Şırnak'ta Sağlık Çalışanlarından Hükümete Sert Vergi Tepkisi

Şırnak'ta Sağlık Çalışanlarından Hükümete Sert Vergi Tepkisi
"Vergide Adalet İstiyoruz" eylemleri, 20. haftasında Şırnak KESK binası önünde yapılan ortak basın açıklamasıyla devam etti.

Şırnak Tabipler Odası Başkanı Serdar Küni tarafından okunan basın açıklamasında, sağlık çalışanlarının ve halkın vergi adaleti talepleri yinelendi.

Serdar Küni, “Bugün 24 Temmuz Çarşamba, yirmi haftadır vergide adalet istiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Moody’s kredi notu artırımına sevinirken, çalışanların ve emeğiyle geçinen halkın yaşadığı derin yoksulluğu görmezden geliyor," ifadelerini kullandı.

Küni, küresel sermayenin koruyucu, düzenleyici kurumlarının, halkın fakirleşmesine ve emeğin değersizleşmesine yol açan ekonomik sıkılaştırma politikaları ve yeni vergi paketleri adı altında çalışanların ekmeğini küçültmesine olumlu notlar verdiğini belirtti.

2024 yılının ilk altı ayında dolaylı vergi gelirlerinin %66 (KDV ve ÖTV oranı %52) olurken dolaysız vergi gelirlerinin %34 olduğunu kaydeden Küni, dolaysız vergi gelirlerinin önemli bir kısmının çalışanların ücretlerinden kesilerek elde edildiğini vurguladı.

Küni, “Halkın büyük bir kısmı derin yoksulluk içinde hükümete olan güvenini yitirmiş, oldukça zor dönemler yaşamaktadır. Bizler sağlık çalışanları olarak, hastalarımızın yaşadığı derin yoksulluk ve kötü yaşam koşullarına tanıklık ediyoruz ve bu duruma itiraz ediyoruz. Halkımızın sağlığını koruma çabalarımız için vergide ve gelirde adalet istiyoruz," dedi.

Açıklamada, hükümetin "Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması" vaadiyle TBMM’ye getirdiği yeni vergi paketinin çalışanların vergi yükünü azaltmak yerine halkın sırtına yeni vergiler yüklediği ifade edildi. Küni, sendikalar, meslek odaları ve demokratik kitle örgütlerinin itirazlarına rağmen vergide adaletsizliğin daha da derinleştiğini belirtti.

Küni, hükümete şu soruları yöneltti:

Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı?

Vergi kaçıranları hepimizden daha iyi biliyor ve tanıyorsunuz. Kazancına göre düşük veya hiç vergi vermeyenleri kollamaya devam edecek misiniz?

Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz?

Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden %66 oranındaki dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz?

Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

Küni, yılın ilk ayından itibaren tercihen düşük düzeyde tutulan vergi dilimlerine girildiği gerekçesiyle ücretlerden yüksek vergi kesintileri yapıldığını, bu kesinti oranlarının yılsonuna doğru %35 civarına çıktığını belirtti. Sağlık çalışanları olarak, her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesinti oranının hayata geçirilmesini talep etti.

Son olarak Küni, “Halkı derin yoksulluğa iten, kredi derecelendirme kuruluşunun notuna sevinen bakan istemiyoruz. Sağlık çalışanları ve diğer tüm ücretli kesimden alınan yüksek vergilerden vazgeçilmesi için sağlık birimleri önlerinde yirmi haftadır yaptığımız basın açıklamalarına bir cevap vermeyen, kredi derecelendirme kuruluşunun notuna sevinen bakan istemiyoruz. Aile hekimliği çalışanları ve diğer tüm sağlık çalışanları olarak yirmi haftadır sürdürdüğümüz ‘vergide adalet istiyoruz’ eylemlerimizi her Çarşamba olduğu gibi taleplerimiz yerine gelene kadar sürdüreceğiz,” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.