Şırnak'ta rafineri kurulmaması tartışmaları sürüyor: İrmez ‘den sert eleştiri

Şırnak halkı,bölgede kurulacak bir rafineriyi beklerken, Gabar’dan çıkarılacak petrolün Kerkük-Ceyhan boru hattına bağlanacak yolla taşınacağı belirtiliyor.Şırnak DEM Parti Milletvekili Zeki İrmez, sürecin bölgeye yönelik olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Mayıs 2023 tarihinde Şırnak’taki Gabar Dağı bölgesinde günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip yeni bir petrol rezervinin keşfedildiğini duyurmuştu.. Bu müjdeli haberin ardından, petrol keşfiyle ilgili ekonomik ve istihdam konularında birçok gelişme yaşanmaya başladı.

Ancak, bu sürecin en önemli tartışma konularından biri de rafinerinin neden Şırnak'ta inşa edilmediği sorusu oldu.Hem genç istihdamı hem de bölgenin ekonomisi için rafinerinin Şırnak'ta kurulması gerektiğini sürekli bölge halknın dile getirdiği konulardan biri. Şırnak DEM Parti milletvekili Mehmet Zeki İrmez'de konuyla ilgili rafinerinin neden Şırnak’ta değil de Kerkük-Ceyhan boru hattına bağlanacak şekilde planlandığını tekrar gündeme getirdi. Vekil İrmez, boru hattının kurulacağı güzergâhı eleştirerek, "Gabar’dan çıkarılacak petrolün boru hattıyla İdil’e götürüleceği oradan da Kerkük-Ceyhan boru hattına bağlanacağı belirtiliyor!
Böylece Şırnak’ta çıkarılan petrolün Şırnak’a hiç bir faydası dokunmayacak, hem doğası yok edilecek hem de kaynaklarından mahrum bırakılacak”dedi.

Rafinerinin neden Şırnak’ta değil de Kerkük-Ceyhan boru hattına bağlanacak sorusunu bir kez daha soran Vekil İrmez, Boru hattını kurulacağı yoldan seslenerek Şunları söyledi” Daha önce petrol Gabar’da Şırnak’ta bulundu diyenler ve bununla birlikte Şırnak uçacak Şırnak halkı gençleriyle birlikte istihdam edilecek, Şırnak bir ticaret merkezi haline getirilecek. Birçok fabrika istihdam yeri açılacak diyorlardı. Ancak bu boru hattıyla birlikte anlaşılan o ki Şırnak’a herhangi bir yararının olmayacağı çok açık ve net!

Günde bir milyon varil petrol çıkartılsa bile sonunda bu boru hatlarıyla birlikte Ceyhan’a kadar taşınacak bu petrol ve herhangi bir fabrika herhangi bir işletme herhangi bir istihdam alanı olmayacak anlaşılan, biz bu boru hatlarıyla bunu öğreniyoruz. Bunu görüyoruz.

Şimdi sormak gerekir; Gerçekten bu petrolün bulunmasıyla birlikte Şırnak’ta kaç gencimiz istihdam edildi kaç istihdam yeri açıldı? Özellikle petrolün bulunması bu müjdeyi verenler bu soruya mutlaka cevap versinler! Şırnak halkının da en çok sorduğu soruludan bir tanesi de bu ve diğer bir soru 2021’den 2024’e kadar kaç tane Şırnaklı, Botanlı gencimiz bu sondaj kuyularında sondajların açıldığı yerlerde istihdam edildi? Bu müjdeyi verenler bu soruları da cevaplasalar çok iyi olur".

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.