zamanda Şırnak ilinin kültürel mirası olan tarihi kasırlara özgü mimariye uygun olarak inşa edilecektir. Öğrenci evinin mimari projesi, Şırnak il merkezinde daha önceden var olan Abdurrahman (Mehmet) Ağa Kasrının mimarisi temel alınarak hazırlanmıştır. Bu öğrenci evi ile Şırnak iline ait tarihi özgün mimariye dikkat çekilerek, şehrin kültürel mirasına sahip çıkılacaktır. Bununla birlikte, şehirde unutulmaya yüz tutmuş taş ev yapımı ile taş ustalığı ve taş ocakları sektörleri yeniden canlanmaya başlayacaktır. Öğrenci evi yapım işi için, bölgeye ait yerel kaynakların etkin olarak kullanılması ve çevreye zarar vermeden sürdürülebilir bir yapı oluşturulması planlanmaktadır.    

Bu projeden elde edilecek çıktılar nelerdir? Şırnak Üniversitesi Öğrenci Evi, temelde kültürel ve sanatsal aktivitelerinin yapılmasına olanak sağlayan bir yapı olarak tasarlanmıştır. Öğrenci evinde; sergi alanları, resim atölyeleri, müzik atölyeleri, fotoğraf stüdyosu ve karanlık oda, heykel atölyesi, el sanatları atölyeleri, çok amaçlı salonlar ve öğrenci kulüp odaları şeklinde mahallerin bulunması planlanmıştır. Merkez kampüste yapılacak olan öğrenci evi ile gençler için ortak bir yaşam merkezi oluşturulmuş olacaktır.

Şehrin özgün tarihi mimarisine uygun olarak inşa edilecek merkez, üniversite öğrencileri ile Şırnak ve çevresinde ikamet eden gençlerin ortak kültürel ve sanatsal faaliyetler düzenlemelerine imkân tanıyacaktır. Aynı zamanda bu merkez, iki grup arasında sosyal etkileşimi sağlayacak ve bu etkileşim güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Bu merkezde düzenlenecek olan kültürel ve sanatsal aktiviteler gençlerin yaşam standardının yükselmesine aracı olacağı gibi gençlerin kendi yeteneklerini geliştirmelerine de olanak tanıyacaktır. Bununla birlikte, öğrenci evi Şırnak ve çevresinde ikamet eden gençlere üniversite eğitiminin önemini, kampüs içeresindeki sosyal ortamın hayatlarına yapacağı katkıları ve kendileri ile ilgili yetenekleri keşfetmeleri gibi gelecek yaşamlarında önemli olacak birçok kararı deneyimleyerek verebilmelerine yardımcı olacaktır. Şırnaklı gençlerin Şırnak Üniversitesi’nde eğitim görmek istemelerine önemli katkı sağlayacaktır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.