Şırnak`ta Şap Aşılama Kampanyası Devam Ediyor

Şırnak`ta Şap Aşılama Kampanyası Devam Ediyor
2019 Yılı Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası Şırnak'ta Tüm Hızıyla Devam Etmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadele programı kapsamında yürütülen...
 

2019 Yılı Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası Şırnak’ta Tüm Hızıyla Devam Etmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadele programı kapsamında yürütülen "2019 yılı şap aşılama kampanyası" başlamış olup 1 Aralık 2019 tarihinde sona erecektir.

Şap Hastalığının; Bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çok bulaşıcı viral bir hastalık olup, ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık et ve süt veriminde önemli kayıplarına neden olmaktadır. Hastalıkta korunma yolunun ise  hayvanların 6 ay aralıklarla yılda iki kez (İlkbahar, Sonbahar) da aşılanması gerekmektedir.

Yetiştiricilerimizin sonbahar şap aşısı döneminde büyükbaş hayvanlarını aşılatmalarının zorunlu olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Selman Demirel; "Yetiştiricilerimizin şap aşısı dahil olmak üzere tüm programlı aşılamalarda işletmelerindeki hayvanlarını aşılatmaları zorunludur. Şap aşısı uygulanmamış olan hayvanlar il içinde işletmeden işletmeye nakledilemez ve buzağı desteklemesinden faydalanamaz. Aşılama çalışmalarımız İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Şubesi ekipleri tarafından büyük bir titizlikle yürütülecektir" dedi. Özellikle Yetiştiricilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve aşı yapmak üzere gelen ekiplere gereken kolaylığı sağlamaları önem taşımaktadır.

Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Vekili Erdem Demir; Hedefimiz İlimizde bulunan 88 bin büyükbaş hayvan mevcudunun tamamının aşılanması ve %100 başarı ile bu aşılama döneminin tamamlanmasıdır" dedi. 

Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Vekili Erdem Demir; Şap hastalığının bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşan bu hastalık; et veriminde yüzde 30-45, süt veriminde yüzde 15-35 arasında kayıplarına neden olmaktadır. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassastır ve hastalık ölümle sonuçlanabilir. Hastalıktan korunma yolu ise hayvanların 6 ay aralarla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca büyükbaş hayvanların il dışına sevklerinde ve hayvancılık desteklemelerinde şap aşısının yapılmış olması zorunludur. Kampanya süresince Yalova genelindeki büyükbaş hayvanların tamamının aşılanmasını hedefliyoruz. Yetiştiricilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmalarını ve aşı yapmak üzere gelen ekiplerimize gereken kolaylığı sağlamalarını önemle rica ederiz. Yetiştiricilerimiz konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat edebilirler” şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.